Η νέα σκηνοθετική δημιουργία του Γορτύνιου Στάθη Ρέππα

Ο σκηνοθέτης Στάθης Ρέππας από Βαλτεσινίκο επιμελήθηκε ένα Ντοκιμαντέρ για τον Μεγάλο Φιλέλληνα και σημαντικό εκπρόσωπο του Ρομαντισμού Λόρδο Βύρωνα. Πρόκειται για τη νέα σημαντική σκηνοθετική του δημιουργία με τίτλο «Ο Μπάιρον  στην Αττική» διάρκειας 37’. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι όλη η ομάδα των συντελεστών του έργου είναι αξιόλογοι επαγγελματίες. Για πρώτη φορά δε θα ακουστεί μελοποιημένο ποίημα του Λόρδου Βύρων από την Συνθέτη Πηγή Λυκούδη που υπογράφει και την μουσική της ταινίας, ενώ ερμηνεύει η Γεωργία Αγγέλου, από Μάρκου. 

Λίγα λόγια για το Ντοκιμαντέρ

Ένα Ντοκιμαντέρ για τον Λόρδου Βύρωνα τον μεγάλο Φιλέλληνα, έναν από τους σημαντικότερους ρομαντικούς ποιητές .

Ο Λόρδος Βύρωνας με την κλασική παιδεία που είχε δεχτεί ως φοιτητής στη χώρα του, συν επαρμένος από την ομορφιά της Ελλάδας ,των αρχαίων μνημείων και, τον πολιτισμό της, γράφει στίχους και την εξυμνεί. Ειτίθεται στον συμπατριώτη του Έλγιν, για την λεηλασία του κορυφαίου μνημείου της αρχαιότητας την Ακρόπολη.

Είναι λάτρης της Ελληνικής ομορφιάς. Ερωτεύεται  την Τερέζα Μακρή και γράφει γι’ αυτήν το ποίημα η «Κόρη των Αθηνών» γεμάτο πάθος.

Συναναστρέφεται Γάλλους- Γερμανούς -Τούρκους  και μιλάει ένθερμα για την ελευθερία της Ελλάδας και την ελευθερία ανά τον κόσμο.

Ονειρεύεται τον Ελληνικό ξεσηκωμό, για τον οποίον γράφει αργότερα το ποιητικό αριστούργημα «το προσκύνημα του Τσαιλντ Χάρολντ»

Καταλήγει δε να κυκλοφορεί με φουστανέλα πλάι στους Έλληνες αγωνιστές και αφήνει την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι .

 

Κείμενα από το Βιβλίο του Πάνου Τριγάζη με τον ομώνυμο τίτλο

Σενάριο απόδοση διαλόγων: Μαρία Παναγιωτακοπούλου

Μουσική: Πηγή Λυκούδη

Ερμηνεία (μελοποιημένου ποιήματος του Μπάιρον): Γεωργία Αγγέλου

Αφήγηση-παρουσίαση: Ορφέας Ζαφειρόπουλος

Παραγωγή: FILM MY WORD Φώτης Φωτιάδης

Σκηνοθετική επιμέλεια: Στάθης Ρέππας

Διάρκεια 37’

Ευγενική χορηγία – αναφορά στην επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση του 1821  : Περιφέρεια Αττικής -Δήμος Βύρωνα.