Γορτυνία: Μάχη με τις φλόγες για 4η ημέρα – Ελπίδα σωτηρίας στα εναέρια μέσα!

4η ΗΜΕΡΑ:

Οι κάτοικοι της Κάτω Γορτυνίας ζουν τον πύρινο εφιάλτη για 4η συνεχόμενη ημέρα. Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει πια τα όρια τους. Υπάρχει κλίμα οδύνης, θλίψης, θυμού και απελπισίας.

Η φωτιά κατάφερε να περάσει στην Γορτυνία το βράδυ της Παρασκευής 06.08 από το μεγάλο μέτωπο της Ηλείας στη Νεμούτα, απειλώντας αρχικά Νεοχώρι και Λιβαδάκι. Την επόμενη ημέρα 7.08 το μέτωπο της φωτιάς από την Ηλεία πέρασε από στον οικισμό Ελαία και κατευθυνόταν προς Χώρα. Η φωτιά πήρε γρήγορα διαστάσεις και εκκενώθηκαν αρκετά χωριά. Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στον οικισμό της Χώρας, όπου κάηκαν 10 σπίτια και 20 υπέστησαν ζημιές.

Εχτές 08.08 για μεγάλα χρονικά διαστήματα η φωτιά έκαιγε παρθένο δάσος μεταξύ Ραχών και Χώρας. Το μεσημέρι όμως υπήρξε πάλι μια μεγάλη αναζωπύρωση με επίκεντρο το Δωδεδάμετρο, πάνω από την Εθνική Οδό, απειλώντας να κάψει σπίτια. Δόθηκε εντολή εκκένωσης για όλα τα χωριά/ οικισμούς που εφάπτονται της Εθνική Οδού (Τουμπίτσι – Δωδεκάμετρο – Δάφνη – Τρανή Λάκκα -Μπερτσιά – Κοκλαμάς – Λιβαδάκι).

Όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες  το βράδυ υπήρχε μια ύφεση και τα πράγματα πήγαιναν καλύτερα  καθώς μειωνόταν και ο αέρας. Η κατάσταση παρέμενε όμως εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το μέτωπο ήταν μεγάλο, ενώ υπήρχαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Ο μεγάλος κίνδυνος ήταν και είναι μην περάσει την Εθνική Οδό με κατεύθυνση προς Ηραία. Τιτάνια μάχη γινόταν από τους πυροσβέστες και τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γορτυνίας να μην ξεφύγει η φωτιά. Τεράστια όμως ήταν και η βοήθεια των κατοίκων – εθελοντών, όπου με αντιπυρικές ζώνες επιχειρούσαν να  σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς.

Ξημερώνοντας η εφημερίδα μας επικοινώνησε με κατοίκους της περιοχής για να μας δώσουν την εικόνα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους υπάρχει μία ύφεση, αλλά μαίνονται ακόμα εστίες φωτιάς. Ο καπνός έχει ελαττωθεί και η ορατότητα έχει βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση με τη χθεσινή εικόνα. Όμως ο φόβος είναι μεγάλος, λαμβανομένου ότι από τις 11:00 και μετά σύμφωνα με τους μετεωρολόγους οι άνεμοι θα κυμανθούν από 3-4 μποφόρ και θα είναι βορειοδυτικοί.

Στο σημείο επιχειρούν πολλές επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και γίνονται ρίψεις νερού με ελικόπτερα, ενώ αναμένεται η δύναμη να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Η μόνη ελπίδα  για να σβηστεί το πύρινο μέτωπο είναι η συμβολή των εναέριων μέσων. Δυστυχώς τα επίγεια μέσα δεν επαρκούν, αφού τρέχουν από εστία σε εστία, αδυνατώντας να σβήσουν το μεγάλο μέτωπο. Και αυτό πρέπει απαραιτήτως να γίνει πριν το μεσημέρι, καθώς εκείνες τις ώρες όπως συνέβη όλες τις προηγούμενες ημέρες ο αέρας είναι αλλοπρόσαλλος, προκαλώντας συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα.

‘Ολοι κάνουν έκκληση για εναέρια πυροσβεστικά μέσα αλλά και ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων!