Καμία ενεργή εστία: Η επόμενη ημέρα από την καταστροφική πυρκαγιά στη Γορτυνία

Μετά από 7 ημέρες που η Γορτυνία βρίσκεται σε ένα πύρινο κλοιό, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα είναι καλή. Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχουν ενεργές εστίες σε κανένα μέτωπο και όλα είναι υπό έλεγχο. Βέβαια οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στην περιοχή για να αποτρέψουν τον κίνδυνο εκδήλωσης αναζωπυρώσεων και τις θερμές ώρες της ημέρας, οπότε αυξάνεται η ένταση των ανέμων.

Αποκαρδιωτικές όμως είναι οι εικόνες την πληγείσα Γορτυνία καθώς η καταστροφική πυρκαγιά άφησε πίσω της στάχτες και αποκαΐδια.

Η Γορτυνία μετρά πλέον τις πληγές από τον πύρινο εφιάλτη. Οι ζημιές σε κάποια χωριά είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Τα χωριά που επλήγησαν περισσότερο βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Τροπαίων και Ηραίας. Για αυτό και κηρύχθηκαν σε έκτακτη ανάγκη για 6 μήνες.

Οι περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν σε Ελαία, Χώρα, Λιβαδάκι, Δωδεκάμετρο, Τουμπίτσι, Πυρρί, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Καστράκι, Φαναράκι, Δάφνη, Μπερτσιά κ.α.

Σε πρωινή μας επικοινωνία με το Δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη μας ενημέρωσε ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης ηλεκτροδότησης κα ύδρευσης στα περισσότερα χωριά που είχαν πρόβλημα. Ήδη αποκαταστάθηκαν κάποιες βλάβες από χθες το απόγευμα. Χωρίς ρεύμα παραμένουν ακόμα Νιοχώρι, Λιβαδάκι, Πυρρί, Χρυσοχώρι, Λουτρά, Αγ. Ιωάννης, Λώττη, ένα σημείο της Δάφνης. Σε πολλά χωριά πήγαν γεννήτριες από χθες, ενώ αναμένονται να πάνε και κάποιες σήμερα. Από σήμερα θα αρχίσει και η διανομή ζωοτροφών.

Επίσης ο κ.Κούλης μας ανέφερε ότι οι υπάλληλοι του Δήμου δουλεύουν πυρετωδώς για να καταγράψουν τις ζημιές και να διαχειριστούν τα προβλήματα που ανακύπτουν. Όλο το συντονιστικό όργανο του Δήμου εργάζεται από τα Τρόπαια.

Η βοήθεια που δέχονται αυτές τις ημέρες είναι πολύ μεγάλη. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια με τη βοήθεια και εθελοντών για να μοιραστούν σε όλους είδη πρώτης ανάγκης, να γίνει η τροφοδοσία σε όλες τις πυροσβεστικές δυνάμεις και να καλυφθούν όποια προβλήματα ανακύπτουν. Παράλληλα ετοιμάζονται 10 αποθήκες σε διάφορα χωριά (όπως Τρόπαια, Βυζίκι, Σταυροδρόμι) για να αποθηκευτούν όλα τα πράγματα που συγκεντρώνονται.

Η καταγραφή των ζημιών θα αποτυπώσει και το μέγεθος της βιβλικής καταστροφής.

Σίγουρα έρχονται και άλλες δύσκολες ημέρες για τη Γορτυνία μας.

@ Εφημερίδα “Γορτυνία” – e-gortynia.gr