Απολογισμός 6ης ημέρας – Άλλο ένα βράδυ αγωνίας λόγω των διάσπαρτων εστιών

Τετάρτη 11 Αυγούστου

Η φωτιά στη Γορτυνία δυστυχώς ούτε σήμερα δεν κατάφερε να ελεγχθεί πλήρως, ενώ τις μεσημεριανές ώρες με το αέρα σύμμαχο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα, απειλώντας εκ νέου πολλά χωριά.

Στη μάχη της κατάσβεσης σήμερα είχαν πέσει τεράστιες δυνάμεις, τόσο εναέριες, όσο και επίγειες με Έλληνες και πολλούς ξένους πυροσβέστες. Όμως εστίες φωτιάς αναζωπυρώνανε ξαφνικά σε διάφορες περιοχές, κάποιες από τις οποίες ήταν πολύ δύσβατες.

Ένα μεγάλο μέτωπο ήταν στο Νεοχώρι. Η φωτιά πλησίασε το χωριό πολύ κοντά, καίγοντας εκατοντάδες ελαιόδεντρα και καλλιέργειες.

Ένα άλλο μέτωπο ήταν στο Φαναράκι και στο Καστράκι, όπου στο δεύτερο δυστυχώς υπήρξαν ζημιές και κάηκαν σπίτια. Στο Φαναράκι μπήκε σε αυλές σπιτιών, ακόμα και στο Νεκροταφείο.

Η φωτιά αυτή προχώρησε και απείλησε να φτάσει και στο Καλλιάνι. Ισχυρές δυνάμεις κατάφεραν να το ελέγξουν και να το περιορίσουν, κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.

Στο άλλο μέτωπο προς Κάπελη, υπήρξε και εκεί μια μεγάλη αναζωπύρωση και το πρωί και αργά το μεσημέρι, αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια των εναέριων μέσων ελέγχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης μια νέα φωτιά ξέσπασε από Δάφνη, Τρανή – Λάκκα, Μπερτσιά, που χάρις στις επίγειες δυνάμεις τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο.

Αρκετοί κάτοικοι της Γορτυνίας μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους, ενώ κάποιοι μετρούν τις πληγές τους από τη χθεσινή εφιαλτική ημέρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ύφεση και η εικόνα είναι πολύ καλύτερη από χθες.

Για άλλη μια φορά όμως πυροσβέστες, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με εθελοντές και κατοίκους, θα είναι σε ετοιμότητα και θα περιπολούν για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αρκετά χωριά στις πληγείσες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ένας πυκνός άσπρος καπνός έχει καλύψει από άκρη σε άκρη τη Γορτυνία, περιορίζοντας την ορατότητα και κάνοντας την ατμόσφαιρα πολύ αποπνικτική, μέχρι και το τελευταίο χωριό της Γορτυνίας από την πλευρά της Αχαΐας, το Πράσινο!

Ελπίδα,  μια πιθανή βροχή αύριο!

@ Εφημερίδα “Γορτυνία” – e-gortynia.gr