Εκδήλωση για τον εορτασμό της 1ης νικηφόρου μάχης της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στα «Στενά» Αγ. Αθανασίου

Εκδήλωση για τον εορτασμό της 1ης νικηφόρου μάχης της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στα «Στενά» Αγ. Αθανασίου,  πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαΐου 2022, στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στον οικισμό Στρογγυλού της κοινότητας Κοτυλίου του Δήμου Μεγαλόπολης.

Η Μάχη στα στενά του Αγίου Αθανασίου στις 27 Μαρτίου του 1821 αποτελεί την πρώτη νικηφόρα πολεμική σύγκρουση των Ελλήνων με τους Τούρκους, μόλις λίγες ημέρες από την κήρυξη της Επανάστασης.

Υπό την καθοδήγηση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, δύναμη περίπου 300 πολεμιστών, απέναντι σε περίπου 1.700 ένοπλους Τούρκους, κατόρθωσε να εμποδίσει τη διέλευσή τους προς την Τριπολιτσά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Αθανάσιος Χριστογιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Κυριακόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Δημήτρης Σιέμπος, Θεοφάνης Καλογερόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κώστας Μιχόπουλος (επικεφαλής της παράταξης Νέα Αρχή), ο  Αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας κ. Μιλτιάδης Γεωργακόπουλος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Κοινωνική Προστασία & Αλληλεγγύη» Τελετάρχης της εκδήλωσης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Στρογγυλαίων κ. Γιάννης Γκιουμές, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρύταινας κ.  Πέτρος Ιατρόπουλος, ο Ανθυπαστυνόμος κ. Κωνσταντίνος Μάρκου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ανδρίτσαινας κ. Ανδρέας Ρουμελιώτης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Εκ του Δήμου Μεγαλόπολης