Επιχειρησιακό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ph)

Ξεκινά η διαδικασία για την υλοποίηση -μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ)- του έργου κατασκευής των επιχειρησιακών κέντρων πολιτικής προστασίας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, καθώς προχωρεί πλέον η δημοπράτηση της κατασκευής τους.

Το σχετικό κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα κατασκευαστεί στην Τρίπολη, στον χώρο των μηχανημάτων της πρώην ΥΕΒ -τον οποίον η Περιφέρεια διέθεσε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για τον σκοπό αυτό.

Σε περίπου 10.000.000 ευρώ εκτιμάται ο προϋπολογισμός του εν λόγω κτηρίου, το οποίο θα ανεγερθεί σε δύο επίπεδο -ισόγειο και όροφος- εμβαδού περί το 1,5 στρέμμα το καθένα.

Θα εξοπλιστεί δε, όπως δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με εξαιρετικά σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, ο οποίος θα δίνει την δυνατότητα ενημέρωσης σε πραγματικό χρόνο για οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση προκύψει.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δηλώσεις που είχε κάνει στην Τρίπολη πέρυσι την άνοιξη, ο μετέπειτα υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, τα εν λόγω κέντρα θα έχουν ως πρότυπο την λειτουργία του εθνικού κέντρου επιχειρήσεων και σε αυτά θα συστεγάζονται όλοι οι φορείς αντιμετώπισης κινδύνων και διαχείρισης κρίσεων (Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Λιμενικό και ένοπλες δυνάμεις).