Ευχαριστήριο Πολιτιστικού Συλλόγου Πυρραίων- Στόχοι του νέου Δ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι, όχι μόνο για το χωριό μας αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή της Ηραίας αλλά και της κάτω Γορτυνίας. Μια αδιανόητη φωτιά, μια πύρινη λαίλαπα που πέρασε τόσο γρήγορα και δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης σε κανέναν μας. Το μόνο που καταφέραμε ήταν να γλιτώσουμε τις ζωές μας και να μη θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα. Γιατί κατά τα άλλα, δυστυχώς, το Πυρρή μας υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά στο νομό Αρκαδίας. Ο φρικτός απολογισμός είναι 12 σπίτια, 20 βοηθητικοί χώροι (αποθήκες), σταύλοι, οικόσιτα ζώα, κατοικίδια ζώα, πρόβατα και δεκάδες χιλιάδες ελαιόδεντρα.

Όλα τα σχέδιά μας για συναυλία για τα 200 χρόνια από την επανάσταση και διάφορες άλλες εκδηλώσεις των ΠΥΡΡΙΑ 2021 ανατράπηκαν και πλέον ψάχναμε λύσεις για να έχει το χωριό και πάλι τα βασικά. Χωρίς νερό και ρεύμα, τριγυρισμένοι από ένα μαυρισμένο τοπίο που μας μαύριζε την ψυχή και τη μυρωδιά της φωτιάς να μας θυμίζει τις τραγικές στιγμές που είχαμε μόλις ζήσει, ανακαλύψαμε την ελπίδα και την ανθρωπιά που τελικά ακόμα υπάρχει στον κόσμο αυτό. Ξαφνικά γνωστοί αλλά και άγνωστοι άνθρωποι βρέθηκαν δίπλα μας και μας στήριξαν προσφέροντάς μας απλόχερα νερό, τρόφιμα και ρούχα. Μέσα στην απελπισία μας αυτό μας έδωσε απίστευτη δύναμη και οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους παρακάτω(με τυχαία σειρά):

Ράφτη και Δημητσάνα (Κα Έλενα Μητροπούλου), Νεολαία Λυσσαρέας, Άργος (Κουτσομύτης Κωνσταντίνος, Αντωνία Τσελεπατιώτη), Κοινότητα Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παράρτημα Πάτρας, Οικογενειακό αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη – Μαραθώνα, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστριωτών «Σπήλαιο Καστριών», Αντιφασιστική κίνηση Καλαμάτας, ΣΟΔΑ (Συντονιστική Ομάδα Κουζινών Αλληλεγγύης),Αλληλέγγυοι Καλαβρύτων (Βασίλης Κοκκότης), Γεώργιος και Γεωργία Πιτσιλή, Ελληνικό Γορτυνίας – Ανδρέας Ζαχαρόπουλος, ΔΗΚΕΓ, Σύλλογος Γυναικών Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας, Humanity Greece, Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Καρύδης Ευθύμιος-Νέα Ιωνία, Συντονιστικό Ομάδων & Δομών Αλληλεγγύης Αττικής, Άννα Γιαννέα-Πειραιάς, Μαρία και Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Κίτσος Δημήτρης, Σοφία Δημητρίου-Το φίλεμα της Λέλας, Γιώργος Τασινόπουλος, Αλληλέγγυοι από Σπάρτη, Παπά Ρήγας-Λουτρά Ηραίας, Κοινότητα Κακόβατου και Ενορία, Άγγελος Βάκρινος, Στρίκος Κωνσταντίνος και φίλοι, Dromos express και Αλέκος Παθιάκης, από INSTAGRAM: @act4mati, @act4naturaldisasters, @act4peloponnese, @oallosanthropos, ΕΡΤ, Σύλλογος Μοναστηρακίου Γορτυνίας.

Ευχαριστούμε τους πατριώτες που ήρθαν απ΄ όλη την Γορτυνία να μας δώσουν δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα ώστε η επόμενη μέρα για το χωριό μας , για την περιοχή μας , να είναι καλύτερη από την προηγούμενη της φωτιάς.

Επίσης, να ευχαριστήσουμε όλους τους εθελοντές του χωριού μας , και ειδικά τους νέους μας  ,που συμμετείχαν στη συλλογή, τη διαλογή και τη διανομή σε κάθε σπίτι των αγαθών στους χωριανούς με απόλυτη τάξη, διαφάνεια και ισοκατανομή.

Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μας να μην  ευχαριστήσουμε και παράλληλα να συγχαρούμε τον Πρόεδρο της κοινότητας Ιωάννη Στρίκο για την αυταπάρνηση που έδειξε τόσο κατά τη διάρκεια της φωτιάς όσο και τις επόμενες μέρες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής .

Ευχαριστούμε τη ΔΕΔΔΗΕ Πάτρας γιατί ήταν η μόνη υπηρεσία που αυτοβούλως λειτούργησε άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες έδωσε ρεύμα με γεννήτρια στο χωριό σε τρεις μέρες και στη συνέχεια με εντατικούς ρυθμούς αντικατέστησε σε μια βδομάδα πάνω 50 κατεστραμμένες κολώνες και έδωσε ρεύμα στο χωριό.

Ευχαριστούμε την εταιρεία ΣΤΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ που έφερε γεννήτρια για το αντλιοστάσιο σε 24 ώρες και έδωσε νερό στο χωριό παρόλο που στη συνέχεια έπαθε ζημιά και κάλυψε την ανάγκη ο Δήμος.

Ευχαριστούμε  τον Γιάννη Σπανό από το Χρυσοχώρι που με το γιο του Βαγγέλη δούλεψαν δύο μέρες αφιλοκερδώς με την τσάπα τους για τον καθαρισμό των αγροτικών δρόμων από τα κλαδιά και τους κορμούς των καμένων δέντρων.

Τέλος ευχαριστούμε τους πατριώτες από τα απέναντι χωριά της Ηλείας Κουτσογιαννάκη Παναγιώτη, Γιάχο Ηλία και Παρασκευόπουλο Δημήτρη που την ώρα της φωτιάς μας βοήθησαν με τις υδροφόρες τους να σώσουμε αρκετά σπίτια του χωριού και την ομάδα πυρόσβεσης του Δήμου Κρεστένων που μας βοήθησε στην αντιμετώπιση αρκετών αναζωπυρώσεων τις επόμενες μέρες.

Ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας στην προσπάθειά μας να διώξουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται τη θλίψη από τα μάτια των κατοίκων του χωριού μας και να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε ιδιωτικούς φορείς, ιδρύματα, ομοσπονδίες και ιδιώτες, με σκοπό την αναγέννηση του χωριού μας, ζητώντας την ενίσχυσή τους είτε σε χρήματα, είτε σε έργο, είτε σε εξοπλισμό.

Τα έργα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε είναι τα εξής:

α) Αναπλάσεις εντός και εκτός οικισμού, β) Κατασκευή παιδικής χαράς και αθλητικών υποδομών, γ) Πρόσθετος εξοπλισμός και επισκευές Πολιτιστικού Κέντρου, δ) Πρόσθετος εξοπλισμός Ιατρείου, ε) Εμπλουτισμός βιβλιοθήκης, στ) Δενδροφυτεύσεις και καλλωπισμός χωριού, ζ) Ανάδειξη των σημείων λαογραφικού ενδιαφέροντος, η) Εξοπλισμό πυρόσβεσης, θ) Αγορά Ηλεκτρογεννήτριας για το αντλιοστάσιο.

Εάν επιθυμείτε να μας ενισχύσετε οικονομικά μπορείτε να καταθέσετε το ποσό που επιθυμείτε στον λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Πυρραίων «Ο Άγιος Γεώργιος», στην Τράπεζα Πειραιώς με την αιτιολογία «Αναγεννώ το Πυρρή».

Το IBAN είναι: GR5001720220005022098101499.

Εάν επιθυμείτε να συμβάλλετε προσφέροντας εξοπλισμό ή υλοποίηση κάποιου έργου μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας καθοδηγήσουμε σχετικά με τις ανάγκες μας.

Επίσης, για τις 14 Αυγούστου ήταν προγραμματισμένη και η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. που φυσικά δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν. Το Δ.Σ αποφάσισε λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες της πανδημίας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα, το φόβο του κόσμου και το γεγονός ότι υπήρχε πρόβλημα νομιμοποίησης του Δ.Σ (μιας και η θητεία μας είχε λήξει από το προηγούμενο καλοκαίρι), να οργανώσει Γενική Συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης την Κυριακή 19/9 στην οποία συμμετείχαν 28 πατριώτες και  ψηφίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω προτάσεις:

  1. Έγκριση σχεδίου δράσης του συλλόγου για την επόμενη διετία το οποίο κατέθεσε στο σώμα στην αρχική του τοποθέτηση.
  2. Το Μάρτιο του ΄22 δενδροφύτευση στο χωριό μετά από μελέτη ειδικού
  3. Να φυτευτεί μέχρι τα Χριστούγεννα ο περιβάλλον χώρος στο εκκλησάκι.
  4. Να γίνει τηλεδιάσκεψη με την ολοκλήρωση της προμελέτης των αθλητικών εγκαταστάσεων  στο οικόπεδο του Συλλόγου, ώστε να συζητηθεί και να προχωρήσουμε στην οριστική μελέτη.

Εγκρίθηκε επίσης  η πρόταση του Δ.Σ για εκλογές στις 3/10 από 10π.μ-1μ.μ στα γραφεία του Συλλόγου, Κασσιόπης 10, στον Υμηττό.

Η συμμετοχή στις εκλογές την Κυριακή 3/10  ήταν πολύ ικανοποιητική καθώς 45 πατριώτες προσήλθαν, μας τίμησαν με την ψήφο τους και ανέδειξαν το νέο Δ.Σ.

Στις 7/10/21 συνεδρίασε το νέο ΔΣ με θέμα την συγκρότησή του σε σώμα .Με ομόφωνη απόφασή του το προεδρείο του Δ.Σ για τη διετία 2021-2023 θα είναι το παρακάτω:

Πρόεδρος: Στρίκος Δημήτριος

Αντιπρόεδρος: Καρτσαγκούλης Μαρίνος

Β΄ Αντιπρόεδρος: Στρίκος Πέτρος

Γραμματέας: Δημητρακοπούλου Βασιλική

Αν. Γραμματέας: Στρίκου Κωνσταντίνα

Ταμίας: Παρασκευοπούλου Ιωάννα

Μέλη: Βράκας Παναγιώτης , Σαρλά Βασιλική, Στρίκος Παναγιώτης

Αν. μέλη: Δημητρακόπουλος Νίκος, Παρασκευοπούλου Ανδριάννα

 

Όλοι μαζί θ΄ αγωνιστούμε:

Για να ζωντανέψουμε και πάλι το χωριό μας και να δημιουργήσουμε νέες αναμνήσεις!

Για να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα παιδιά μας!

Τα δάκρυα τελειώνουν και αρχίζει ο αγώνας!

 

ΤΟ Δ.Σ.