Εκδηλώσεις εις μνήμη του Πλαπούτα – Παρών και η ιστορική Ζούρτσα! (ph)

Ο Δήμος Γορτυνίας τιμώντας τους αγώνες και τις θυσίες των Ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, πραγματοποίησε τη Κυριακή 21 Μαρτίου δοξολογία στην Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στη προτομή του Δημήτρη Πλαπούτα.
Στο ιστορικό Παλούμπα βρέθηκε και αντιπροσωπία του Συλλόγου Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ”ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΓΑΛΗ, προσκεκλημένου του Δήμου Γορτυνίας, για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης στη Γορτυνία.
Το παρών έδωσαν τα μέλη του Συλλόγου κος Θάνος Χουλιάρας και κος Γιώργος Καράπαπας ενώ τιμή για το σύλλογό αποτελεί η συμμετοχή του κ.Καράπαπα στη τέλεση της Δοξολογίας προς τιμή των Ηρώων, ως ψάλτης.
Ο Σύλλογος Νεολαίας & Άθλησης Νέας Φιγαλείας ευχαριστεί θερμά και δημόσια το Δήμο Γορτυνίας και το Δήμαρχο κ.Ευστάθιο Κούλη, τον πρώην Δήμαρχο Ηραίας και νύν Αντιδήμαρχο Γορτυνίας κ.Στάυρο Χριστόπουλο, την Εντεταλμένη σύμβουλο του Δήμου Γορτυνίας σε θέματα Πολιτισμού, Επικοινωνίας, Νεολαίας και Νέων Τεχνολογιών κα.Πένυ Μπέτσα καθώς και το Εκκλησιαστίκο ΔΣ για τη φιλοξενία και τη τιμή.
Οπως είναι γνωστό στις 20 Μαρτίου του 1821 Γορτύνιοι Επαναστάτες τέλεσαν δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα και στη συνέχεια αφού συγκεντρώθηκαν περί τους 860, υπό την αρχηγία των Δημητράκη και Γιωργάκη Πλαπούτα στου Μπέτσι (Αγιονέρι), στη θέση «Αλώνι Καλλιντέρη», διακήρυξαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την Ελευθερία υψώνοντας ένα από τα πρώτα λάβαρα της Ελληνικής Επανάστασης. Το 1834 ο Πλαπούτας επισκέπτεται τη Ζούρτσα μαζί με τον Κολοκοτρώνη, τον Γρηγοριάδη, τον Επίσκοπο Φρατζή και άλλους για τη γενική σύσκεψη των Πελοποννησίων ενάντια στην αντιβασιλεία.
Εφημερίδα “Γορτυνία” – www.e-gortynia.gr