Επιχειρηματικό – Οικονομικό Δελτίο Επιμελητηρίου Αρκαδίας

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Το χρονοδιάγραμμα επανεκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων, από αύριο 14 Μαΐου μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων προκειμένου οι επιχειρηματίες να προχωρήσουν στις προετοιμασίες για να λειτουργήσουν ξανά τις δραστηριότητές τους. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Όπως είχα δεσμευθεί από την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνουμε έναν πλήρη πίνακα ενάρξεως των δραστηριοτήτων που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τη λειτουργία τους, ώστε όλες οι επιχειρήσεις να έχουν το χρονοδιάγραμμα και τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να ξεκινήσουν όπως πρέπει.»

Από 14/5 ΤΕΛΟΣ ΤΑ SMS, ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 00.30 ΚΑΙ «ΑΝΟΙΓΜΑ» ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΝΟΜΟ ΣΕ ΝΟΜΟ
Τα επόμενα βήματα προς την άρση των περιοριστικών μέτρων ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.  Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό, δήλωσε ο  κ. Ά. Σκέρτσος. Επιπλέον από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται στις 00.30. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032 όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επίσης: το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away. Όλο τον Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

ΕΣΤΙΑΣΗ: ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Δράση στοχεύει στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου COVID-19,  με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους. Προϋπολογισμός της Δράσης: 330 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, τα οποία κατανέμονται σε 280 εκατ. ευρώ για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και 50 εκατ. ευρώ για Μεγάλες Επιχειρήσεις.

 

SELFTEST: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση που συμπεριλαμβάνει και άλλες κατηγορίες εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία.
Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι η Δ1 α/Γ.Π.οικ.28501/2021 – ΦΕΚ 1871/Β/8-5-2021, με την οποία τροποποιείται η ΔΙα/Γ.Π.οικ. 24525/18-4-2021 και προστίθενται δυο ακόμα περιπτώσεις:
α) φροντιστηρίων, κέντρων ξένων γλωσσών, φορέων παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, ξενόγλωσσων ινστιτούτων εκπαίδευσης και πάσης φύσεως συναφών δομών και
β) στις δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον συμφωνημένο στην ατομική τους σύμβαση τόπο εργασίας σύμφωνα με τους Πίνακες 1 έως και 10 του Παραρτήματος Α που προσαρτάται στην παρούσα και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της.

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 31.05.2021 Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΓΕΦΥΡΑ 2»
Παρατείνεται έως τις 31.05.2021 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» (από τις 9 Μαΐου που έληξε η σχετική προθεσμία) μετά το μεγάλο ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για να συμμετάσχουν σε αυτό. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, υποβλήθηκαν έως την περασμένη Παρασκευή, συνολικά 31.495 αιτήσεις. Εξ αυτών, 17.920 είναι αιτήσεις από πολύ μικρές επιχειρήσεις, 9.636 από ελεύθερους επαγγελματίες ή ατομικές επιχειρήσεις, 3.325 από μικρές επιχειρήσεις και 614 από μεσαίες επιχειρήσεις.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 12 ΜΑΪΟΥ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ ΑΠΟ ΜμΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΙΙ
Ξεκίνησε από την Τετάρτη 12 Μαΐου, η διαδικασία υποδοχής και επεξεργασίας των νέων αιτήσεων, από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για δάνεια Επενδυτικού σκοπού μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΙΙ. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, σε συνεργασία με 10 εμπορικές τράπεζες και με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ξεκινάει ο νέος κύκλος χρηματοδοτήσεων. Το ύψος των επενδυτικών δανείων μπορεί να κυμαίνεται από 25.000 ευρώ έως και 1.500.000 ευρώ, με την διάρκεια αποπληρωμής τους να κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 2021, ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απαλλάσσονται και για τον μήνα Μάιο 2021 από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου -ίσχυε από Ιανουάριο μέχρι Απρίλιο- οι πληττόμενες από την πανδημία του κορονοϊού επιχειρήσεις, όπως προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο σχετικά με την κύρωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με την ίδια τροπολογία ρυθμίζονται ακόμα θέματα σχετικά με τα Κεντρικά Αποθετήρια Τίτλων τα οποία είναι εγκατεστημένα στην Ελλάδα.
Αναλυτικά η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ
Από Πέμπτη 13/5/2021 έως και τις 31/5/2021, δίνεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄- ΦΑΣΗ)» και «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Α΄ – ΦΑΣΗ) – ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» στις επιχειρήσεις – εργοδότες που επιθυμούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Μάιο 2021, εφόσον γνωστοποιηθεί εκ των προτέρων κάθε αλλαγή ή τροποποίηση της οργάνωσης του χρόνου εργασίας μέσω του εντύπου Ε4: Πίνακας Προσωπικού – Συμπληρωματικός Ωραρίου των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό. Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ανωτέρω προθεσμίας είναι δυνατές οι ορθές επαναλήψεις των αιτήσεων/δηλώσεων ένταξης στον Μηχανισμό – Α’ ΦΑΣΗ.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία ορίζονται οι ενέργειες για το πως θα δοθεί η ενίσχυση σε επιχειρήσεις κινηματογράφων και διανομέων κινηματογραφικών ταινιών.
Η εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι η 24907/2021 – ΦΕΚ 1820/Β/29-4-2021 και καθορίζει μεταξύ άλλων το πλαίσιο χρηματοδότησης, τους δικαιούχους, τους όρους, τις προϋποθέσεις το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης καθώς και τη διαδικασία χορήγησης αυτής.