Εκδήλωση στο Καλλιάνι Γορτυνίας με θέμα: Η ερήμωση της Γορτυνίας, το μέλλον και η αναγεννητική γεωργία!

Η Γορτυνία είναι ένας πανέμορφος, δύσκολος τόπος που πάντα έθρεφε τους ανθρώπους της με πολύ κόπο και μόχθο. Σε σύγκριση με την Γορτυνία…νομίζεις ότι σε άλλα μέρη τα καρβέλια φυτρώνουν μόνα τους.
Ο Δήμος Γορτυνίας, με όλα τα μέσα που είχε, πάλεψε και παλεύει ακόμα, μια φωτιά που δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει έξω από το Καλλιάνι.
Μπορεί το πλήγμα στον Δήμο μας να μην είναι τόσο μεγάλο, όσο της βόρειας Εύβοιας, για να μονοπωλεί την επικαιρότητα. Για τον δικό μας Δήμο όμως είναι τεράστιο. Είναι τεράστιο γιατί εδώ και χρόνια τα χωριά μας έχουν μπει σε τροχιά ερήμωσης.
Κάθε πένθιμη καμπάνα που χτυπάει, γνωρίζουμε όλοι ότι δεν είναι ο αποχαιρετισμός σε ένα αγαπημένο μας, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο. Είναι μια καμπάνα στην συνείδηση μας, μια καμπάνα να μας θυμίσει ότι ο τόπος αδειάζει και τα παιδιά μας δεν μπορούμε πλέον να τα κρατήσουμε εδώ και να ζουν με αξιοπρέπεια.
Το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 7.30 το απόγευμα το Πράσινο Ινστιτούτο, με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων Πελοποννήσου διοργανώνουμε εκδήλωση στο Καλλιάνι, με θέμα: φωτιές, ερήμωση της υπαίθρου, το μέλλον της Γορτυνίας;
Το Πράσινο Ινστιτούτο έχει κύριο σκοπό να υποστηρίζει επιστημονικά και να εκπαιδεύει αυτούς που θέλουν να πραγματοποιούν πράσινες δράσεις.
Το προηγούμενο διάστημα, ακούσαμε και διαβάσαμε τόση οικολογία και κλιματική αλλαγή που μας φτάνουν για 2 ζωές.
Δεν θέλουμε μια εκδήλωση που θα ανακυκλώνει τα ειπωμένα.
Δεν θέλουμε, σαν ειδήμονες ή ειδικοί, να προσθέσουμε περισσότερη οικολογία τέτοιου είδους.
Η πρωτοποριακή οικολογική σκέψη διεθνώς διεκδικεί και τονίζει την διάσωση των τοπικών κοινοτήτων, με μικτή οικονομία μικρής κλίμακας (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, άντληση πόρων από τα δάση) σαν λύση για την μείωση των κινδύνων από πυρκαγιές, αλλά και σαν λύση για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.
Η σωτηρία των τοπικών κοινοτήτων, είναι η μόνη αντίσταση σε ένα ζοφερό μέλλον, που είναι πολύ πιο κοντά μας από ότι αρχικά πιστεύαμε.
Για μας, σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει… οι προσπάθειες και οι ενέργειες που κάνουμε, πρέπει να μην αλλοιώνουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και ότι γίνει πρέπει να γίνει με την συμφωνία και την συνέργεια των ανθρώπων αυτού του τόπου. Αυτός ο σεβασμός, όχι μόνο δεν αποτελεί τροχοπέδη, αλλά αποδείχθηκε διεθνώς ότι οδηγεί σε μεγαλύτερη προστασία από ακραία φαινόμενα, καλύτερες παραγωγές και βελτιωμένες τιμές παραγωγού.
Συχνά, τώρα τελευταία ακόμα περισσότερο, πολλοί υιοθετούν το πράσινο λεξιλόγιο, απλά για να κλείσουν πονηρά το μάτι στην νέα μπίζνα τους που θα την βαφτίσουν “πράσινη” αλλά είναι η ίδια καταστρεπτική εκμετάλλευση ανθρώπων και πόρων για το κέρδος τους.
Στην εκδήλωση αυτή, θέλουμε πρώτα να ακούσουμε τους ανθρώπους αυτού του τόπου. Θέλουμε αυτοί να μιλήσουν και να ζητήσουν απαντήσεις και λύσεις και όλοι μαζί να συζητήσουμε πως θα πορευτούμε παρακάτω.
Ζητάμε από όλα τα στελέχη του Δήμου Γορτυνίας, το Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά από τον περιφερειάρχη κ. Νίκα να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια μας.
Καλούμε όλους τους παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς να συμμετέχουν και να υποστηρίξουν αυτήν την δράση.
Η αναγεννητική γεωργία που υποστηρίζει τις τοπικές κοινωνίες, η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, είναι η λύση για το μέλλον της Γορτυνίας.