Απάντηση της εφημερίδος “Γορτυνία” σε Δ.Τ. του Δ.Γορτυνίας

Σε απάντηση Δελτίου Τύπου του Δήμου Γορτυνίας, σχετικά με άρθρο στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδος μας για την δωρεά του ασθενοφόρου από την εταιρεία «Α.Βλάχος Α.Ε.» θα θέλαμε να αναφέρουμε τα εξής:

Καταρχάς εκφράζουμε τη χαρά μας που «ενεργοποιήθηκε» το Γραφείο Τύπου του Δήμου καθόσον, δυστυχώς, σπανίζουν εκ μέρους του τα ενημερωτικά Δελτία Τύπου, ενώ η πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα του Δήμου γίνεται κυρίως από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση, η οποία και λειτουργεί άψογα. Επισημαίνουμε δε ότι η ορθή και εύρυθμη λειτουργία ενός Γραφείου Τύπου, επιβάλλει καταρχάς τα Δελτία Τύπου να αποστέλλονται με e-mail ή φαξ στα M.M.Ε. και  όχι να αναρτώνται  νωρίτερα προ της αποστολής τους από Δημοτικό Σύμβουλο στο facebook!

Η πορεία της εφημερίδος μας εδώ και 50 σχεδόν χρόνια, έχει αποδείξει ότι πάνω από όλα υπερασπίζεται τα συμφέροντα όλων των Γορτυνίων, χωρίς να εμπλέκεται σε κομματικές ή παραταξιακές αντιπαραθέσεις. Αγωνίζεται για τα προβλήματα της επαρχίας μας και τα αναδεικνύει, προκειμένου πάντα να βρεθούν λύσεις, κάτι που αναγνωρίζεται από τους χιλιάδες αναγνώστες της.

Σχετικά με το δημοσίευμα, εμείς μεταφέραμε την καταγγελία του κ.Βλάχου (φωτό) που έγινε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24.2.2017 για το γεγονός ότι κανένας αρμόδιος δεν είχε επικοινωνήσει μαζί του επί δύο μήνες σχετικά με τη δωρεά του! Η απάντηση που δόθηκε από πλευράς της διοίκησης στο Δημοτικό Συμβούλιο εκείνη την ημέρα, το οποίο και παρακολουθήσαμε, ήταν ότι το θέμα έχει  διαβιβαστεί στη Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομερή ενημέρωση για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, όπως αυτές αναφέρονται στο σήμερα εκδοθέν Δελτίο Τύπου του Δήμου.

Περαιτέρω όπως μας παραπονέθηκε ο κ.Βλάχος, ακόμα και μετά την ως άνω Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ουδέποτε ενημερώθηκε επίσημα ως δωρητής, είτε για την πορεία της δωρεάς του, ούτε του ζητήθηκε και όποια τυχόν συνδρομή του. Αλλά και ουδέποτε ενημερώθηκε στη συνέχεια από το Δήμο για την επιστολή του ΕΚΑΒ, που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου του Δήμου σχετικά με τα δικαιολογητικά νομικού, τεχνικού και νοσηλευτικού ελέγχου, τα οποία απαιτούνται ώστε το ασθενοφόρο να θεωρηθεί κατάλληλο για χρήση.

Μετά από αυτήν τη συμπεριφορά εκ μέρους του Δήμου, ο ίδιος πήγε από μόνος του και στάθμευσε το ασθενοφόρο σε παρκινγκ του Δήμου Γορτυνίας στη Δημητσάνα την περασμένη εβδομάδα. Και του προξένησε έκπληξη πως μετά και από  το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδος μας, κλήθηκε για πρώτη φορά στις 5.04.2017 από τις υπηρεσίες του Δήμου προκειμένου να τους παραδώσει τα κλειδιά, οι οποίες επικαλέστηκαν– μετά από 3 μήνες πλέον – ότι το ασθενοφόρο ανήκει στην περιουσία του Δήμου.

Όλα δε τα παραπάνω τα αναφέρουμε, διότι κύριος στόχος του άρθρου μας, όπως επισημάναμε και σε αυτό, ήταν να προβληματιστούμε για την “άκομψη” στάση προς ένα δωρητή. Παραλλήλως δε για το γεγονός ότι δυστυχώς κάποιοι ερμήνευσαν τη δωρεά του κ.Βλάχου, ως πιθανή μελλοντική υποψηφιότητά του στο Δήμο Γορτυνίας, κάτι το οποίο ο ίδιος διέψευσε κατηγορηματικά στη ως άνω συνεδρίαση! Και περαιτέρω δε λυπούμαστε που, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι η δωρεά του είναι «πρακτικά άχρηστη».

Εμείς θέλουμε, λοιπόν, να τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύει η χώρα, κάθε είδους δωρεά είναι πολύτιμη για τον τόπο μας και καλόν θα είναι τους ανθρώπους που προβαίνουν σε αυτές να μην τους πικραίνουμε με τη συμπεριφορά μας!

Εν κατακλείδι, χαιρόμαστε πάντως που το άρθρο μας αποτέλεσε αφορμή για να ενημερωθεί για πρώτη φορά και ο κ.Βλάχος για την πορεία της δωρεάς του αλλά και οι δημότες του Δήμου Γορτυνίας, ορισμένοι μάλιστα εκ των οποίων είχαν υποβάλει και σχετικά ερωτήματα (προφορικώς ή εγγράφως), χωρίς όμως να λάβουν απάντηση.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΓΟΡΤΥΝΙΑ”

 

——————————————————————-

 

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του Δήμου Γορτυνίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 05/04/2017

Απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας “Γορτυνία” σχετικά με την δωρεά ασθενοφόρου

Από το τελευταίο φύλλο της εφημερίδας «Γορτυνία», από την στήλη «Σκέψεις-Απόψεις-Κρίσεις», ενημερωθήκαμε για την «Πρωτοφανή Αδιαφορία» μας να «ενοχλήσουμε» τον πρώην Δήμαρχο Δημητσάνας κ. Αναστάσιο Βλάχο ώστε να «μας κατευθύνει βάσει ποιου νόμου πρέπει να ενεργήσουμε, όπως σε αντίστοιχες περιπτώσεις με άλλους Δήμους της χώρας», για την αξιοποίηση της δωρεάς του προς το Κ.Υ. Δημητσάνας και τους κατοίκους της Γορτυνίας.

Αντί άλλου σχολιασμού για την «πρωτοφανή αδιαφορία» της εφημερίδας για την σωστή ενημέρωση των αναγνωστών της, που μπορούσε να πληροφορηθεί για τις πρωτοβουλίες του Δήμου κάνοντας ένα απλό τηλεφώνημα, θεωρούμε απαραίτητο να ενημερώσουμε τους δημότες της Γορτυνίας για την πορεία του θέματος μέχρι σήμερα:

• 27/12/2016 – Ο κ. Αναστάσιος Βλάχος γνωστοποίησε την πρόθεσή του για την δωρεά στον Δήμο του ασθενοφόρου με αποκλειστικό σκοπό να καλύπτει τις ανάγκες του Δήμου και του Κ.Υ. Δημητσάνας.
• 28/12/2016 – Η Οικονομική Επιτροπή (αρμόδια για την αποδοχή δωρεών) εξέτασε εκτός ημερήσιας διάταξης το αίτημα και αποφάσισε ομόφωνα, με την 417/2016 απόφασή του, την αποδοχή της δωρεάς και παρέπεμψε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να αποφασίσει την λειτουργία του ασθενοφόρου.
• 29/12/2016 – Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα, και αποφάσισε ομόφωνα, με την 272/2016 απόφασή του, την αποδοχή της δωρεάς, ευχαριστώντας τον κ. Βλάχο και συγχαίρωντάς τον για την ευαισθησία του και εξουσιοδότησε τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Γιαννόπουλο «να προβεί σε κάθε ενέργεια με σκοπό την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκτελωνισμού, μεταβίβασης του οχήματος, καταχώρησής του στο ηλεκτρονικό μητρώο οχημάτων του Δήμου Γορτυνίας, για την λειτουργία του ασθενοφόρου σύμφωνα με την επιθυμία του δωρητή».
• 09/01/2017 – Ο Δήμος έστειλε την απόφαση 417/2016 της Ο.Ε. στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων (Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι.) για έγκριση νομιμότητας.
• 27/01/2017 – Ο Δήμος έστειλε την απόφαση 272/2016 του Δ.Σ. στην Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι. για έγκριση νομιμότητας, αφού έγινε ορθή επανάληψη της απόφασης σε συνεννόηση με τον κ. Βλάχο που είχε αναλάβει τον εκτελωνισμό, ώστε το όχημα να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Γορτυνίας.
• 20/02/2017 – Εγκρίθηκε η νομιμότητα της απόφασης 272/2016 του Δ.Σ.
• 28/02/2017 – Εγκρίθηκε η νομιμότητα της απόφασης 417/2016 της Ο.Ε.
• 01/03/2017 – Παραλήφθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας η έγκριση νομιμότητας της απόφασης 272/2016 του Δημοτικού του Συμβουλίου.
• 02/03/2017 – Ο Δήμος Γορτυνίας, με το έγγραφο υπ.αριθμ. 1592/2-3-2017 έστειλε την Απόφαση 272/2016 ΔΣ και την έγκριση νομιμότητάς της στην Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι., στο Τμήμα Νομικών Προσώπων Τρίπολης με θέμα: «Αίτημα για έγκριση θέσης σε κυκλοφορία νοσοκομειακού αυτοκινήτου», έγκριση που είναι απαραίτητη για να βγούν πινακίδες κυκλοφορίας.
• 03/03/2017 – Ο Δήμος Γορτυνίας έστειλε το έγγραφο υπ’αριθμ. 1623/3-3-2017 στο ΕΚΑΒ για τα δικαιολογητικά νομικού, τεχνικού και νοσηλευτικού ελέγχου που απαιτούνται ώστε το ασθενοφόρο να θεωρηθεί κατάλληλο για χρήση.
• 20/03/2017 – Το Τμήμα Γραμματείας του ΕΚΑΒ απέστειλε ηλεκτρονικά έγγραφα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τον απαραίτητο εξοπλισμό που πρέπει να τοποθετηθεί στο όχημα για την «Χορήγηση Βεβαίωσης Καταλληλότητας Ασθενοφόρου».
• 24/03/2017 – Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), Τελωνείο Αθηνών έστειλε στον Δήμο το υπ.αριθμ. 6716/15-3-2017 έγγραφο, με το οποίο ζήτησε την Βεβαίωση Καταχώρησης στο ηλεκτρονικό μητρώο οχημάτων του Δήμου Γορτυνίας του ασθενοφόρου, προκειμένου να εκτελωνισθεί ατελώς.
• 31/03/2017 – Ο Δήμος Γορτυνίας έστειλε στο Τελωνείο Αθηνών, Γραφείο Ατελειών το έγγραφο 2162/31-3-2017, «Βεβαίωση εγγραφής του ασθενοφόρου», σε απάντηση του 6716/15-3-2017 εγγράφου.
• 03/04/2017 – Το ασθενοφόρο, μετά τον ατελή εκτελωνισμό του ως ιδιοκτησία πλέον του Δήμου Γορτυνίας, μεταφέρθηκε και βρίσκεται παρκαρισμένο απέναντι από το Κ.Υ. Δημητσάνας. Αν και αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Γορτυνίας, ο Δήμος δέν έχει τα κλειδιά του, ενώ τα έγγραφα του αυτοκινήτου είχαν παραδοθεί από τον κ. Αναστάσιο Βλάχο στην ταβέρνα του κ. Ραδαίου!
• 05/04/2017 – Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το Τμήμα Νομικών Προσώπων Τρίπολης της Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι., ενημερωθήκαμε ότι το Τμήμα έχει στείλει στην Πάτρα προς υπογραφή από τον Γενικό Γραμματέα της Α.Δ.Π.ΔΕ.Ι.., έγγραφο με το οποίο ζητά γνωμοδότηση από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας για να απαντήσει στο έγγραφο 1592/2-3-2017 του Δήμου, αν μπορεί να εγκρίνει την «θέση σε κυκλοφορία νοσοκομειακού αυτοκινήτου» στον Δήμο Γορτυνίας (το έγγραφο θα γυρίσει από την Πάτρα στην Τρίπολη και από εκεί θα σταλεί στα Υπουργεία).

Παράλληλα με την αλληλογραφία του Δήμου με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ο κ. Παναγιώτης Μέγας, καθηγητής της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέχρι πρότινος δημοτικός σύμβουλος με καθ’ ύλην αρμοδιότητα για την υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη, έχει επικοινωνήσει κατ’ επανάληψη από τις αρχές του χρόνου μέχρι και σήμερα (ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου) με την Διοίκηση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και του ΕΚΑΒ, αλλά και με τον κ. Αναστάσιο Βλάχο σχετικά με την σωστή αξιοποίηση της δωρεάς του.

Με πρωτοβουλία του Δήμου έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις στην Γορτυνία με την Διοίκηση της 6ης Υ.ΠΕ. για την λειτουργία των δύο Κέντρων Υγείας της Γορτυνίας. Ο Δήμος έχει προτείνει την συνεργασία με την Υ.ΠΕ. στα πρότυπα της λειτουργίας των σχολείων, όπου ο Δήμος διαχειρίζεται τις χρηματοδοτήσεις του Υπουργείου Παιδείας για την συντήρηση των κτιριακών και λοιπών υποδομών και το Υπουργείο διαχειρίζεται τα θέματα της εκπαίδευσης και του προσωπικού. Να υπενθυμίσουμε ότι ο «Καλλικράτης» προέβλεπε στο άρθρο 94, παρ. 3Α την από 1/1/2013 μεταβίβαση στους ΟΤΑ αρμοδιοτήτων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας (Κέντρα Υγείας), διατάξεις που καταργήθηκαν αργότερα.

Θα συμφωνήσουμε λοιπόν απόλυτα με την αγαπητή αρθρογράφο: «Ας μην βλέπουμε δηλαδή παντού εχθρούς!». Αντίθετα πρέπει να βλέπουμε ότι είναι εχθρός η απαξίωση των θεσμών που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική μέριμνα, και τέτοιοι θεσμοί είναι και το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για τον Δήμο Γορτυνίας το ζητούμενο είναι η αξιοποίηση της δωρεάς του συμπατριώτη μας κ. Αναστάσιου Βλάχου, για την οποία τον ευχαριστούμε και πάλι, με την εξασφάλιση του εξοπλισμού, την στελέχωση με προσωπικό και την ένταξη του ασθενοφόρου στο Σύστημα Υγείας, ώστε να είναι χρήσιμο για τους δημότες και τους επισκέπτες της Γορτυνίας. Επειδή είναι γνωστό τί έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις, με ασθενοφόρα που παρέμειναν ακίνητα επί χρόνια, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί να «ενοχλήσουμε», μαζί με τον κ. Βλάχο και με κάθε ενδιαφερόμενο, αυτούς που πρέπει και όταν πρέπει. Γι αυτό και θα επανέλθουμε …

Διαβάστε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας