Αναμνήσεις από τα Θεοφάνεια στη Λίμνη Λάδωνα και στο Λούσιο Ποταμό!

Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.  Η Εκκλησία εορτάζει και τιμά τη Βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Με τα Φώτα τελειώνει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η τελετή της κατάδυ­σης του Τιμίου Σταυρού γίνεται κάθε χρόνο και στη Γορτυνία με κάθε επισημότητα. Ξεχώριζε πάντα ο Αγιασμός των Υδάτων στη Λίμνη Λάδωνα, με προσέλευση κόσμου από όλα τα γύρω χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κοντοβαζαίνης, Τροπαίων, Λαγκαδίων, αλλά ακόμα και από γειτονικά χωριά του Δήμου Καλαβρύτων. Η τελετή πρωτοξεκίνησε από την Παγγορτυνιακή Ένωση το 1995, επί Προεδρίας του Κων/νου Καλύβα, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Τροπαίων. Μετέπειτα τη διοργάνωση ανέλαβε ο Σύνδεσμος Ανάπτυξης και Αξιοποίησης Λίμνης Λάδωνα, που τον συγκροτούσαν οι 5 παραλαδώνιοι Δήμοι και από το 2011 ο Δήμος Γορτυνίας. Συμμετέχει δε πάντα ενεργά και η ΔΕΗ με τις Υπηρεσίες του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου.

Ακόμα Ρίψη Τιμίου Σταυρού γινόταν και στη Γέφυρα του Λουσίου ποταμού, στην Καρύταινα, στη Γέφυρα ποταμού Λάδωνα στο Τουμπίτσι, αλλά και σε άλλα Γορτυνιακά χωριά, όπως στο Κεφαλύβρυσο του Αγ.Νικολάου Κοντοβαζαίνης.

Δείτε παρακάτω φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις πιο πρόσφατες τελετές Αγιασμού των Υδάτων στη Λίμνη Λάδωνα Γορτυνίας & στη Γέφυρα Λουσίου στην Καρύταινα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το έτος 2018.

Παρακάτω δε παραθέτουμε και ένα στιγμιότυπο από το Λούσιο ποταμό. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό, γιατί η τελετή πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως αειμνήστου Ιερεμία.

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Δείτε όλο το φωτογραφικό άλμπουμ: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1829893047043142&type=3

Ακολουθούν γορτυνιακά κάλαντα Θεοφανείων, τα οποία μεταλαμπαδεύονταν από γενιά σε γενιά, όπως τα έχει καταγράψει και μας τα έστειλε ο Αντώνης Τσεμπέρης. Τα θυμάται από τον παππού του Παναγιώτη Λεων. Τσεμπέρη και τον πατέρα του Λεωνίδα Παν.Τσεμπέρη, δάσκαλοι και οι δύο από την Καμενίτσα:

“Σήμερα τα Φώτα και ο Φωτισμός και χαρά μεγάλη στον αφέντη μας.

Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό κάθεται η Κυρά μας η Δέσποινα.

Όργανο βαστάει και κόλα και χαρτί και τον Αη Γιάννη παρακαλεί.

Αη Γιάννη Πρόδρομε και βαπτισθή, βάπτισε και μένα τον Μοναχό,

να αγιασθούν οι κάμποι και τα βουνά, να αγιασθεί και ο αφέντης με την κυρά…”