Γνωρίζουμε που βρίσκονται τα ακίνητά μας για το Κτηματολόγιο;

Ήδη αρκετοί συμπατριώτες μας έσπευσαν να ρωτήσουν πληροφορίες για τα έγγραφα που χρειάζονται για τη δήλωσή τους στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Κάποιοι εξ’ αυτών μάλιστα έχουν ήδη σπεύσει να ετοιμάσουν τις δηλώσεις τους. Έχοντας αποκτήσει μια πρώτη εικόνα, ήδη έχουμε αναγνωρίσει κάποια «αγκάθια» που θα αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες, όχι μόνο στη Γορτυνία, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας: «Πού βρίσκεται το ακίνητό σας;»

Όσοι διαθέτουν ένα σύγχρονο εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα μπορούν να απαντήσουν εύκολα στα ερωτήματα «Που βρίσκεται η ιδιοκτησία, ποιο είναι το σχήμα της και τι εμβαδό έχει». Όμως, πόσοι διαθέτουν τέτοια τοπογραφικά διαγράμματα για όλες τις ιδιοκτησίες τους; Επιπλέον, σε περιοχές με χαμηλή αξία γης η σύνταξη ενός τέτοιου τοπογραφικού μπορεί να είναι εξαιρετικά ασύμφορη, όπως και η κ. Κλωνάρη, διευθύνουσα σύμβουλος της Κτηματολόγιο, επισήμανε σε πρόσφατη συνέντευξή της. Οπότε;

Η Κτηματολόγιο έχει αναπτύξει τη δωρεάν εφαρμογή «Υπηρεσία Θέασης Ορθοφωτογραφιών» στην ιστοσελίδα της – η οποία μάλιστα αναμένεται να  αναβαθμιστεί σύντομα με νέο υπόβαθρο- , ενώ προτείνει και άλλους τρόπους με τους οποίους κάποιος μπορεί να εντοπίσει, ανέξοδα και σε ένα πρώτο επίπεδο, το ακίνητό του. Θα πρέπει βέβαια σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσουμε ότι κανένας εξ΄αυτών δε μπορεί να υποκαταστήσει την ακρίβεια και τη σκοπιμότητα ενός τοπογραφικού διαγράμματος. Με τις δυνατότητες βέβαια που μας προσφέρει η τεχνολογία, έχουμε τη δυνατότητα πλέον να επιτύχουμε ανεκτές ακρίβειες και με άλλους τρόπους. Συνεπώς, κατά τη γνώμη μου, είναι πιο χρήσιμο να απευθυνθείτε στο μηχανικό σας προκειμένου να σας συμβουλέψει για τις διαθέσιμες λύσεις.

Ένας δεύτερος χρήσιμος  τρόπος εντοπισμού του ακινήτου μας είναι η δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλεται για τη χορήγηση επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ). Ανάλογης χρησιμότητας είναι και το απόσπασμα από το ελαιοκομικό μητρώο. Στο σημείο αυτό οφείλω βέβαια να επισημάνω την κωμικοτραγική περίπτωση που ιδιοκτήτες επιδοτούνταν επί χρόνια για καλλιέργειες οι οποίες αποδείχθηκε ότι τελικώς βρίσκονταν …αλλού. Τέτοια λάθη κοστίζουν βέβαια πολύ ακριβά κατά τη διάρκεια λειτουργίας του Κτηματολογίου, καθώς ο δικαιούχος θα κληθεί να πληρώσει σημαντικά ποσά για να διορθώσει ένα λάθος που ενδέχεται να μην είχε και ο ίδιος αντιληφθεί.

Όλα τα παραπάνω βέβαια αφορούν όσους γνωρίζουν που βρίσκεται η ιδιοκτησία τους. Τι γίνεται όμως με αυτούς που, για διάφορους λόγους, έχουν κληρονομήσει κάποιο ακίνητο αλλά δε γνωρίζουν που βρίσκεται; Σε αυτή την περίπτωση, οι κληρονόμοι θα πρέπει να έρθουν σε επαφή με συγγενικά πρόσωπα ή με μόνιμους κατοίκους των οικισμών προκειμένου να τους βοηθήσουν να εντοπίσουν το ακίνητό τους.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα του εντοπισμού των ακινήτων σας είναι κρίσιμης σημασίας για το Κτηματολόγιο, και η συμβολή του   μηχανικού σας θα σας αποτρέψει από λάθη και άσκοπα έξοδα.

Ανδρέας Κανελλάκης, Αγρ.Τοπογράφος Μηχανικός ΕΜΠ, σ10 – Creative Engineering

* Το άρθρο είχε δημοσιευτεί στην εφ. «Γορτυνία» μηνός Ιανουαρίου. Σε επόμενο φύλλο της εφημερίδος περισσότερες απαντήσεις γύρω από ερωτήματα σχετικά με το Κτηματολόγιο