Αναμένεται σύντομα να είναι ζωντανές οι συνεδριάσεις του Δ.Σ. Γορτυνίας!

Για πρώτη φορά την Παρασκευή 4.12 η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γορτυνίας πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των συνθηκών. Όλοι σχεδόν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι συμμετείχαν και ήταν εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες. Ο επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Λύτρας κατά διαστήματα έκανε live μεταδόσεις στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, όπου το παρακολούθησαν πολλά άτομα. Την ίδια ώρα όμως αρκετοί συμπατριώτες μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας ρώταγαν αν μεταδιδόταν από κάποια πλατφόρμα το Δ.Σ. προκειμένου να το παρακολουθήσουν.

Τα παραπάνω αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από πολίτες να παρακολουθούν ζωντανά τις συνεδριάσεις. Κάτι που έχουμε επισημάνει πολλές φορές μέσα από την εφημερίδα μας εδώ και χρόνια! Από το 2017 είχαμε προτείνει στο Δήμο Γορτυνίας να μεταδίδονται ζωντανά μέσω Live Streaming (Ζωντανή Αναμετάδοση) οι Συνεδριάσεις, καθώς ήδη το εφάρμοζαν με επιτυχία πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα. Μάλιστα ανάμεσα στους πρώτους που το υλοποίησαν ήταν ο Δήμος Ιλίου, με το Γορτύνιο Δήμαρχο Νίκο Ζενέτο. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση είτε από τον πρώην Δήμαρχο, είτε από τον νυν Δήμαρχο.

Την Παρασκευή λοιπόν ακούσαμε για πρώτη φορά το Δήμαρχο Στ. Κούλη να αναφέρει ότι η ιστοσελίδα του Δήμου Γορτυνίας είναι έτοιμη και από εκεί θα υπάρχει η δυνατότητα να μεταδίδονται δημοσίως οι Συνεδριάσεις. Ευχόμαστε λοιπόν να του δούμε και στην πράξη σύντομα!

Ένα τέτοιο μέτρο σίγουρα θα το επικροτήσουν όλοι, γιατί έτσι θα δίνεται σε όλους η δυνατότητα να ενημερώνονται έγκυρα και έγκαιρα για τα σημαντικά ζητήματα του Δήμου, είτε μένουν μόνιμα στα χωριά τους, είτε αλλού. Αναμφίβολα λοιπόν θα συμβάλει στην ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Από τις βασικές αρχές της δημοκρατίας άλλωστε αποτελεί η δημοσιότητα των συνεδριάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, προκειμένου οι δημότες αν επιθυμούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση και να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις αποφάσεις που τους αφορούν σε τοπικό επίπεδο. Το δικαίωμα αυτό λόγω των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται για τον κορωνοϊό πλέον έχει περιοριστεί και διακυβεύεται σε μεγάλο βαθμό.

Όμως πέρα από τους λόγους διαφάνειας και δημοκρατίας ο Δήμος Γορτυνίας έχει έναν πρόσθετο λόγο να το κάνει. Την τεράστια έκτασή του, που έτσι και αλλιώς καθιστούσε δυσχερή τη μετάβαση στην έδρα του Δήμου. Για παράδειγμα αν κάποιος Τοπικός Πρόεδρος ή πολίτης επιθυμούσε να παρακολουθήσει τη Συνεδρίαση, αναγκαζόταν να κάνει κάποιες φορές και πάνω από τρεις ώρες να πάει και να γυρίσει μέσα στη νύχτα! (π.χ. από τους Παραλογγούς στη Δημητσάνα).

Στις ημέρες της πληροφοριακής άνθησης και των νέων δυνατοτήτων θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να μεταδίδονται ζωντανά οι Συνεδριάσεις των Δ.Σ.. Οι τρόποι που υπάρχουν πολλοί, μόνο θέληση χρειάζεται! Αναμένουμε λοιπόν να το δούμε και στην πράξη!

Πέννυ Κ.