Αναστηλώνεται ο μύλος του Κολοκοτρώνη

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η Ένωση Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισίας Αρκαδίας αναφέρει:

Στην Τρίπολη την 15/10/2021 στα γραφεία της συμβολαιογράφου Αικατερίνης Τσαγκαλάκη υπογράφηκε συμβόλαιο σαραντάχρονης παραχώρησης του μύλου του Κολοκοτρώνη (στους Κάτω Γιανναίους) μεταξύ των ιδιοκτητών του αδελφών Θεοφιλοπούλου και της Ένωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας, με κύριο σκοπό την αναστήλωσή του από την πλευρά της δεύτερης.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών υπόγραψαν ως πληρεξούσιος ο δικηγόρος Τρίπολης κύριος Τυροβολάς και από την πλευρά της ΕΠΣΦΑ ο πρόεδρος Μπένος Παναγιώτης κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. Ακόμη παραβρέθηκαν ο έφορος της ΕΠΣΦΑ Τσενές Ευστάθιος και ο ειδικός Γραμματέας Κουλουράς Γεώργιος.

Ο νερόμυλος αυτός υπήρξε προίκα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη από την Ακοβίτισσα γυναίκα του Αικατερίνη Καρούτσου, κόρη προεστού. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατήρησε τον μύλο αυτό μέχρι το 1806, όπου εκδιώχθηκε από τους Τούρκους και εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο. Μετέπειτα η διαχείριση του μύλου πέρασε κατ’ εντολή του Κολοκοτρώνη στον κουμπάρο του Μεταξά και στη συνέχεια πουλήθηκε σε διάφορους ιδιοκτήτες και βρίσκεται σήμερα ερειπωμένος στην ιδιοκτησία της οικογένειας Θεοφιλοπούλου.

Η Ένωσή μας ευχαριστεί θερμά τους ιδιοκτήτες Θεοφιλοπούλου για την παραχώρηση αυτή, τον υφυπουργό απόδημου Ελληνισμού κύριο Βλάση για την βοήθειά που μας προσέφερε στην πρεσβεία του Τορόντο, καθώς και τον τύπο, το ραδιόφωνο και την ΕΡΑ Τρίπολης που προβάλλουν διαρκώς αυτή μας την προσπάθεια.

Ύψιστο πλέον καθήκον μας είναι η αναστήλωση του μύλου, η λειτουργία του καθώς και η επισκεψιμότητά του, ως ιστορικού και προβιομηχανικού εργαλείου άλεσης. Αυτή λοιπόν θα είναι από την πλευρά μας η ύψιστη προσφορά μας στον ελευθερωτή του γένους μας και η συμβολή μας στην Επανάσταση του 1821.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπένος Παναγιώτης                     Παπαχρήστος Παναγιώτης