Αρκάδες στο 8ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο του ΠΣΑΤ στην Αρχαία Ολυμπία

Αυτές τις ημέρες διεξάγεται στην Αρχαία Ολυμπία το 8ο Διεθνές Αθλητικό Σχολείο, που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικός Τύπος (ΠΣΑΤ). Πραγματοποιείται από τις 27 έως τις 29 Οκτωβρίου 2021 στις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το Σχολείο απευθύνεται σε αθλητικούς συντάκτες, δημοσιογράφους, φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές δημοσιογραφίας και συναφών σπουδών, απόφοιτους της Φυσικής Αγωγής, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης και γενικότερα σε όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό πρόγραμμά του.

Η έναρξη του Συνεδρίου έγινε εχθές Τετάρτη 27/10 από τον επί σειρά ετών δραστήριο Πρόεδρο του ΠΣΑΤ Γιάννη Θεοδωρακόπουλο, από Βυζίκι. Ο ίδιος στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Με μεγάλη χαρά ξαναγυρίζουμε στην Αρχαία Ολυμπία. Ο κορονοϊός πέρυσι δεν μας το επέτρεψε, αλλά φέτος έστω κι αν δεν είναι ακόμη όλα ξεκάθαρα με την πανδημία αποφασίσαμε να τολμήσουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, της οποίας τον ρόλο στην αρχαιότητα όλοι ξέρουμε, δέχτηκε ένα ακόμη πλήγμα με τη μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία το περασμένο καλοκαίρι. Αυτός ο τόπος έχει ανάγκη να στηριχτεί. Είναι το κέντρο του πολιτισμού. Έχουμε υποχρέωση οι αθλητικοί συντάκτες να δίνουμε αγώνα για αυτόν τον τόπο».

Στο Συνέδριο έδωσαν το παρόν και αρκετοί Αρκάδες. Μεταξύ αυτών ο εκδότης και Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) Κωνσταντίνος Καλύβας, ο φωτορεπόρτερ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φωτορεπόρτερ Βασίλειος Κουτρουμάνος και οι δημοσιογράφοι-συγγραφείς Σταύρος Κουκάκης και Γιάννης Δάρας.

Οι δύο τελευταίοι μάλιστα θα παρουσιάσουν αύριο τα βιβλία τους. Από τη μια ο Σταύρος Κουκάκης θα παρουσιάσει το νεοεκδοθέν βιβλίο του «Το ταξίδι των Αναμνήσεων», το οποίο πρόσφατα παρουσιάστηκε στην Τρίπολη. Αυτό είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο του, ενώ τα δύο προηγούμενα με τίτλο «Δέκα και Ένα Χρόνια» και «Ιστορία Ενός Σαραντάρη», είχαν βραβευθεί παλαιότερα σε πανελλαδικό επίπεδο από τον ΠΣΑΤ και έχουν πάρει την τιμητική θέση τους, στην βιβλιοθήκη του Μουσείου του Μπάσκετ στην Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη θα παρουσιαστεί και το βιβλίο του βραβευμένου αθλητικού συντάκτη και Αντιπρόεδρου της AIPS Γιάννη Δάρα με τίτλο «The world cup of Arabia», στο οποίο photo editor είναι ο Βασίλης Κουτρουμάνος.

Κατά την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, απέστειλε το δικό του βιντεοσκοπημένο μήνυμα καθώς και ευχές για επιτυχία των εργασιών του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, όπως και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικών Συντακτών, Τζιάνι Μέρλο. Χαιρετισμό απηύθυναν εν συνεχεία οι παριστάμενοι Γιώργος Γεωργιόπουλος (δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας), Βασίλης Γιαννόπουλος (Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας), Άρια Αγάτσα (Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ), Δημήτρης Χορταργιάς (Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕΕ, Σωτήρης Κέλλας (Πρόεδρος ΕΤΑΣ ΕΣΗΕΘΣτΕΕ), Ηρόδοτος Μιλτιάδους (Πρόεδρος Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου) και Σάκης Κωστάρης (Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής). Τιμητική πλακέτα παρέδωσε ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Γεωργιόπουλο, τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο και τον πρόεδρο της ΕΑΚ, Ηρόδοτο Μιλτιάδους, ενώ ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους του ΠΣΑΤ ήταν ο επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου, Παύλος Γερακάρης, ο αντιπρόεδρος της AIPS Γιάννης Δάρρας, ένας εκ των παλαιότερων δημοσιογράφων και πρωταθλητής σκοποβολής ο Γιώργος Λιβέρης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΙΠΤ, Κώστας Καλύβας καθώς και ο διευθυντής της ΕΡΤ 3, Γιώργος Τραπεζανίδης.

Το 8ο Διεθνές σχολείο του ΠΣΑΤ διεξάγεται υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) και της International Sports Press Association (AIPS), σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με την υποστήριξη της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).  Χορηγός του 8ου Διεθνούς Σχολείου του ΠΣΑΤ, στην Αρχαία Ολυμπία (27-29 Οκτωβρίου 2021) είναι το αθλητικό ΙΕΚ CMP Sports School.

Φωτό: Βασίλης Κουτρουμάνος