Για την πολιτική του δήμου Γορτυνίας στον τομέα της υγείας, του Βασίλη Σιοκορέλη

Άρθρο του Δρ. Βασίλη Σιοκορέλη

Η συμμετοχή του δήμου Γορτυνίας στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) καταδεικνύει ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο έχει αποδεχτεί, αλλά εφαρμόζει πλέον έμπρακτα την κεντρική πολιτική της απαλλαγής του κράτους από την υποχρέωσή του να παρέχει στους πολίτες ενιαία, δημόσια, δωρεάν, καθολική υγεία και περίθαλψη.
Στο πλαίσιο της λεγόμενης «αποκέντρωσης των αρμοδιοτήτων και της οικονομικής αυτοτέλειας», οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε συνέργειες με τρίτους φορείς, όπως διαγνωστικά κέντρα, αναλαμβάνοντας τομείς της περίθαλψης και της προληπτικής ιατρικής, οι οποίοι μέχρι σήμερα ήταν υπό την αποκλειστική ευθύνη του δημόσιου συστήματος υγείας. Αυτό το ρόλο παίζουν και τα πολυδιαφημισμένα ΚΕΠ Υγείας των δήμων, τα οποία δύνανται να διατηρούν ακόμα και ιατρικούς φακέλους των δημοτών.
Οδηγούμαστε λοιπόν, σε παροχή υπηρεσιών υγείας πολλών ταχυτήτων, κατακερματισμένη και πλήρως εμπορευματοποιημένη (ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των δήμων) και απολύτως εναρμονισμένη με την επιχειρηματική κερδοφορία. Δεν είναι τυχαίο ότι ιδιωτικοί φορείς, ΜΚΟ, Σύλλογοι, ακόμα και επιχειρηματικοί όμιλοι εντάσσουν δράσεις υγείας στο πλαίσιο της εταιρικής τους προβολής.
Πραγματικά συνιστά πρόκληση, σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας με χιλιάδες νεκρούς, κυβερνητικοί παράγοντες να παρελαύνουν το περασμένο διήμερο στο Συνέδριο του ΕΔΔΥΠΠΥ στα Λαγκάδια, χωρίς να λένε κουβέντα για τις τεράστιες ευθύνες τους στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, αντί να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να αποθεώνουν την ατομική ευθύνη.
Η Περιφέρεια Αττικής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πατούλης, πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, «βράζει» από τα κρούσματα, με τον κορωνοϊό να κάνει πάρτυ στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους. Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η πολιτική που ευθύνεται για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, με τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν αντί να επιτάσσονται και τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων να λιποθυμούν από την κούραση.
Η δημοτική αρχή Γορτυνίας διαφημίζει σήμερα μαζί με την ΚΕΔΕ την καμπάνια της ΕΕ και των ΜΚΟ για την πρόληψη κατά του καρκίνου, όμως αποφεύγει να πει δημόσια ποιος φταίει για το γεγονός ότι η πρόληψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με αποκορύφωμα τη μη κάλυψη σημαντικών διαγνωστικών εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι Γορτύνιοι κατανοούν ότι δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η οποία με ευθύνη του κράτους και όχι σαν μεμονωμένη δράση κάποιας ΜΚΟ, Συλλόγου ή Δικτύου, να κατευθύνεται στην πρόληψη. Ότι η πρόσβαση σε γιατρούς και εξετάσεις καθίσταται ολοένα πιο δύσκολη και ακριβή. Η έγκαιρη διάγνωση μετατρέπεται σε Γολγοθά, αφού για ένα ραντεβού με γιατρό, για μια απεικονιστική εξέταση, απαιτείται ένας καρκινοπαθής να περιμένει έως και τέσσερις μήνες. Αλλιώς, αναγκάζεται να πληρώσει αδρά στον ιδιωτικό τομέα.
Στο βασικό ερώτημα «αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία και πρόληψη, καθολική και αναβαθμισμένη ή υγεία και πρόληψη κατακερματισμένη και εμπορευματοποιημένη μέσω δήμων, ιδιωτών, χορηγών, ΜΚΟ και Συλλόγων», η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ξεκάθαρη απάντηση.
Είναι ανάγκη να ενισχυθεί ο αγώνας για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας (ιδίως στην επαρχία), για τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη στελέχωσή του με μόνιμες θέσεις, για τη δωρεάν πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αντιμετώπιση από το κράτος των τεράστιων ελλείψεων σε φάρμακα και εξοπλισμό, για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας στη βάση των σύγχρονων αναγκών και των σύγχρονων δυνατοτήτων.
Αυτή είναι η μοναδική φιλολαϊκή πολιτική στον τομέα της υγείας, την οποία καλούμε τους Γορτύνιους να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.