«Διαδρομές Γορτυνίων», συζητώντας με την Μαρία Γραμματικοπούλου

Η ανέλιξη στον εργασιακό τομέα  συνεχίζει ακόμη και στις μέρες μας να αφορά σε μεγαλύτερο ποσοστό το ανδρικό φύλο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν γυναίκες και δη με καταγωγή από τη Γορτυνία, που τα έχουν καταφέρει σε επαγγελματικό επίπεδο και συνεχίζουμε να τις γνωρίζουμε μέσα  από τη στήλη μας στην εφημερίδα «Γορτυνία». Επόμενη συνάντηση εδώ στις «Διαδρομές» είναι με την πρωτότοκη κόρη του επί πολλά έτη προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού Λιοδωραίων, Αναστάσιου Γραμματικόπουλου, τη Μαρία Γραμματικοπούλου.  Με σπουδές στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο φαρμακευτικό κλάδο ενώ τα τελευταία χρόνια κατέχει διευθυντική θέση σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ: Πόσο εύκολο είναι για μία γυναίκα να τα καταφέρει σε έναν κλάδο όπως είναι ο φαρμακευτικός και ποια είναι τα γνωρίσματα εκείνα που θα πρέπει να διαθέτει για να πετύχει.

ΜΑΡΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΥ: Στον φαρμακευτικό κλάδο όπως και σε κάθε ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για μια γυναίκα. Πέρα από τις γνώσεις, η επιμονή, η ισχυρή θέληση, η οργάνωση και η τόλμη είναι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτει κανείς για να πετύχει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΣΙΟΥΜΠΡΗ: Εργάζεσαι σε έναν κρίσιμο, ειδικά αυτή την περίοδο, χώρο. Υπάρχει κάτι θετικό και ίσως αισιόδοξο να μας αναφέρεις εκ των έσω;

Η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία στην κρίσιμη αυτή περίοδο ανταποκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και έτσι σήμερα έχουμε ήδη εγκεκριμένα εμβόλια για τον Covid- 19 ενώ παράλληλα είμαστε σε αναμονή έγκρισης και άλλων εμβολίων έτσι ώστε να επιτευχθεί η ανοσία του γενικού πληθυσμού που είναι και το ζητούμενο. Επιπλέον συνεχίζεται η διερεύνηση για αρκετά φάρμακα προς την αντιμετώπιση των σοβαρών συμπτωμάτων της λοίμωξης από το συγκεκριμένο ιό. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί μάλιστα να παίξει εδώ έναν σημαντικό ρόλο ως προς την παραγωγή των φαρμάκων αυτών. Άρα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το επόμενο διάστημα.

Θεωρείς πως η γορτυνιακή καταγωγή σου έχει προσδώσει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και αν ναι, ποιο είναι αυτό;

Η γορτυνιακή καταγωγή μου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, μιας και οι ρίζες μας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητά μας. Ιδιαιτέρως, αν με αυτές τις ρίζες είναι κάποιος κοντά, όπως στην δική μου την περίπτωση που οι εικόνες και οι μυρωδιές του χωριού μου, της Λιοδώρας, με συνοδεύουν πάντα. Οι Γορτύνιοι είμαστε «αγωνιστές», και σήμερα παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς είμαστε παιδιά μιας γενιάς που δεν αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες όπως οι προηγούμενες, η επιμονή και η ισχυρή θέληση πέρα από τα άλλα χαρακτηριστικά αποτελούν κύρια συστατικά επιτυχίας  ή ακόμη και επιβίωσης.

*Συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος “Γορτυνία”