Καταγγελία: Τορπιλίσθηκε στο Καστράκι η κατασκευή ενός γεφυριού!

Ο Βασίλης Μπουρνάς θέλησε μέσω της εφημερίδος μας να κάνει γνωστή την παρακάτω καταγγελία που αφορά την κατασκευή ενός γεφυριού στο Καστράκι.

Σε σχετική επιστολή του αναφέρει:

“Χρονιάρες μέρες,  «διψάνε»!

Κατ’ αρχήν χρόνια πολλά σε όλους τους συμπατριώτες.

Ήμουν και εξακολουθώ να είμαι υπερήφανος για την καταγωγή μου από την Γορτυνία. Πάντα πίστευα ότι οι Αρκάδες και δή οι Γορτύνιοι , διαθέτουμε αυτό το κάτι τις, δηλαδή ,τη λεβεντιά και την ντομπροσύνη. Αλλά μια σειρά γεγονότα με οδηγούν στο αντίθετο ακριβώς συμπέρασμα.

Διαβάστε την Ιστορία και θα καταλάβετε.

Το χωριό μας, το Καστράκι ,χρόνια τώρα, είναι αποκλεισμένο προς την κατεύθυνση προς Πύργο. Εάν κάποιος θέλει να κατευθυνθεί προς Πύργο, ή θα εξαναγκαστεί να διαβεί την κοίτη του Τουθόα (Ποταμάκι) ή θα πρέπει να κάνει τον κύκλο Καλλιάνι -Τουμπίτσι-Κοκλαμά , 28 χιλιόμετρα περίπου. Από χρόνια στα καφενεία του χωριού (όταν υπήρχαν) σχολιαζόταν η αναγκαιότητα της κατασκευής Γέφυρας στο Ποταμάκι, λέγοντας ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του , κάνοντας τον ειδικό στου κασίδι το κεφάλι. Το πρόβλημα ,όμως, πάντα εκεί. Καμία Κυβέρνηση, κανένας Νομάρχης, κανένας Δήμαρχος δεν ασχολήθηκε ούτε προσέγγισε ουσιαστικά το θέμα.

Αυτά μέχρι πριν από 4 περίπου χρόνια, οπότε, μετά από παραίνεση συμπατριώτη μας ( Αν απαιτηθεί θα αναφέρω το όνομά του), ασχολήθηκα με αυτό το χρόνιο πρόβλημα. Δεν θα αναφερθώ στις ώρες που αφιέρωσα, ούτε τα ταξίδια που χρειάστηκε να γίνουν, άλλωστε ποσώς με ενδιαφέρει η προσωπική προβολή. Η ουσία μετράει.

Με την αμέριστη βοήθεια του τότε Γενικού Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, κ. Κωστόγιαννη Γεωργίου, παλαιού συμμαθητή μου στη Τρίπολη, ο οποίος ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία , έκανε την τεχνική μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης, εξασφαλίζοντας όλες τις σχετικές άδειες, έτσι ώστε το έργο να είναι έτοιμο προς δημοπράτηση. Ακόμα, στη χρηματοδότηση του έργου, δεδομένου ότι η Περιφέρεια δεν είχε τους αναγκαίους πόρους, καθοριστική ήταν η συμβολή του συμπατριώτη μας , και με ρίζες από το Καστράκι Μαρίνου Ρουσσιά ( εγγόνι του Γιώργη Κουτσιουμάρη, δισσέγγονο του Γερο Τασιούλη.) Το έργο , λοιπόν δημοπρατήθηκε, εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και τότε ανέκυψαν τα προβλήματα.

Αυτοί που σκυλοπνίγονται κάθε χρόνο στη “ζάλι” του Τουθόα, ξαφνικά θυμήθηκαν ιδιοκτησίες, τίτλους ιδιοκτησίας κλπ κλπ , ακόμα επανήλθε ο … «δαιμόνιος μηχανικός» που έκρυβαν μέσα τους.  Η λογική όλα τα σφάζω και όλα τα μαχαιρώνω κυριάρχησε και εδώ. Τελική απόφασή τους το Γεφύρι δεν θα γίνει. Γιατί έτσι γουστάρουν. Από κοντά τους και άλλοι παρατρεχάμενοι, ειδήμονες και μη. Το γεφύρι να γίνει στο Λάδωνα ( απέναντι από Μπερτσιά) λένε μερικοί από αυτούς. Άλλοι προτείνουν να γίνει εκατό μέτρα πιο κάτω. Αλαλούμ…….

Αποτέλεσμα το έργο μάλλον ακυρώνεται. Το Γεφύρι ,όχι αυτό της Άρτας – αυτό έστω και καθυστερημένα κατασκευάστηκε , αλλά αυτό του Τουθόα δεν θα γίνει ποτέ. Αιτία φαινομενικά, μια σπιθαμή Γής, άνευ αξίας. Η πραγματική αιτία ένας ατέλειωτος, μέχρι ηλιθιότητας εγωισμός. Γιατί έτσι το έκριναν οι “ειδήμονες” και οι λοιποί παρατρεχάμενοι – Καστρακιώτες- Βλαχαίοι- Λιβαδακαίοι, ή τέλος πάντων απόπου και να κατάγονται.

Και εμείς, και οι λοιποί Καστρακιώτες , τι κάνουμε; Δυστυχώς καμωνόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε , τι – ποιος – γιατί. Αλήθεια που είναι ο τοπικός Πρόεδρος;  Που είναι ο Σύλλογος Καστρακιωτών , αν υπάρχει ακόμα. Που είναι η εκκλησία , ο αξιοθαύμαστος κατά άλλα , και σεβάσμιος σε όλους μας Παπακώστας, ο οποίος από άμβωνος θα έπρεπε να στηλιτεύσει κάθε αντιτιθέμενο στο έργο αφού αυτό εξυπηρετούσε το καλό όλων μας; Που είμαστε όλοι εμείς οι άλλοι, γνωστικοί και σώφρονες; Γιατί δεν μιλάμε; Δυστυχώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Ας είναι , χρόνια πολλά και καλή χρονιά για το 2022, ελπίζοντας όπως η θεία φώτιση μας κάνει καλύτερους.

ΥΓ.1 Όποιος θέλει περισσότερες λεπτομέρειες στη διάθεσή του.

ΥΓ.2Το καλοκαίρι στην πλατεία οι “επαίοντες” θα πίνουν μπίρα ή θα παρακολουθούν εμάς να παίζουμε πρέφα. Μπράβο μας!

ΥΓ 3. Πριν από χρόνια τέθηκε η ευκαιρία της κατασκευής του δρόμου Λαγκάδια Κοκλαμά. Και τότε κάποιοι από τα μέσα υπέσκαψαν τη δυνατότητα στο όνομα των συμφερόντων των Λαγκαδίων.

Τα αποτελέσματα τα βιώνουμε όλοι μας.

Η κάτω Γορτυνία ξεκομμένη, αποκομμένη , έρμη και αραχνιασμένη.

Δυστυχώς…………

Για την υπογραφή

Βασίλης Μπουρνάς του Θύμιου και της Γιωργίτσας”

(Φωτό: Αρχείου)