Εγκαινιάζεται το ιστορικό Μνημείο στην πλατεία του Βαλτεσινίκου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια του Ιστορικού Μνημείου, που έχει ανεγερθεί στην πλατεία του χωριού μας, την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 και ώρα 11:00.

Το Ιδρυμα «Πολιτιστικό Κέντρο Βαλτεσινίκου», με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ανήγειρε στο Βαλτεσινίκο του Δήμου Γορτυνίας Μνημείο, για να Τιμήσουμε τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα, στο πλευρό του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Το Μνημείο έγινε με δαπάνες του Ιδρύματος και με συμμετοχή χορηγών στα μαρμάρινα γλυπτά, αποτελείτε δε από τέσσερεις Ιστορικές Μορφές:

1. Αναφέρεται στον Αρχιστράτηγο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Θεόδωρο Κολοκοτρώνη που από την αρχή της επανάστασης στρατολογούσε στο χωριό μας.

2.Αναφέρεται στον ανώνυμο Βαλτεσινιώτη αγωνιστή.

3. Αναφέρεται στην μάχη του “Άγιο Νικολα”, Τιμάμε κλήρο και λαό και το Ιερό καταφύγιο του Μοναστηριού που προστάτεψε τη “μαγιά” του χωρίου μας και γύρω χωριών, που μέσα από τις στάχτες βλάστησε δυναμικά.

4. Μια παράσταση μάχης, αναφέρεται στο χρέος των επόμενων γενεών με ένα ποίημα του Κ. Παλαμά «χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν, Θα ‘ρΘουνε, Θα περάσουν, κριτές Θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί». 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Αντιπρόεδρος Ιωάννης Μπουλούγαρης

Ο Γραμματέας Μιχάλης Αναγνωσταράς