Η Παγγορτυνιακή Συμμαχία εξηγεί γιατί απέχει από τις “δια περιφορά” συνεδριάσεις

Ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος και ο Γεώργιος Δημόπουλος απέστειλαν εκ μέρους της “Παγγορτυνιακής Συμμαχίας Πολιτών” επιστολή προς τον Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία αναφέρουν:

“Με την επιστολή μας προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Οικονομικής Επιτροπής, όπως και με την προηγούμενη τοποθέτησή μας στην «δια περιφοράς συνεδρίαση» της Οικονομικής Επιτροπής στις 30/3/2020, έχουμε διατυπώσει την κάθετη αντίθεσή μας για την «δια περιφοράς» συνεδρίαση των οργάνων του Δήμου Γορτυνίας. Τονίζουμε την αντίθεσή μας ακόμα περισσότερο σήμερα, που στείλατε και θέματα «εκτός ημερήσιας διάταξης» μετά την ώρα έναρξης της «συνεδρίασης».

Όσον αφορά την ουσία των θεμάτων:

Επί των θεμάτων που αφορούν παρατάσεις και δημοπρατήσεις έργων (3ο, 4ο και 5ο θέμα) συμφωνούμε καθώς είναι όλα έργα τα οποία προγραμματίστηκαν, εγκρίθηκαν και εντάχθηκαν επί των ημερών μας και οφείλετε να τα υλοποιήσετε, παρόλο που ως αντιπολίτευση δεν τα ψηφίζατε.

Για τα θέματα που αφορούν έγκριση πρακτικών και αποφάσεων Δημάρχου, εφόσον επιλέξατε να τα θέσετε σε ψηφοφορία «δια περιφοράς» θα έπρεπε τουλάχιστον να έχετε συμπεριλάβει στις εισηγήσεις και τις ανάλογες τεχνικοοικονομικές μελέτες και περιγραφές με βάση τις οποίες βγήκαν οι αποφάσεις Δημάρχου. Μην προσπαθείτε να μεταθέσετε τις ευθύνες σας στην Οικ. Επιτροπή.

Ιδιαίτερα για την έγκριση αμοιβών του δικηγόρου αναρωτιόμαστε πώς καταφέρατε μέσα σε ένα εξάμηνο μόνο να ξοδέψετε περίπου 30.000 ευρώ για την αμοιβή ενός και μόνο δικηγόρου; Εάν πρόκειται να συνεχίσετε σε αυτήν την κατεύθυνση, κλείστε τουλάχιστον μια συμφωνία και ζητείστε προσφορές, ώστε να μην σπαταλάτε τα χρήματα του Δήμου.

Όσον αφορά τις δαπάνες που αφορούν την κοινωνική πολιτική του Δήμου, να σας θυμίσουμε ότι ο συνέταιρός σας κ. Αποστολόπουλος ήταν αυτός που δήλωνε πρίν ένα χρόνο ότι η ΔΗΚΕΓ έπρεπε να διαλυθεί επειδή δεν ήταν «κερδοφόρα». Έπρεπε να εκδηλωθεί η πανδημία για να καταλάβετε (ο κ. Αποστολόπουλος κατάλαβε;) την ανάγκη ύπαρξης κοινωνικών υπηρεσιών;

Όμως η εισαγωγή θεμάτων για έγκριση δαπανών στο όριο των απευθείας αναθέσεων χωρίς ανάλυση των ποσών είναι απαράδεκτη. Η επίκληση της πανδημίας και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου δέν είναι ευκαιρία για να μοιράζετε χωρίς ανάλυση των δαπανών τα χρήματα του Δήμου και να κάνετε πελατειακή πολιτική.

Αντίθετα είναι μία ευκαιρία για να επισπεύσετε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου και την επιβεβλημένη πρόσβαση των δημοτών της περιοχής μας στις υπηρεσίες του Δήμου, όπως και των μαθητών στην απομακρυσμένη εκπαίδευση. Ιδιαίτερα στα δυσπρόσιτα χωριά της Γορτυνίας, έχετε κάποιο σχέδιο για να αξιοποιηθούν τα σύγχρονα δίκτυα οπτικών ινών που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα; Γιατί δέν εκμεταλλεύεστε την συγκυρία για την σύνδεση των κοινοτικών γραφείων στο δίκτυο δεδομένων υψηλής ταχύτητας;

Επαναλαμβάνουμε ότι η διαδικασία «δια περιφοράς» δέν είναι αποδεκτή παρά μόνο προσωρινά, καθώς δέν παρέχεται η δυνατότητα δημοκρατικού διαλόγου, επεξήγησης των εισηγήσεων και σύνθεσης αποφάσεων. Διαπιστώνουμε όμως ότι θεωρείτε ότι σας εξυπηρετεί και δέν τηρείτε ούτε τα προσχήματα στέλνοντας επαρκείς εισηγήσεις. Δέν θα συμμετάσχουμε στην περαιτέρω διάλυση των δημοκρατικών διαδικασιών. Απέχουμε από την συνεδρίαση για τους λόγους που εκθέσαμε παραπάνω.”