Η τελευταία επίσκεψη του Κων. Αγγελόπουλου στο Βλαχόρραπτη (φωτο)

Τη Δευτέρα 24 Μαΐου το πρωί έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος πατριώτης Κωνσταντίνος Π. Αγγελόπουλος, από Βλαχόρραπτη (Μάραθα), ιδιοκτήτης της Χαλυβουργικής Α.Ε. Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι ήταν Μεγάλοι Ευεργέτες του Έθνους και της Εκκλησίας. Ποικιλοτρόπως είχαν ευεργετήσει τη χώρα, αλλά και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Αρκαδία. Μεταξύ των έργων τους ήταν η αναπαλαίωση των Κολοκοτρωνεϊκων σπιτιών και η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στο Λιμποβίσι, καθώς και η αστήλωση της οικίας του Γρηγορίου Ε’ στη Δημητσάνα.

Ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είχε μεγάλη αγάπη για το χωριό του Βλαχόρραπτη, κάτι που δεν έκρυβε σε όλες του τις συνεντεύξεις. Μάλιστα τελευταία είχε εκδώσει και ένα πολυτελές λεύκωμα, ως φόρο τιμής στη μνήμη του παππού του και μεγάλου ευεργέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Μέσα από σπάνιες φωτογραφίες ο ίδιος μιλούσε για την διαδρομή του παππού του, που αρχικά εργαζόταν ως ταχυδρόμος, μοιράζοντας με το μουλάρι την αλληλογραφία στα χωριά της περιοχής. Συμμετείχε δε και στα κοινά του χωριού ως Πρόεδρος της Κοινότητας για μια διετία.  Το 1918 πήρε την απόφαση να φύγει από το χωριό και ήρθε ξυπόλυτος στην Αθήνα, όπου κατάφερε να δημιουργήσει μια επιχειρηματική αυτοκρατορία μαζί με τους τέσσερις γιούς του.

Ο Κων. Αγγελόπουλος κάθε χρόνο επισκεπτόταν το χωριό του, αλλά τα τελευταία χρόνια αυτό δεν κατέστη εφικτό, καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά κινητικά προβλήματα. Η τελευταία του επίσκεψη στο Βλαχόρραπτη ήταν το Ιούνιο του 2012, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης του Ι. Ναού Αγίας Τριάδος. Πρόκειται για τον ενοριακό ναό του χωριού, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς. Οι εργασίες επισκευής του κράτησαν περίπου δύο χρόνια.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος κ.κ.Ιερεμίας και ο τότε Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ευχαρίστησαν τον μεγάλο ευεργέτη για τη σημαντική αυτή δωρεά του στο χωριό. Στην εκδήλωση είχαν δώσει το παρόν και ο τότε Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο πρώην Δήμαρχος Γόρτυνος Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, η τότε Αντιπρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Μαρία Αγγελοπούλου και άλλοι φορείς.

Η απώλεια του μεγάλου Ευεργέτη σίγουρα αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το χωριό του  το Βλαχόρραπτη, τη Γορτυνία και την Αρκαδία.

 

*Ευχαριστούμε τον αγαπητό φωτογράφο Τάσο Χριστοδουλίδη από Κοτύλιο για την παραχώρηση των φωτογραφιών.

Εφημερίδα «Γορτυνία» – e-gortynia.gr