Για πέμπτη ημέρα καίει η πυρκαγιά στη Γορτυνία! (ανανεώνεται)

ΤΡΙΤΗ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα η φωτιά στην Κάτω Γορτυνία. Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι ζουν τον πύρινο εφιάλτη, ξεπερνώντας πια κατά πολύ τα όριά τους. Υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά και αγωνία για την έκβαση της φωτιάς.

Η φωτιά που κατάφερε να περάσει στην Γορτυνία το βράδυ της Παρασκευής 06.08 δεν έχει ακόμα καταφέρει να ελεγχθεί πλήρως. Εχτές το βράδυ (Δευτέρα 09.08) ήταν ακόμη μια νύχτα μάχης και αγωνίας για όλους αυτούς που ήταν στην πρώτη γραμμή της φωτιάς.

Τα δύο μεγάλα μέτωπα που είχαν να αντιμετωπίσουν ήταν:

  1. Το ένα μέτωπο ήταν σε εξέλιξη από Λιβαδάκι προς Τριποταμιά – Καπελίτσα.
  2. Το άλλο μέτωπο μετά τις Ράχες προς Κάπελη. Η φωτιά είχε ξεκίνησε από τη θέση Κερασούλα Κάπελης, στην αρχή του δάσου. Η περιοχή εκεί είναι πολύ δύσβατη για τα επίγεια μέσα, λόγω του πυκνού δάσους.

Παράλληλα υπήρχαν και διάσπαρτες μικροεστίες που κατά διαστήματα αναζωπυρώνανε, π.χ. Δωδεκάμετρο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

08:45 π.μ. Σήμερα το πρωί η κατάσταση φαίνεται πάλι πιο ελεγχόμενη, όμως εστίες παραμένουν πολλές και διάσπαρτες. Το μέτωπο της Κάπελης φαίνεται να έχει περιοριστεί και να μην κινδυνεύει να μπει στο δάσος εσωτερικά προς το παρόν. Από το πρωί έχουν ξεκινήσει τις ρίψεις νερού και τα εναέρια μέσα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο μέτωπο προς Τριποταμιά – Καπελίτσα, από την πίσω πλευρά προς Ηλείας καθώς υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Είναι απαραίτητη η συμβολή μεγάλης δύναμης του πυροσβεστικού σώματος σε επίγειο και εναέριο δυναμικό, προκειμένου να περιοριστεί και να μην ξεφύγει πάλι προς το μεσημέρι.

12:15 μ.μ.

Στο μέτωπο της φωτιάς προς Κάπελη γίνεται μεγάλη προσπάθεια να ελεγχθεί. Τρια αεροπλάνα κάνουν συνέχεια ρίψεις από το πρωί. Η ένταση φαίνεται να έχει μειωθεί αρκετά, αλλά οι εστίες είναι πολλές. Προσπάθεια γίνεται και από τις επίγειες δυνάμεις, όμως υπάρχει δυσκολία στον ανεφοδιασμό τους λόγω της απόστασης. Για αυτό γίνεται έκκληση για να πάνε υδροφόρες αντλίες νερού για τα πυροσβεστικά με βυτία/ Η περιοχή, όπως επισημαίνουμε από χθες, δυστυχώς είναι πολύ δύσβατη.

Το άλλο μέτωπο προς Λιβαδάκι, στην πλευρά που συνορεύει με την Ηλεία φαίνεται ότι προς το παρόν ελέγχεται. Γίνονται διαρκώς ρίψεις νερού, ενώ στο σημείο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

02:30 μ.μ.  Πολύ μεγάλη αναζωπύρωση αυτή τη στιγμή στο μέτωπο της πυρκαγιάς σε Τριποταμιά – Καπελίτσα.

Ο κίνδυνος ελλοχεύει η φωτιά να περάσει το Λάδωνα και να αγγίξει την Δημοτική Ενότητα Ηραίας.

Δυστυχώς ο αέρας ευνοεί την επέκταση του μετώπου.
Χρειάζονται επειγόντως εναέριες δυνάμεις!
Εκκενώθηκαν φωτιά στη Δημοτική Ενότητα Ηραίας (Πυρρί, Αγ. Ιωάννης, Λώττη).
03:00 μ.μ. Από την άλλη αναζωπυρώσεις όμως γίνονται αυτή τη στιγμή και στο Δωδεκάμετρο, όπου απειλούνται σπίτια. Νέες μικροεστίες φουντώνουν ξαφνικά, δημιουργώντας νέα μέτωπα με τεράστιες φλόγες!
03:15 Από το άλλο μέτωπο η φωτιά πέρασε το ποτάμι στο ύψος της Δάφνης από Δωδεκάμετρο, ενώ δόθηκε εντολή σε πολλά χωριά τόσο της Δ.Ε. Ηραίας, όσο και της Δ.Ε. Τροπαίων.