Αποστρατεύτηκε από τη Θρησκευτική Υπηρεσία ο Γορτύνιος Προϊστάμενος Αρχ. Νεκτάριος Κιούλος

Απολογισμός και αποχαιρετισμός του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Κιούλου, από Μοναστηράκι, Υποστρατήγου ε.α.  Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Με την παρουσία του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου, την Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, των Διοικητών των Υπηρεσιών της Αττικής, των Ενώσεων Αποστράτων των προέδρων της Π.Ο.Α.Ξ.ΙΑ και της Π.Ο.Α.Σ.Υ  και πλήθος συνεργατών τελέσθηκε  την Κυριακή 27 Ιουνίου στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών κεντρικό Ναό της ΕΛ.ΑΣ,  η αποχαιρετιστήρια Θεία  Λειτουργία και παρουσιάστηκε απολογισμός του επιτελεσθέντος έργου του Αρχιμανδρίτη Νεκταρίου Κιούλου για τα 25 χρόνια στη Θρησκευτική . Ο πατήρ Νεκτάριος καταγόμενος από την ένδοξη Αρκαδία με τους πολλούς Αγίους της εκκλησίας και τους ήρωες του Ελληνισμού σπούδασε τρεις σχολές, στην Αθωνιάδα του Αγίου Όρους, την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών και τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Υπήρξε συνεργάτης και κατηχητής στο νεανικό  έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και στο γραφείο αιρέσεων  της Ιεράς Συνόδου με πλούσια προσφορά και πνευματική εμπειρία. Υπηρέτησε σαν Θεολόγος καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση για 15 χρόνια και σαν κληρικός  στη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και την Αρχιεπισκοπή Αθηνών ,καλύπτοντας παράλληλα και λειτουργικές ανάγκες στις Ιερές Μητροπόλεις Αργολίδος, Κορινθίας,  Σταγών και Μετεώρων. Βοήθησε και στην εξωτερική ιεραποστολή στην Αφρική. Όπως και στην  ανέγερση του μεγαλοπρεπούς Ναού της Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου  Το 1996 παραιτήθηκε από καθηγητής και εφημέριος για να αναλάβει με έγκριση της Ιεράς Συνόδου διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ.  Σαν ο μοναδικός ιεροκήρυκας των Σωμάτων Ασφαλείας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι τομείς του επιτελεσθέντος  έργου είναι:

Kτιριακός. Aνακαίνισε  πλήρως τον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών της ΕΛ.ΑΣ καλύπτοντας όλες τις ανάγκες με νέα έπιπλα και Ιερά Σκεύη. Ακολούθησε τον πνευματικό κέντρο <<Άγιος Αρτέμιος>> το οποίο και επέκτεινε σε διπλάσιο χώρο. Στη συνέχεια ανακαίνισε τα γραφεία της Θρησκευτικής  Υπηρεσίας και ίδρυσε 20 παρεκκλήσια σε Σχολές και άλλες Υπηρεσίες της Αστυνομίας και 7 παρεκκλήσια σε Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Λατρευτικός. Τελεί την Θεία Λειτουργία, τις διάφορες τελετές ορκωμοσίες, και τις εορτές του Αγίου Αρτεμίου, της Αγίας Ειρήνης των Αποστράτων, των Εορτών των παρεκκλησίων, της κατασκήνωσης και του ΙΡΑ.

– Ποιμαντικός. Καθιέρωσε ημέρες τιμής και προσευχής για τους αθλητές αστυνομικούς, στις παιδικές εξοχές, τα παιδιά,, την οικογένεια, ενίσχυσε τους πολύτεκνους αστυνομικούς με κάθε τρόπο. Επισκέψεις σε  κρατουμένους και στους εργαζόμενους στις φυλακές και τα κρατητήρια της αστυνομίας. Επισκέψεις ασθενών στα νοσοκομεία, εκδήλωση για την   ημέρα της γυναίκας – γυναίκας αστυνομικού. Ημέρα προσευχής για την Οικολογία, την Ειρήνη του κόσμου, για  τους οδηγούς και για τις Υπηρεσίες της Τροχαίας. Περιόδευσε πολλές φορές σε όλες τις άλλες  Σχολές και στις Υπηρεσίες της Αστυνομίας σε ολόκληρη την Ελλάδα με ομιλίες, διαλέξεις, και διανομή της Καινής Διαθήκης και ενημερωτικών εντύπων  με πνευματικά και κοινωνικά θέματα. Παρευρέθει  σε έκτακτα γεγονότα των αστυνομικών και καθημερινά βοηθούσε στην αντιμετώπιση προσωπικών προβλημάτων με ειδικά προγράμματα ποιμαντικής επικοινωνίας. Καθιερώθηκαν  επισκέψεις σε  φιλανθρωπικά ιδρύματα με σκοπό την ενίσχυση. Οργανώθηκαν προσκυνήματα των αστυνομικών και των μελών των οικογενειών τους στους Αγίους Τόπους, στο Άγιο Όρος και σε άλλα μοναστήρια του εσωτερικού και του εξωτερικού. Ιδρύθηκε ο <<Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ορθοδόξου Μαρτυρίας Γαλλιλαία>> από συνεργάτες. Ιδρύθηκε η Εκκλησιαστική Κοινότητα Αστυνομικών, και η Εκκλησιαστική Κοινότητα δοκίμων υπαστυνόμων. Δανειστική βιβλιοθήκη και Βυζαντινή χορωδία. Καθώς και τα <<Μουσικά Χερουβείμ>> για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε συνεργασία με την Π.Ο.Α.Σ.Υ ιδρύθηκαν δύο ορφανοτροφεία   και σχολεία  για 500 παιδιά στην Αφρική. Καθιερώθηκε ετήσιο μνημόσυνο των Ορθοδόξων Ιεραποστόλων.

– Εκδηλώσεις- έντυπα – internet

Εκδόθηκε το περιοδικό <<Ορθόδοξα Αστυνομικά Μηνύματα >> που διανέμεται δωρεάν σε όλες τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, τα τελευταία χρόνια προβάλλεται και στο διαδίκτυο. Ο π. Νεκτάριος  συνέγραψε την ιστορία της Θρησκευτικής  Υπηρεσίας, του Ι. Ναού και της Σχολής Αξιωματικών. Κυκλοφόρησε το Ευχολόγιο των Σωμάτων Ασφαλείας για τις ειδικές τελετές. Επίσης το βιβλίο <<Ποιμαντική των Σωμάτων Ασφαλείας>>. Ολοκληρώθηκε και κυκλοφόρησε ειδική ακολουθία για τον Άγιο Αρτέμιο προστάτη της ΕΛ.Α.Σ. Κυκλοφόρησαν πολλά ενημερωτικά φυλλάδια για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το Μυστήριο του Γάμου της Βάπτισης, της Εξομολογήσεως, για την οικογένεια, τη Θεία Λειτουργία, τις Αιρέσεις. Χιλιάδες Καινές Διαθήκες και  εικόνες κάθε χρόνο προσφέρονται δωρεάν όπως και πνευματικά ημερολόγια σε όλες τις Σχολές της Αστυνομίας. Τέλος στο YouTube έχει ιδρυθεί ειδικό πνευματικό κανάλι με την ονομασία <<Φωνή της Γαλλιλαίας>>

– Επικοινωνία

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος, σαν ο μοναδικός ιεροκήρυκας της ΕΛ.ΑΣ σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια .Συμμετέχει σε εκδηλώσεις εκκλησιαστικές ,κοινωνικές ,φιλανθρωπικές , πολιτιστικές σε Αστυνομία και Πυροσβεστική .Είχε επικοινωνία με αντίστοιχες Υπηρεσίες της Ευρώπης ,όπου και έλαβε μέρος σε Πανευρωπαϊκό Συνέδριο ιερέων της Αστυνομίας το 1999 στη Φιλανδία..Τιμήθηκε από το Π.Σ και πολλούς εκκλησιαστικούς φορείς και παράλληλα προτάθηκε επίσημα στην Ι.Σύνοδο για εκκλησιαστική προαγωγή στο βαθμό του Επισκόπου. Τέλος τον π. Νεκτάριο προσφώνησε ο νέος Ιερέας της ΕΛ.ΑΣ Αρχιμ Αλέξιος Κουρτέσης ,όπου του πρόσφερε και σχετικό αναμνηστικό ,καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου <<Γαλλιλαία>> που του πρόσφερε επιστήθιο Σταυρό .Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τις θερμές ευχαριστίες του π. Νεκτάριου σε όλους και ιδιαίτερα στο προσωπικό της Θρησκευτικής Υπηρεσίας .  Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος είναι ο μοναδικός ιερέας υποστράτηγος πλέον στην Ελλάδα. Το πολύπλευρο ποιμαντικό  και ιεραποστολικό του έργο θα συνεχιστεί σαν ιεροκήρυκας με επίκεντρο την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου του Αττικού Άλσους Γαλατσίου στα Τουρκοβούνια της Αθήνας, όπου με άδεια της Ι. Αρχιεπισκοπής θα ασκεί το λατρευτικό και πνευματικό του έργο.

Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος ΚΙΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α.Ελληνικής Αστυνομίας