Η Βανδή με το “My Greece” στη Γορτυνία – Δείτε τα δύο επεισόδια!

Η ταξιδιωτική και γαστρονομική εκπομπή «My Greece» του MEGA TV έκανε ένα όμορφο οδοιπορικό στη Γορτυνία, που προβλήθηκε το Σαββατοκύριακο 6-7 Μαρτίου. Παρουσιάστρια ήταν η γνωστή τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή, η οποία είχε στο πλευρό της τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου. Μαζί ανακάλυψαν φαράγγια, ποτάμια, μοναστήρια, πέτρινα αρχοντικά και πανέμορφα πέτρινα χωριά.

Το οδοιπορικό ήταν γυρισμένο σε δύο μέρη, τα οποία προβλήθηκαν σε δύο ξεχωριστές εκπομπές.

Στο Α’ μέρος πρώτη στάση ήταν η Δημητσάνα και το Υπαίθριο Μουσείου Υδροκίνησης. Εκεί η Υπεύθυνη Ήρα Παπαδοπούλου τους μίλησε για την ιστορία του Μουσείου, το οποίο φτιάχτηκε το 1997 από το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Πειραιώς και προβάλλεται η σημασία της Υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία. Η Ήρα τους περιέγραψε ακόμα πως έφτιαχναν το  ιστορικό «δημητσανίτικο μπαρούτι», το οποίο μνημόνευε και ο Θ.Κολοκοτρώνης. Στη συνέχεια οι παρουσιαστές περπάτησαν στα γραφικά σοκάκια της Δημητσάνας και επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, την αρχαιότερη της χώρας, όπου η Υπεύθυνη Δέσποινα Καραφώτη τους μίλησε για τα ιστορικά κειμήλια που θα μπορούσε να δει ο επισκέπτης.

Επόμενη στάση τα γραφικά Λαγκάδια, το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου. Η Κανέλλα Μουρούτσου, μαζί με την κόρη της Πένη Μπέτσα (Δημ.Σύμβουλο Γορτυνίας) παρουσίασαν στη γνωστή τραγουδίστρια τα παραδοσιακά γλυκά, όπως χαλβά, μουσταλευριά, γαλόπιτα, ενώ της έδειξαν τη συνταγή για τον περίφημο Λαγκαδινό μπακλαβά. Το μυστικό του είναι οι αγνές πρώτες ύλες! Μετά τις γλυκές λαγκαδινές γεύσεις, σειρά είχε το Φαράγγι του Λουσίου και τα ιστορικά μοναστήρια της περιοχής (Αιμυαλών – Φιλοσόφου – Προδρόμου) και ακριβώς δίπλα τα ίχνη της Αρχαίας Γόρτυνας.  Μέσα στην όμορφη φύση, ακριβώς δίπλα στο Λούσιο ποταμό ο Γ.Στάκνοκλου αυτοσχεδίασε και μαγείρεψε μια …«δημητσανίτικη» καρμπονάρα!

Το Β’ Μέρος του ταξιδιωτικού οδοιπορικού ξεκίνησε με προβολή της «φιδίσιας» Λίμνης Λάδωνα, μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες. Η Βανδή αποκάλεσε τη Λίμνη ως «το μυστικό της Ορεινής Αρκαδίας». Σημείωσε δε ότι στη σκιά των δημοφιλών χωριών της Γορτυνίας, υπάρχουν περισσότερα από 60 όμορφα χωριουδάκια και οικισμοί με λιγοστούς κατοίκους. Η παρουσιάστρια επέλεξε να επισκεφτεί ένα από αυτά, το Παλαιοχώρι, με 10 κατοίκους και να συνομιλήσει με κάποιους από αυτούς. Την συνόδευε η Αγγελική Μπίρη, Πρόεδρος της Τ.Κ. Δημητσάνας & Συλλόγου Γυναικών Δημητσάνας, η οποία πηγαίνει σε 30 χωριά της Γορτυνίας για να μοιράσει ψωμί και τα υπόλοιπα βασικά ψώνια που θα χρειαστούν οι ελάχιστοι εναπομείναντες κάτοικοι.

Μετά η Βανδή επέστρεψε στη Δημητσάνα όπου στο γραφικό στενάκι πριν τον Άγιο Χαράλαμπο, η Αννα Κουστένη της έδειξε πως φτιάχνουν τους κουραμπιέδες, που στην ευρύτερη περιοχή είναι γνωστοί ως «καρυδένιοι», γιατί ως βασικό τους συστατικό έχουν το καρύδι και φτιάχνονται χωρίς βούτυρο. Επόμενη στάση στην όμορφη πλατεία της Στεμνίτσας και συνομίλησε με την Σ.Ταγκαλάκη για τη ξακουστή Σχολή Αργυροχρυσοχοϊας.

Αμέσως μετά οι παρουσιαστές έφυγαν από τα όρια του Δήμου Γορτυνίας και μέσα από το ελατοδάσος του Μαινάλου, έφτασαν στο Λιμποβίσι, το χωριό των Κολοκοτρωναίων. Στο χώρο τους ξενάγησε η Ελένη Καρούτζου, Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Τρίπολης. Μετά επισκέφτηκαν την Αγία Φωτεινή, τον Αμπελώνα και το Οινοποιείο Καλογρή, αλλά και το Σπήλαιο Κάψια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ξεχωριστά το κάθε μέρος της εκπομπής στους παρακάτω συνδέσμους

Κ.Τ.

Α’ ΜΕΡΟΣ

https://youtu.be/WfMNv6zF-fI

Β΄ΜΕΡΟΣ

https://youtu.be/0uut62eRQ3w