Αντιρρήσεις για την ταφή του κυρού Ιερεμία στη Μεγαλόπολη και όχι στη Δημητσάνα

Η εκδημία εις Κύριον, την 14η Δεκεμβρίου 2021, του Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία μας λύπησε βαθύτατα. Ο μακαριστός Ιεράρχης είχε ακολουθήσει την ανηφορική, και τραχεία οδό της αρετής. Τα εμπόδιά του πολλαπλασιάστηκαν, όμως  δια της εργασίας και μόνης, του αδαμάντινου χαρακτήρα του, της πίστεώς του εις  την επιτυχία, (και όπως είναι στους πάντες γνωστό η Πίστη μετακινεί όρη), είδε από μακριά και σαν όνειρο το γλυκό και τερπνό δράμα της επιτυχίας.

Έτσι, ενέτεινε τις δυνάμεις του, πολλαπλασίασε τις προσπάθειές του, και έχοντας  σαν οδηγό και φάρο φωτεινό το καθήκον και μόνον το καθήκον, ανήλθε μία προς μία  τις βαθμίδες της Ιερατικής και της Ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας φθάνοντας την κορυφή της πυραμίδας. Έτσι το δράμα έγινε  πραγματικότητα  και το όνειρο αλήθεια.

Ο Μακαριστός Ιεράρχης ήταν σταθερός και προσηλωμένος στις ελληνικές παραδόσεις. Διαφωνούσε και ήταν αντίθετος: Στον χωρισμό Εκκλησίας – Κράτους. Στη διακοπή της μισθοδοσίας των κληρικών από την Πολιτεία. Στην κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των πολιτικών. Στην κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα Σχολεία. Στην τοποθέτηση στην ίδια θέση την Ορθοδοξία με τις άλλες δοξασίες. Στην ίδια θέση των Μητροπολιτών μας με εκείνην των μουφτήδων. Στον γάμο των ομοφυλοφίλων…

Όμως, πολλοί υπήρξαν οι δημαγωγοί και για αυτόν, όπως και για κάθε της πατρίδας άξιο. Αυτοί που ασύστολα, χωρίς ντροπή, εξαπατούν την αλήθεια, και που κακοποιούν  την σεμνότητα.  Και αντί να κρύβουν  το πρόσωπό τους από ντροπή, με θρασύτητα και ιταμότητα και με αναίδεια, παρουσιάζονται, σε κάθε ευκαιρία που τους δίνεται, σε γιορτές, πανηγύρια και τράπεζες, χαμογελώντας για  να εκδηλώσουν  το ανύπαρκτο και ψευδές ενδιαφέρον τους  σε ζητήματα,  υπαρκτά  ή ανύπαρκτα. Και  καπηλευόμενοι πότε την ευπιστία, πότε την ευγένεια, πότε την ανεκτικότητα,  ψεύδονται προς κάθε  κατεύθυνση και προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, γνωρίζοντες  ότι ψεύδονται, και με επίγνωση ότι εξαπατούν. Είναι αυτοί για τους οποίους  ο Ησαϊας λέγει : «Και οι μακαρίζοντες τον λαόν τούτον πλανώσιν αυτόν. Και οι μακαριζόμενοι υπ΄ αυτών αφανίζονται.»

Όμως, όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως η Δημητσάνα είναι η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως  Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως  και στην Ιερά αυτή πόλη θα έπρεπε να γίνει η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού Μητροπολίτη Ιερεμία , καθώς και η ταφή του. Άλλωστε, ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιερεμίας  αποκαλούσε τη Δημητσάνα Μάνα του και γι΄ αυτό δεν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την Μάνα του.

Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία

Αιωνία η Μνήμη.

Βασίλειος Σκολαρίκος

Συγγραφέας – Ιστορικός

Δημητσάνα