Ενημέρωση για τον προγραμματισμό της Περιφέρειας ενόψει της επετείου του ’21 ζητά η Τζένη Δημητρακοπούλου

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Τζένη Δημητρακοπούλου, με καταγωγή από Σταυροδρόμι Γορτυνίας, εδώ και ένα μήνα έχει υποβάλει ερώτηση στην Περιφερειακή αρχή Πελοποννήσου, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για το προγραμματισμό της Περιφέρειας ενόψει της επετείου των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821

Παράλληλα η ίδια, ως μέλος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής για τις επετειακές εκδηλώσεις από τον συνδυασμό «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο», καταδικάζει το γεγονός ότι παρά την ειλικρινή διάθεση της παράταξής της να συμμετέχει σε εποικοδομητικές διαδικασίες, η Περιφερειακή αρχή έχει επιλέξει να απαξιώσει πλήρως τη θεσμική Γνωμοδοτική Επιτροπή, παρακάμπτοντάς την και φέρνοντάς την μπροστά σε τετελεσμένα, λειτουργώντας χωρίς στοχοθεσία, αλλά με περίσσεια ναρκισσισμού υψηλού status.

Ακόμα και την ύστατη στιγμή, παραμονές της Εθνικής  Επετείου της 25ης Μαρτίου, η κα Δημητρακοπούλου ζητά να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το πώς σκοπεύει να τιμήσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου τα 200 χρόνια από την Επανάσταση και ρωτά τον κ.Νίκα ποιο σχέδιο έχει για το 2021,  βάση ποιανού χρονοδιαγράμματος αλλά και ποιων δράσεων.

Ακολουθεί ολόκληρη η σχετική επερώτηση που είχε υποβληθεί από την κα Δημητρακοπούλου στις 16/02/2021.

«Στο πλαίσιο της συμμετοχής της παράταξής μας, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή της Περιφέρειας για το τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, έχουμε καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, να βρεθούμε σε κοινό τόπο, να συνεργαστούμε να συν-δημιουργήσουμε, παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες, που διαμορφώθηκαν αυτό το χρόνο λειτουργίας της.

Οι θέσεις και οι αντιρρήσεις μας, σε καίρια θέματα, που τέθηκαν από τη πρώτη στιγμή, όχι μόνον αγνοήθηκαν παντελώς, αλλά δεν αποτυπώθηκαν και στα Πρακτικά, σε αρκετές περιπτώσεις. Γεγονός που δεν έχει να κάνει με την έλλειψη χρόνου, της μοναδικής υπαλλήλου, που διατέθηκε να ασχοληθεί -μερικώς- με τα θέματα, που άπτονται των λειτουργιών της Επιτροπής, αλλά με τη συνολική στάση, που επιλέχθηκε να αντιμετωπιστεί το θέμα εξ αρχής.

Βασική αρχή μας και ζητούμενο, ήταν και είναι η χάραξη και η αποτύπωσή της Πολιτικής με την οποία θα προσέγγιζε το θέμα, η Πελοπόννησος, για το σύνολο των αξόνων και των δράσεων που είχαν σκοπό να υλοποιηθούν υπό την αιγίδα της Περιφέρειάς μας, σε ένα Στρατηγικό Σχέδιο διετίας ή τριετίας. Σαν δεύτερο στάδιο θα υπήρχε ετήσια εξειδίκευσή του, με επιχειρησιακά προγράμματα για το ‘21 και το ’22, ίσως και το ’23 (σε μια μεταCovid εποχή) αν κρίνονταν αναγκαίο, με ακριβή χρονοδιαγράμματα και κοστολογημένες δράσεις και προϋπολογισμό. Ενδιάμεσα δε, θα υπήρχε η δυνατότητα αναθεώρησης και ανασχεδιασμού.

Παράλληλα, ζητούμενο αποτέλεσε κατ’ επανάληψη, η ενημέρωσή μας, για το σύνολο των προτάσεων και πρωτοβουλιών, που ήρθαν στην Περιφερειακή Αρχή. Όχι την αποσπασματική, επιλεκτική προεπιλογή συγκεκριμένων προτάσεων, γεγονός που δίνει το δικαίωμα να σκεφτεί ο οποιοσδήποτε, πως αποσκοπεί σε εξυπηρέτηση «αρεστών και φίλων», μιας κι οι προτάσεις προς έγκριση, έρχονταν για τυπική γνωμοδότηση. Προαποφασισμένες, δράσεις έρχονταν, στη Γνωμοδοτική Επιτροπή. Μια Γνωμοδοτική,  που ουσιαστικά συγκροτήσατε, με τη λογική να έχουμε τη πλειοψηφία για να εγκρίνονται, οι δικές σας επιλογές, εξασφαλίζοντας ένα αίσθημα δημοκρατικότητας για επικοινωνιακούς λόγους για όσους δεν ξέρουν.

Παρόλη τη δική μας προσπάθεια και την ειλικρινή διάθεση μας, να συμμετέχουμε σε εποικοδομητικές διαδικασίες, με αίσθημα και υποχρέωση να συμβάλλουμε στην ενότητα και την ομοψυχία… επιλέχθηκε ιδεοληπτικά, να βαδίσει η Περιφερειακή Αρχή, μόνη της, με μια ασαφή και χαοτική πολιτική, δυστυχώς χωρίς να αναλαμβάνει και τη πολιτική ευθύνη, όπως φαίνεται. Βάδισε και βαδίζει, σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς την υιοθέτηση ενός κοινού οράματος, χωρίς στοχοθεσία, μετρήσιμα και προσδοκώμενα αποτελέσματα,  αλλά με περίσσεια ναρκισσισμού υψηλού status, με πλήρη απαξίωση της θεσμικής Γνωμοδοτικής, παρακάμπτοντάς την, αγνοώντας την και φέρνοντάς την μπροστά σε τετελεσμένα που μαθαίναμε από τις εφημερίδες.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας πλέον διανύσει ήδη τους δυο πρώτους μήνες του 2021, και μη μπορώντας να περιμένουμε τις μισές απαντήσεις στη Γνωμοδοτική, σήμερα, παραμονές της 25ης Μαρτίου και έχοντας εξαντλήσει το ποσό των 619.00,00€, της Προγραμματικής Σύμβασης με την Αναπτυξιακή «Πελοπόννησος ΑΕ»

Ερωτάστε κ.Περιφερειάρχα:

  • Τι σχέδιο έχετε επιτέλους για το 2021;
  • Τι προϋπολογισμός απαιτείται γι’ αυτή τη χρονιά;
  • Υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τις δράσεις;
  • Τι προτίθεται να κάνει η Περιφέρειά μας από εδώ και στο εξής, ποιος θα αναλάβει να «τρέξει» το project ‘21, μιας και η «Πελοπόννησος ΑΕ», δεν μπορεί να συνάψει νέες Προγραμματικές;
  • Με ποια στοχευμένα έργα και δράσεις θα ενταχθούν τα εμβληματικά ιστορικά «σημεία», στον Προγραμματισμό σας, για την ανάδειξη συγκεκριμένων περιοχών, ιστορικών και πολιτιστικών στοιχείων της Επανάστασης; Ποια τοπόσημα θα «φωτιστούν» για την ενίσχυση τέτοιων ενεργειών; Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν ή θα επιλεγούν αυτά;
  • Εμμένετε ακόμη στην θέση σας που δεν ήθελε να υπάρξει «συνεννόηση» με τους Δήμους, έτσι ώστε να μην υπάρξει αλληλοεπικάλυψη εκδηλώσεων και κατασπατάληση Δημοσίου Χρήματος;
  • Ποιες ενέργειες και συνέργειες έχουν προβλεφθεί να γίνουν το 2021, με σκοπό τη δικτύωσή μας με
  • τον Απόδημο Ελληνισμό,
  • τα Πανεπιστήμια τόσο του Εξωτερικού αλλά και του Εσωτερικού,Η όπως είχε δεσμευτεί το Πε.Συ.Π. πέρυσι, όταν έθετε τις πρώτες βάσεις για να πάμε όλοι μαζί σε αυτή τη προσπάθεια.

Τέλος, και παρόλο που αποτελεί, απολογιστικού χαρακτήρα, το θέμα, δεδομένου του ιδιαίτερου αποτυπώματος που άφησαν οι «μη-απαντήσεις» στις συνεδριάσεις, των Επιτροπών Παρακολούθησης, ερωτάστε επίσης σήμερα:

  • Τι ακριβώς, πληρώσαμε για τη συμμετοχή μας στη ΔΕΘ (Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης) που ως γνωστόν ματαιώθηκε και πληρώθηκε το ποσό των 71.920,00€ με ΦΠΑ (αναρωτιόμαστε πόσο θα πήγαινε η έκθεση αν δεν υπήρχε η ματαίωση της;);

Σε συνέχεια της επερώτησης και συνδυαστικά, ζητάμε σήμερα να πάρει θέση το σώμα και να  ορίσει Ειδική Συνεδρίαση, με τη διαδικασία του  κατ’ επείγοντος για την παρουσίαση απολογισμού του συνόλου των δράσεων της Περιφερειακής Αρχής, για τον εορτασμό του ’21.

Για την παράταξη «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΌΝΝΗΣΟ»

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευγενία Γ. Δημητρακοπούλου