Β.Γιαννακούρας: «Οι βροχές δεν ξέρουν ότι διοικεί η περιφερειακή αρχή Νίκα για να μας λυπηθούν και να μην έρθουν»

«Και ακαρτέρει, και ακαρτέρει φιλελεύθερη λαλιά, ένα εκτύπαε τ’ άλλο χέρι από την απελπισιά».

Μεταφέρω τους στίχους από τον Εθνικό μας Ύμνο καθ’ ότι ταιριάζουν και είναι επίκαιροι για τους κατοίκους των περιοχών της Αρκαδίας αλλά και γενικότερα της Πελοποννήσου που επλήγησαν κατά τις τελευταίες πυρκαγιές.

Η φιλελεύθερη λαλιά (λόγια-λόγια) αν και με καθυστέρηση έγινε και οι απελπισμένοι κάτοικοι περιμένων υπομονετικά χτυπώντας τα χέρια τους από την απελπισιά.

Ο περιφερόμενος θίασος (φωτογραφία από την ταινία του Θ.Αγγελόπουλου «ο Θίασος»)  της περιφερειακής αρχής μετά δημοσιογράφων και λοιπών ΜΜΕ αρμενίζει για το θεαθήναι στις περιοχές (και καλά κάνει), να δούμε όμως πότε θα ολοκληρώσει το σενάριο, αφού ακόμα δεν έχει περιοδεύσει σε Ανατολική Μάνη και Μεσσηνία (κι ακαρτέρει, και ακαρτέρει).

Δεν έχουμε αντίρρηση για τις επισκέψεις, άλλωστε είναι καλό γιατί ο κ. Νίκας, όπως ο ίδιος είπε, πρώτη φορά επισκέφτηκε τη Γορτυνία και αυτό λόγω των πυρκαγιών. Διαφορετικά ούτε που θα την ήξερε… Για αυτό ακούσαμε και παραποιημένα ονόματα χωριών όπως ο Λιόδωρας κλπ.

Η αντίρρησή μας είναι πρώτον για την μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας, αφού ακόμα και αν γίνονται κάποιες εργασίες δεν αρκούν.

Έχουν παρέλθει 50 ημέρες περίπου από τις φωτιές και ακόμα είμαστε στη φάση των επισκέψεων, του ταξίματος, της καταγραφής και των μεγάλων λόγων.

Σε λίγες μέρες από σήμερα θα ξεκινήσουν οι πρώτες βροχές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα έπρεπε λοιπόν όλα τα μηχανήματα της Περιφέρειας να βρίσκονται στα ποτάμια και στα πρανή, καθώς επίσης λόγω της έκτακτης ανάγκης που έχουν κηρυχθεί οι περιοχές, με απευθείας αναθέσεις, θα μπορούσαν να εργάζονται τοπικοί εργολάβοι για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Δεύτερον έχουμε αντίρρηση για την απένταξη από άλλες περιοχές απαραίτητων έργων, που είχαν ενταχθεί από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη, για να γίνουν τώρα έργα στις πυρόπληκτες περιοχές.

Αντί να ζητήσετε κ. Νίκα επιτακτικά και επειγόντως έκτακτη επιχορήγηση από τον «πατερούλη» σας, Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (για να φανεί και η φιλική σχέση την οποία διατηρεί ο Αντιπεριφερειάρχης σας της Αρκαδίας, όπως ο ίδιος είπε), ακυρώνετε έργα σημαντικά και ιδιαιτέρως αναγκαία για άλλες περιοχές.

Φθάνει πια. Μην συνεχίζετε να κάνετε μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα και με χρήματα που με πολύ προσπάθεια είχαμε εξοικονομήσει. Από πού άραγε αντλούσατε την αισιοδοξία σας λέγοντας στους κατοίκους «λεφτά υπάρχουν». Εννοούσατε την απένταξη έργων, ή το «αμαρτωλό», όπως το έχετε χαρακτηρίσει ΤαΠΤΟΚ, που αποτελεί έργο και μεγάλη κατάκτηση του Πέτρου Τατούλη για την Αρκαδία.

Δε χορτάσατε πια φωτογραφίες, δε χορτάσατε ανούσια δελτία τύπου, δε χορτάσατε να επαναλαμβάνετε το αγαπημένο σας ρήμα «διαβεβαιώνω», αφού δεν ισχύει στην πράξη.

Μην τάζετε λαγούς με πετραχήλια, όπως λέει η παροιμία. Μην παίζετε με την απελπισία και την αγωνία των κατοίκων, λέγοντάς τους μεγάλα λόγια, γιατί από λόγια χόρτασαν, «όλο λάδι -λάδι και από τηγανίτα τίποτα», όπως  πάλι λέει ο λαός.

Έργα μικρά αλλά ουσιαστικά απαιτούνται για να επουλωθούν κάποιες από τις πληγές και να γίνει πρόληψη των χειρότερων. Και τα μεγάλα έργα θα έρθουν στην ώρα τους. Προχωρήστε γρήγορα, μη χάνετε χρόνο, γιατί τα δύσκολα είναι μπροστά μας και γιατί οι βροχές δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει περιφερειακή αρχή Νίκα στην Πελοπόννησο για να μας λυπηθούν και να μην έρθουν».

Οι καιροί ου μενετοί!

Βαγγέλης Γιαννακούρας

Περιφερειακός Σύμβουλος Αρκαδίας

τέως Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας