Γορτύνια αστροφυσικός στη λίστα των Top 10 επιστημόνων της NASA!

Η Αθηνά Π. Κουστένη είναι η κορυφαία αστροφυσικός, που περιλαμβάνεται στο Top 10 των επιστημόνων της NASA, ενώ το όνομά της έχει δοθεί σε αστεροειδή. Η ίδια, Γαλλίδα και Ελληνίδα υπήκοος, είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) και στο Εργαστήριο Διαστημικών Ερευνών και Οργάνων (LESIA) του Αστεροσκοπείου του Παρισιού-Meudon. Συμμετέχει και διευθύνει έργα διαστημικής αποστολής για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και για τη NASA.

Όπως έχουμε αναδείξει και παλαιότερα μέσα από την εφημερίδα “Γορτυνία” η ίδια κατάγεται από το Χρυσοχώρι. Είναι κόρη του Πάνου Κουστένη, Ταξιάρχου ε.α., ιπτάμενου πολεμικής αεροπορίας, με πολλές διακρίσεις από το ΝΑΤΟ και εγγονή του αείμνηστου Γιώργου Κουστένη, επί πολλά χρόνια Προέδρου του Συλλόγου Απανταχού Χρυσοχωριτών. Δικαίως δε ο Σύλλογος Χρυσοχωριτών καμαρώνει για τις επιτυχίες παιδιών που έχουν ρίζες από το Χρυσοχώρι, όπως η Αθηνά.

Η παγκοσμίως διακεκριμένη αστροφυσικός πριν λίγες ημέρες έδωσε μια συνέντευξη στο δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο στο LIFO, μέσα από την οποία μας ξεναγεί στον υπέροχο κόσμο του Διαστήματος. Σε αυτή αναφέρει και κάποια σημεία από την προσωπική της ζωή. Δείτε τι απαντά σε κάποιες ερωτήσεις του δημοσιογράφου:

— Σε τι περιβάλλον μεγαλώσατε; Τι είναι αυτό που διατηρείτε στη μνήμη σας από τα παιδικά σας χρόνια;

Μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο, σε ένα τυπικό ελληνικό οικογενειακό περιβάλλον. Ο πατέρας μου ήταν αεροπόρος και ύστερα από μια λαμπρή καριέρα στον τομέα του διετέλεσε και διπλωμάτης στην Άγκυρα, όπου ο αδερφός μου κι εγώ ενταχθήκαμε στο γαλλικό σχολείο, γιατί εκείνη την εποχή δεν υπήρχε ελληνικό λύκειο εκεί.

Ο πατέρας μου είχε πάθος με τα βιβλία και μου το μετέδωσε, έτσι διάβαζα ό,τι έπεφτε στα χέρια μου, στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα γαλλικά. Έτσι, και μέσω της τηλεόρασης, όπου παρακολουθούσα το «Star Trek» και τη σειρά «Cosmos» με τον Καρλ Σαγκάν, μπήκα σιγά σιγά στον κόσμο του Διαστήματος και θέλησα να ακολουθήσω ένα επάγγελμα που θα με μετέφερε εκεί ψηλά. Με τη βοήθεια της οικογένειάς μου, συγγενών και φίλων μου κατάφερα να ζήσω το όνειρό μου που ήταν πάντα να εξερευνήσω τα μυστήρια του σύμπαντος και να φτάσω εκεί που είμαι σήμερα.

Βέβαια, οι γονείς μου στην αρχή είχαν ενδοιασμούς για το αν μια κοπέλα από μικρή χώρα θα επιβίωνε στο εξωτερικό και θα έβρισκε θέση σε ένα σχετικά ανδροκρατούμενο επάγγελμα. Θυμάμαι, όμως, ότι επέμενα πολύ και τίποτα δεν θα εμπόδιζε τους στόχους που είχα θέσει. Μέχρι που δέχτηκα να σπουδάσω σε δύο αντικείμενα συγχρόνως (το δεύτερο ήταν η Αγγλική Φιλολογία) για να τιθασεύσω τις ανησυχίες των δικών μου. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι εμείς οι Έλληνες έχουμε την τύχη να μπορούμε να βασιζόμαστε στην οικογένεια και στους φίλους.

Αθηνά Κουστένη: «Στο κοντινό μέλλον θα επιστρέψουμε στο φεγγάρι και έχουμε φιλόδοξα σχέδια για τον Άρη»
Η Αθηνά Κουστένη στο γραφείο της στην Meudon.

— Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το σύμπαν και τα μυστήριά του; Ποιοι λόγοι σας έκαναν να γίνετε αστροφυσικός;

Έγινα αστροφυσικός γιατί δεν μπορούσα να γίνω αστροναύτης, εξαιτίας της μυωπίας μου. Ωστόσο, σήμερα δεν το έχω μετανιώσει καθόλου γιατί με τις διαστημικές αποστολές, στων οποίων τη δημιουργία και την εκτέλεση συμμετέχω, πάω πιο μακριά από τους αστροναύτες. Η απόφασή μου πάρθηκε στα δεκαπέντε μου και τελικά την τήρησα.

— Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στην εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος;

Η περιπέτεια, το ταξίδι, οι απροσδόκητες συναντήσεις και οι συνεργασίες με αξιόλογους ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, όπως οι συνάδελφοι μου.

— Πόσο κοντά είμαστε σε ένα χτύπημα της Γης από μετεωρίτη;

Είναι άγνωστο πότε θα έρθει κοντά μας ένας μετεωρίτης ή κομήτης, αλλά τα πρόγραμμα πλανητικής προστασίας της NASA και της ESA εργάζονται συνεχώς ώστε να παρέχονται όλες οι αναγκαίες πληροφορίες γι’ αυτά τα φαινόμενα. Επίσης, η αποστολή Hera της ESA, που θα εκτοξευθεί το 2024, θα είναι η πρώτη έρευνα της Ευρώπης και της ανθρωπότητας γενικά στο πεδίο της τεχνικής πλανητικής άμυνας.

Η αποστολή Hera, μαζί την αμερικανική ομόλογη αποστολή DART, θα διερευνήσει τον δυαδικό αστεροειδή Δίδυμο, αξιολογώντας και μετρώντας με λεπτομέρεια τα αποτελέσματα της δοκιμής κινητικής κρούσης που θα παράγει η αποστολή DART. Έτσι, η Hera θα παράσχει εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες για μελλοντικές αποστολές εκτροπής αστεροειδών, αυξάνοντας την κατανόηση της γεωφυσικής των αστεροειδών, του σχηματισμού και των εξελικτικών διαδικασιών του ηλιακού συστήματος.

Μπορείτε να δείτε όλη τη συνέντευξη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.lifo.gr/now/tech-science/athina-koysteni-tha-epistrepsoyme-sto-feggari-kai-ehoyme-filodoxa-shedia-gia-ton