Ανοίγει σήμερα η εστίαση – Πως θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Μετά από έξι μήνες λουκέτου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού σήμερα ανοίγουν τα καταστήματα εστίασης.

Από σήμερα οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να τα στέλνουν οι πολίτες μέχρι τις 15 Μαΐου και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο θα λειτουργήσουν από σήμερα τα καταστήματα. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού για το διάστημα από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

Επίσης, για την εστίαση προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Επίσης η σχετική ΚΥΑ προβλέπει ότι θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και γ) μη αναπαραγωγή μουσικής.

Επίσης μεταξύ άλλων πρέπει να εφαρμοστούν οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:

  •    Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  •    Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  •    Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  •    Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  •    Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  •    Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό