Εκδήλωση τιμής στον δημοσιογράφο & εκδότη Κώστα Καλύβα (vd)

Σε μια συγκινητική εκδήλωση ο Δήμος Ιλίου και ο εκεί Σύλλογος Αρκάδων «Οι Προσέληνοι» διοργάνωσαν από κοινού, την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018,  μια εκδήλωση τιμής στον Κώστα Καλύβα, ιδρυτή της εφημερίδος “Γορτυνία”, για την προσφορά του στη δημοσιογραφία αλλά και την συνεισφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι. Η εκδήλωση έγινε στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος, πολλών Βουλευτών, εκπροσώπων φορέων του Δήμου και αρκαδικών Συλλόγων και πέραν των 300 ατόμων.

Στην αρχή ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγους και τ. Αντιδήμαρχος Ιωάννης Γκιώνης αναφέρθηκε στην 50χρονη δημοσιογραφική πορεία του κ. Καλύβα, αλλά και στην πλούσια συνδικαλιστική και κοινωνική του δράση, αφού μεταξύ άλλων έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε., Πρόεδρος Παγγορτυνιακής Ένωσης κ.α. Αναφέρθηκε εκτενώς και στις πολλές τιμητικές βραβεύσεις που έχει λάβει από διάφορους φορείς, με πιο κορυφαίες το δημοσιογραφικό Βραβείο από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθαν. Μπότση, τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών αλλά και το Χρυσό Μετάλλιο Α’ Τάξεως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων Ιλίου ιατρός Ιωάννης Κουτσιανδρέας, από Σέρβου, αναφέρθηκε στην επιλογή του Συλλόγου να βραβεύσει τον κ.Καλύβα, γιατί ο ίδιος είναι αυτός που αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο, ο οποίος αγαπά και υπηρετεί την Αρκαδία με ζήλο και πάθος.

Αμέσως μετά πήρε το λόγο ο δραστήριος Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, από Καλυβάκια Γορτυνίας, που σημείωσε ότι σήμερα βραβεύουν έναν σπουδαίο συμπατριώτη, έναν εκλεκτό φίλο, ο οποίος έχει προσφέρει πολλά στο κοινωνικό σύνολο. Έκλεισε δε την ομιλία του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Η τιμή που γίνεται είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε στον κ. Καλύβα»

Αμέσως μετά αρκετοί παριστάμενοι πήραν το λόγο και αναφέρθηκαν στον τιμώμενο. Μεταξύ αυτών ήταν οι εξής:

 • Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, ο οποίος επεσήμανε ότι η εφημερίδα «Γορτυνία», κατά γενική παραδοχή όλων, είναι η πιο ενημερωτική και αγωνιστική πασών των άλλων και επηρεάζει κατά πολύ τα συμβαίνοντα στον τόπο μας, με το κύρος του εκδότη της Κώστα Καλύβα.
 • Γιώργος Παπαηλίου, Βουλευτής Αρκαδίας, που επεσήμανε ότι η εφημερίδα αποτελεί ένα βήμα προβληματισμού αλλά και βήμα αγωνίας για το μέλλον του τόπου, ενώ επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «Η τιμή που αποτίεται στον Κώστα Καλύβα, είναι τιμή και για τους Αρκάδες Ιλίου αλλά και για το Δήμο Ιλίου, γιατί αναγνωρίζουν την προσφορά ενός σημαντικού ανθρώπου και μιας σημαντικής έπαλξης της ενημέρωσης»
 • Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας, συνεχάρη τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους, επισημαίνοντας ότι η εφημερίδα έχει παγκόσμια απήχηση, αφού συναντά αναγνώστες της μέχρι και στην Αμερική, ενώ είναι από τις εφημερίδες που έχουν περιεχόμενο και όχι μόνο διαφημίσεις, αποκαλύπτοντας ότι και ο ίδιος από εκεί βρίσκει αρκετά θέματα για ερωτήσεις του στη Βουλή.
 • Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλο, Βουλευτής Αρκαδίας, επαίνεσε την πρωτοβουλία των διοργανωτών καθώς όπως τόνισε είναι σημαντικό τέτοιοι άνθρωποι να τιμώνται εν ζωή για την δράση και το έργο τους. Συνεχάρη δε τον κ.Καλύβα ακόμη περισσότερο για το γεγονός ότι ο ίδιος δεν άφησε την παρακαταθήκη του να πάει χαμένη, αλλά μεταλαμπάδευσε και στην κόρη του το ίδιο αίσθημα προσφοράς για την Αρκαδία και συνεχίζει σε δύσκολες εποχές.
 • Εύη Τατούλη, πολιτευτής και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, εξήρε το δημοσιογράφο κ. Καλύβα καθώς όπως τόνισε είναι ο στυλοβάτης και το σημείο συνοχής όλων των πατριωτών που δεν βρίσκονται στην Αρκαδία. Πέραν όμως από δημοσιογράφος όπως είπε «είναι ένας άνθρωπος, πατριώτης και πολιτικός, ο οποίος κατέχει ένα πρωτοφανές εύρο σκέψης και έγνοιας που σπανίζουν»
 • Δημήτρης Δαλαμάγκα, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ιλίου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάθε φορά που ανοίγει το γραμματοκιβώτιο και βλέπει την εφημερίδα νοιώθει ευχάριστα συναισθήματα και στο τέλος αφού τη διαβάσει αφήνει την φαντασία να πετάξει στην περιοχή και να αναπολήσει τα παιδικά του χρόνια.
 • Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β’ Αθηνών, σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να βραβεύεται ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει στον τόπο του.
 • Μιχάλης Καχριμάκη, πρώην Υπουργός, ως Αρκάς γαμπρός και αναγνώστης της εφημερίδος, εξήρε τη μεγάλη συμβολή των περιφερειακών μέσων, καθώς είναι μέσα που έχουν αγνή διάθεση με πρώτιστο ρόλο την ενημέρωση αλλά και την επίλυση των προβλημάτων.
 • Γιώργος Τρουπής, καθηγητής Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος σημείωσε ότι δημοσιογράφοι σαν τον Κώστα Καλύβα στην εποχή μας σπανίζουν, κοσμούν τον τόπο και αποτελούν πρότυπο και σημείο αναφοράς για όλους.
 • Ιωάννης Μπόρας, πρώην εφέτης και Πρόεδρος Συλλόγων Σερβαίων, που αναφέρθηκε στην πορεία της εφημερίδος από το «Λάδωνα».
 • Στάθης Κούλης, πρώην Δήμαρχος Λαγκαδίων, συνεχάρη τον κ.Καλύβα, λέγοντας ότι «είναι ένας άνθρωπος, συνώνυμο της Γορτυνίας στο πρόσωπο του οποίου μπορούμε να ακούσουμε μια ολοκληρωμένη άποψη και γνώση για κάθε πρόβλημα της Γορτυνίας»
 • Μπάμπης Καρπούζος, μέλος Δ.Σ. Αρκάδων Ιλίου και πολιτευτής Αθηνών, μίλησε ότι για την δική του τη γενιά ο κ. Καλύβας είναι «ένας ζωντανός θρύλος», για αυτό και είναι τιμή του που ανήκει στην Αρκαδία.
 • Γιάννης Γιαννόπουλος, Δήμαρχος Γορτυνίας, εξήρε τους αγώνες της εφημερίδος και τη μαχητικότητα του ιδρυτή της.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο τιμώμενος ο οποίος βαθύτατα συγκινημένος ευχαρίστησε από καρδιάς το δραστήριο Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου, αλλά και τον καινοτόμο Δήμαρχο και φίλο του Νίκο Ζενέτο για την βράβευση αυτή. Δεν έκρυψε δε την έκπληξή του για τη βράβευσή του, καθώς θα περίμενε κάτι τέτοιο να γίνει είτε από το Δήμο διαμονής του στην Αθήνα, είτε από το Δήμο καταγωγής του, τη Γορτυνία. ΄Όμως όπως είπε ο Δήμος Ιλίου πρωτοτύπησε, γεγονός που αποτελεί μεγίστη τιμή για αυτόν. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η διάκριση αυτή ήταν η πιο συγκινητική από όλες όσες έχει λάβει στα 50 χρόνια της μαχόμενης δημοσιογραφίας του.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή του μεταλλίου της πόλεως του Δήμου Ιλίου στον τιμώμενο, ως και τιμητικής πλακέτας από το Σύλλογο Αρκάδων. Ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου καθώς και παραδοσιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, συνοδεία της ορχήστρας του καλλιτέχνη Γιώργου Δαλιάνη.

Κωνσταντίνα Ν. Τσιουμπρή