Για ημέρες θα ελλοχεύει ο φόβος αναζωπυρώσεων στη Γορτυνία – Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο μέχρι στιγμής. Βέβαια οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αναζωπυρώσεων κυρίως τις μεσημεριανές ώρες, οπότε αυξάνεται η ένταση των ανέμων.

Τέτοια προβλήματα σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες. Ακόμα και σε σημεία που δεν υπήρχαν ενεργά μέτωπα μεγάλα, από μια μικρή μικροεστία γινόταν μια αναζωπύρωση και πεταγόταν “καύτρα” σε σπίτια που απείχαν αρκετά μέτρα μακριά με κίνδυνο να καούν.

Για το λόγο αυτό όπως πληροφορηθήκαμε μάλιστα πυροσβέστες από Γαλλία θα παραμείνουν για τουλάχιστον μια εβδομάδα στην περιοχή. Οι πυροσβέστες αυτοί έχουν περάσει από ειδική εκπαίδευση για να εξετάζουν περιοχές μετά την πυρκαγιά και να ελέγχουν πιθανά επικίνδυνα σημεία.

Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν λοιπόν και σήμερα σε γενική επιφυλακή. Στις δασικές πυρκαγιές της Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας και της Γορτυνίας Αρκαδίας, συνεχίζουν και σήμερα να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα από την Τσεχία 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα, από τη Γαλλία 240 πυροσβέστες με 60 οχήματα, από τη Γερμανία 244 πυροσβέστες με 56 οχήματα και από Αυστρία 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ στην περιοχή της πυρκαγιάς βρίσκεται και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Με τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων θα ζει η Γορτυνία για πολλές ακόμα ημέρες και νύχτες και ας ευχηθούμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες εφιαλτικές στιγμές!