Γορτυνία και δημοτικές εκλογές, γράφει ο Βασ. Σιοκορέλης

Γορτυνία και δημοτικές εκλογές: Τι φέρνει ο νέος νόμος;;;
1) Για να προκηρύξει ένα σωματείο απεργία, θα πρέπει σύμφωνα με την κυβέρνηση να πάρει απόφαση το 50%+1 των μελών (όχι των ψηφισάντων, αλλά των ηλεκτρονικά εγγεγραμμένων). Για να διοικηθεί όμως, ο δήμος Γορτυνίας αρκεί το 43% για να δοθεί το 60% των μελών του δημοτικού συμβουλίου στο νικητή. Τόση δημοκρατία…
2) Πριν δύο χρόνια, στις δημοτικές εκλογές, λέγαμε στους Γορτύνιους να κλείσουν τα αυτιά τους στα κελεύσματα για τη διαμόρφωση ετερόκλητων εκλογικών συμμαχιών, που στόχο είχαν απλά τη νομή της εξουσίας και τίποτα περισσότερο.
Να λοιπόν, που επιβεβαιωθήκαμε… Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν στη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο για τους δήμους και τις περιφέρειες, τα στελέχη τους που συμμετέχουν στη διοίκηση Κούλη, προκειμένου να μη διαταραχτεί η επίπλαστη ενότητα, αποφεύγουν να πάρουν θέση. Το ερώτημα όμως, παραμένει και θα πρέπει να απαντηθεί στους Γορτύνιους: Ποια είναι η επίσημη θέση της δημοτικής αρχής για το νέο εκλογικό νόμο; Συμφωνεί ή διαφωνεί;
3) Στις τοπικές κοινότητες, παίχτηκε για άλλη μια φορά στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές το παιχνίδι των δήθεν “ανεξάρτητων” συνδυασμών. Πρωτοστάτησε η παράταξη Γιαννόπουλου, προκειμένου να συγκρατήσει δυνάμεις, καθώς έβλεπε ότι χάνει τις εκλογές. Δέχτηκαν να παίξουν αυτό το παιχνίδι και άλλοι “ανεξάρτητοι” συνδυασμοί (όπως του κ. Λύτρα), οι οποίοι σήμερα βλέπουν να φυλλορροούν εντός και εκτός δημοτικού συμβουλίου, καθώς δεν έχουν πολιτικό στίγμα για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της Γορτυνίας.
Εμείς τότε, όχι μόνο δε δεχτήκαμε να συνδιαλλαγούμε με τους “ανεξάρτητους” στις τοπικές κοινότητες, κάνοντας τη γνωστή “τράμπα”, αλλά είπαμε ξεκάθαρα ότι κανείς δε δικαιούται να υποδύεται τον “ανεξάρτητο” απέναντι σε μια πολιτική που έχει συντρίψει τη Γορτυνία και η οποία δεν είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε ουδέτερη.
Σήμερα με το νέο εκλογικό νόμο, η κυβέρνηση αποτελείωσε τις “ανεξάρτητες” υποψηφιότητες στις τοπικές κοινότητες, εντάσσοντας τους υποψήφιους στα δημοτικά ψηφοδέλτια. Αυτό τι δείχνει;;; Ότι το αστικό κράτος, το οποίο ανέκαθεν αξιοποιούσε τους “ανεξάρτητους” ως χρήσιμα στηρίγματά του, βρίσκεται σε μια φάση που θέλει να συγκεντρώσει δυνάμεις για να περάσει με μεγαλύτερη ένταση την πολιτική του σε τοπικό επίπεδο.
Αυτό το διαπιστώνουμε και στη Γορτυνία, όπου πλέον καλούμαστε να τοποθετηθούμε για σοβαρά ζητήματα, τα οποία πριν λίγα χρόνια ούτε που φανταζόμασταν πως θα μας απασχολήσουν (όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις ανεμογεννήτριες, η διαχείριση πανδημικών κρίσεων από τους δήμους, η ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων, η συρρίκνωση των δημοτικών δομών μέσω των αναπτυξιακών οργανισμών κλπ).
Εκ των πραγμάτων, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται θα μας υποχρεώσει το επόμενο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές να συζητήσουμε πολιτικά και όχι διαχειριστικά για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Γορτυνίας.
Κι αυτό είναι ένα προνομιακό πεδίο για τη Λαϊκή Συσπείρωση, αλλά και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Γορτύνιους, ώστε να μπορέσουν να βγουν οι πραγματικές ανάγκες στο προσκήνιο.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης