Ερώτηση στη Βουλή για τις απώλειες αιγοπροβάτων από τσακάλια στην ορεινή Αρκαδία

Ερώτηση σχετικά με τις απώλειες ζώων κτηνοτρόφων της ορεινής Αρκαδίας από τσακάλια κατέθεσαν στη Βουλή Βουλευτές του ΚΚΕ.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων

Θέμα: Απώλειες ζωικού κεφαλαίου κτηνοτρόφων της ορεινής Αρκαδίας από επιθέσεις άγριων σαρκοφάγων

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της ορεινής Αρκαδίας με άγρια σαρκοφάγα ζώα που επιτίθενται και σκοτώνουν  τα ζώα τους, κυρίως αιγοπρόβατα. Σε μια περίοδο που οι κτηνοτρόφοι βιώνουν σωρεία προβλημάτων όπως είναι οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους και το αυξημένο κόστος παραγωγής, που εντείνονται λόγω της πανδημίας, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κανονισμό του ΕΛΓΑ που προβλέπει αποζημίωση μόνο για ζημιές από κατασπαράξεις μεγαλύτερες της μισής ασφαλιστικής μονάδας (1/2 Α.Μ.), δηλαδή από 4 ενήλικα (άνω του έτους) αιγοπρόβατα ή από 17 αμνοερίφια (κάτω του έτους) και πάνω, το ύψος της οποίας δεν επαρκεί για την αναπλήρωση του χαμένου ζωικού κεφαλαίου. Παράλληλα, δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία ανεύρεσης των απολεσθέντων ζώων και προσκόμισής τους κατά τον έλεγχο, που είναι προϋπόθεση για την αποζημίωση. Το πρόβλημα επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς ο αριθμός των σαρκοφάγων αυξάνεται, οι επιθέσεις γίνονται πιο συχνές και τα ζώα που σκοτώνονται σε κάθε επίθεση περισσότερα.

Ερωτάται ο Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Για να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε η προβλεπόμενη αποζημίωση να επιτρέπει την πλήρη αναπλήρωση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου, χωρίς κανένα κατώτερο όριο ζημιάς – πλαφόν.
  • Για να καταγραφεί – εκτιμηθεί το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος και να ληφθούν, με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών (πχ δασαρχεία, διευθύνσεις κτηνιατρικής) και με αποκλειστικά κρατική δαπάνη, τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα περιορισμού των απωλειών σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος

Παπαναστάσης Νίκος