Εορτάζει η παλαίφατη Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας

Αύριο Κυριακή 29 Αυγούστου εορτάζει η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Γορτυνίας. Η Ι. Μονή βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη Στεμνίτσα και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη για το γεγονός ότι είναι κυριολεκτικά κρεμασμένη πάνω σε ένα απότομο βράχο, στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λουσίου ποταμού. Από το 12οαιώνα ήκμασαν στην περιοχή πολλά ασκηταριά με σπουδαιότερο αυτό του Τιμίου Προδρόμου. Η Μονή αυτή ως κοινόβιο Μοναστήρι έγινε περίπου τον 16ο αιώνα από την συνένωση των ασκηταριών.

Η Μονή γνώρισε μεγάλη ακμή στα χρόνια της Τουρκοκρατίας καθώς αποτέλεσε σημαντικό καταφύγιο των κατοίκων, κέντρο ανεφοδιασμού, νοσοκομείο, αλλά και ορμητήριο πολλών οπλαρχηγών όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Από το σημείο αυτό η θέα προς τη χαράδρα είναι μαγευτική. Ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει στην απέναντι πλευρά πάνω σε απόκρημνους βράχους ασκηταριά, κρυψώνες, αλλά και τη Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολείο. Παράλληλα υπάρχει και μονοπάτι που οδηγεί στην κοίτη του Λουσίου Ποταμού.

Επίσης αύριο σε 34 χωριά της Γορτυνίας έχουν ναούς αφιερωμένους στον Αγ.Ιωάννη τον Πρόδρομο

Τα χωριά-οικισμοί αυτά είναι τα εξής: Αγρίδι, Βυζίκι, Γαλατάς, Περδικονέρι, Ζάτουνα, Ζυγοβίστι, Δόξα, Ελληνικό, Θέλπουσα (υπαίθρια Θεία Λειτουργία στη Βάναινα), Καλλιάνι, Κακουραίικα, Καπελίτσα, Καρύταινα, Κερπινή, Κοντοβάζαινα, Κουρουνιού, Λαγκάδια, Λευκοχώρι, Λουτρά, Μαγούλιανα, Μαυράδες, Μαυριά, Μελισσόπετρα, Ξυροκαρύταινα, Παλαμάρι, Πυργκάκι, Μάρκου, Ράδου, Στεμνίτσα, Σπάθαρη, Ψάρι Ηραίας, Σέρβου, Σταυροδρόμι, Σταυρί Τουμπιτσίου.