ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ… Κριτικά Σημειώματα από τη Ζαχαρούλα Γαίτανάκη

* Δημοσιεύτηκε στο φύλλο Οκτωβρίου 2021 της εφημερίδας “ΓΟΡΤΥΝΙΑ”

(*) Ιωάννης Θεοδοσίου: «Η ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ», ποιήματα, εκδόσεις Στοχαστής, 2021, σελίδες: 124.

«Να ξαποστάσω έγειρα. / Απόθεσα / του ονείρου τη φαρέτρα / στης λεύκας τα ριζά. / Φύσηξε βοριάς / σαν αετίσιο πέρασμα / π’ αφύπνισε τους στοχασμούς μου. / Τα βέλη των ονείρων μου / έτοιμα να στοχεύσουν…»
Ο κ. Ιωάννης Θεοδοσίου γεννήθηκε στην Κοντοβάζαινα του Δήμου Γορτυνίας το 1947 και σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Είναι μάχιμος Δικηγόρος. Τον Οκτώβριο του 2012 έχασε σε τροχαίο δυστύχημα το γιο του και συνεργάτη του δικηγόρο Σαράντη Θεοδοσίου, γεγονός που τον επηρέασε πολύ στη ζωή του. «Μην σκέπτεσαι / πως δεν κλαίει ο ποιητής. / Το μελάνι των στίχων του / είναι το δάκρυ του.» («Το δάκρυ του ποιητή»).
Ασχολήθηκε με την ποίηση από την παιδική του ηλικία και αυτή είναι πρώτη συλλογή που εκδίδει. Διάβασα ωραία ποιήματα, που με οδήγησαν σε «Ονειροταξίδια» και «Στοχασμούς της σιωπής»: «Δεν είναι ο ύπνος / που έκανε τη φωνή ανάσα / είναι η αγωνία του άγρυπνου / που αφουγκράζεται / τους στίχους των μεγάλων στιχουργών / μέσα από την σκοτεινή σιωπή / έως αλέκτωρ λαλήσει.»
«Η ΦΑΡΕΤΡΑ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ», του κ. Ιωάννη Θεοδοσίου είναι μια συλλογή που μας φιλεύει στίχους συγκινητικούς, μας ταξιδεύει σε μιας τρυφερής αλλά και πονεμένης ψυχής τα εσώτερα, αγγίζει κάποιες ευαίσθητες χορδές και της δικής μας ύπαρξης, γιατί ποιος άνθρωπος δεν έχει δοκιμαστεί στη ζωή του αλλά και δεν έχει ονειρευτεί διαπιστώνοντας όμως πόσο μάταιη είναι η στόχευση των ονείρων του, όταν φυσάνε οι άνεμοι και ρίχνει άπλετο φως πάνω στους στόχους του ο μακρινός ορίζοντας; Εξαιρετική ποίηση σε ελεύθερο στίχο, ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε. Εύχομαι στον κ. Θεοδοσίου, μια ενδιαφέρουσα και δυνατή συνέχεια στο χώρο της ποίησης.

_____________________________________________________________________

Τα βιβλία σας για να παρουσιαστούν στη στήλη «Διαβάζοντας…» της εφημερίδος «Γορτυνίας», στέλνετε με απλό ταχυδρομείο στη:

ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΓΑΪΤΑΝΑΚΗ

ΖΩΝΗ Δήμου Μεγαλόπολης 22200 ν. Αρκαδίας