Επίσκεψη Γ. Παπαηλιού στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στο ΕΚΑΒ Τριπόλεως

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού  επισκέφτηκε το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τριπόλεως και το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Τρίπολη. Ακολουθεί σχετικό Δελτίο Τύπου:

1) Κατά την επίσκεψή του στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Παπαηλιού, συναντήθηκε με τους διοικητή, υποδιοικητή, υπηρεσιακούς παράγοντες, τον υπεύθυνο της κλινικής λοιμώξεων και τον διευθυντή του ΤΕΠ  ενημερώθηκε  και συζήτησε θέματα που αφορούν στη λειτουργία του κατά την περίοδο της πανδημίας  και στην προοπτική του.

Η πανδημία ανέδειξε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ως τον πυλώνα προάσπισης της δημόσιας υγείας,  παρά το γεγονός, ότι  βρέθηκε και βρίσκεται αντίστοιχα  στο στόχαστρο της «μνημονιακής» καταιγίδας και   των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της  ΝΔ. Η κυβέρνησή της, παρά τα μεγάλα λόγια και τα χειροκροτήματα, αποσκοπεί στην κατά το δυνατόν μικρότερη ενίσχυση του ΕΣΥ και στην παράδοση αλώβητου του ιδιωτικού τομέα μετά την πανδημία.

Η παρούσα φάση της πανδημίας που εξελίσσεται με δραματικό τρόπο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν προώθησε και δεν προωθεί τη θωράκισή του, με τη διάθεση πρόσθετων πόρων, την πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας.

Το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρόγραμμα για το νέο ΕΣΥ επιδιώκει την ανάταξη και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω παρεμβάσεων, όπως η σταδιακή αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, οι προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, η ενίσχυση των ΤΕΠ, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ξεκίνησε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η θεσμική και μισθολογική αναβάθμιση του υγειονομικού προσωπικού, η υγειονομική φροντίδα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες κ.α.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο έχει αναπτύξει κλίνες covid, όχι ΜΕΘ,  για μη διασωληνωμένα περιστατικά, στις οποίες προστίθενται και άλλες, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Ο επαγγελματισμός και η αυταπάρνηση των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού κρατούν όρθιο το σύστημα. Όμως, χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση.

Η αυξανόμενη τάση για επέκταση των κλινών covid γίνεται εις βάρος των άλλων κλινικών και της αντιμετώπισης των άλλων ασθενειών, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο, που έχει σοβαρές ελλείψεις ως προς τη μόνιμη στελέχωσή του σε κρίσιμες ειδικότητες ιατρών – εμβληματική είναι η περίπτωση αυτής του ακτινολόγου – και σε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό χρειάζεται ενδυνάμωση.

2) Στη συνέχεια ο Γιώργος Παπαηλιού επισκέφθηκε  το Παράρτημα του ΕΚΑΒ στην Τρίπολη, όπου ενημερώθηκε και είχε διαλογική συζήτηση με το διευθυντή του  :

Οι διακομιδές που ανατίθενται στο ΕΚΑΒ δεν συνδέονται πάντα με τον χαρακτήρα του ως δομής άμεσης βοήθειας. Η πανδημία το έχει επιβαρύνει περαιτέρω, λόγω των ειδικών μέτρων και προϋποθέσεων που απαιτούνται για τις συνδεόμενες με αυτήν  διακομιδές

Τα προβλήματα που το παράρτημα  αντιμετωπίζει συνδέονται με το γεγονός ότι, μέσω αυτού,   καλύπτεται ολόκληρη τη διοικητική Πελοπόννησος (πλην Κορινθίας), χωρίς να έχουν αναπτυχθεί οι αναγκαίοι σταθμοί (τομείς).

Επιπλέον, χρειάζεται η πρόσληψη  γιατρών,  διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων και ο εκσυγχρονισμός του στόλου με περισσότερα νέα ασθενοφόρα, τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής.

Είναι αναγκαίοι ο συντονισμός και η συνέργεια του ΕΚΑΒ κυρίως με τα Κέντρα Υγείας, που βρίσκονται σε  απομακρυσμένες περιοχές και δεν είναι στελεχωμένα ή είναι υποστελεχωμένα από πλευράς οδηγών ασθενοφόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ο  Γιώργος  Παπαηλιού  υπενθύμισε, ότι έχει προτείνει την ίδρυση σταθμών (τομέων) του ΕΚΑΒ στις  απομακρυσμένες περιοχές της Αρκαδίας σε θέσεις που θα επιλεγούν και που θα διευκολύνουν τη μεταφορά ασθενών. Η γεωμορφολογία της περιοχής  και οι αποστάσεις το επιβάλλουν.