Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί κάθε καλοκαίρι τη μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή των Ορθοδόξων Χριστιανών. Από την μια άκρη της χώρας στην άλλη, σε βουνά, πόλεις, νησιά και χωριά, η γιορτή αυτή εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής πολλοί πιστοί συρρέουν στους ναούς για να τιμήσουν τη Μεγαλόχαρη, να προσκυνήσουν τη πάνσεπτη εικόνα Της και να αποθέσουν τη δική τους ικεσία στη χάρη Της. Η γιορτή αυτή άλλωστε ονομάζεται και το «Πάσχα του καλοκαιριού». Ένα «χαρμόσυνο πένθος», αφού η Κοίμηση της Θεοτόκου δεν είναι ένα πένθιμο γεγονός για το ελληνικό λαό, επειδή η Παναγία «μετέστη προς την ζωήν».
Εφημερίδα «Γορτυνία»
Απολυτίκιον – Ήχος Α
Ἐν τῇ Γεννήσει τὴν παρθενίαν ἐφύλαξας, ἐν τῇ Κοιμήσει τὸν κόσμον οὐ κατέλιπες Θεοτόκε· μετέστης πρὸς τὴν ζωήν, μήτηρ ὑπάρχουσα τῆς ζωῆς, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς λυτρουμένη, ἐκ θανάτου τὰς ψυχὰς ἡμῶν.