Κορονοϊός: Πλήρης ελευθερία για τους εμβολιασμένους

​Πλήρης ελευθερία στους χώρους με εμβολιασμένους, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα μέτρα θα ισχύουν για 15 ημέρες και εντός αυτού του διαστήματος θα επανεξεταστούν και θα απλοποιηθούν στο σύνολό τους, ώστε να είναι πλήρως κατανοητά.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων θα ξεκινήσει από το Σάββατο 09/10/2021.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα:

  • Τέλος, τα τοπικά lockdown: Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστούν επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητηθεί εισήγηση από την Επιτροπή, ανέφερε ο Υπουργός.
  • Δεν υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες, ούτε το μέτρο ότι δεν θα μπορεί η ψυχαγωγία, η εστίαση να μην έχει μουσική. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά.
  • Πλήρης ελευθερία στην κατεύθυνση των χώρων όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι.

 

Εστίαση και διασκέδαση:

  • Κλειστοί αμιγείς χώροι: Όπου έχουμε πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δηλαδή στους αμιγείς χώρους για εμβολιασμένους, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Θα μπορεί να υπάρχει κανονικά η διασκέδαση και η εστίαση. Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.
  • Κλειστοί μικτοί χώροι: Ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν, διότι σκοπός είναι να προστατευθούν οι εμβολιασμένοι, αλλά να προστατευθούν και οι ανεμβολίαστοι, οι οποίοι κινδυνεύουν πολύ περισσότερο. Άρα οι περιορισμοί στους μικτούς χώρους ισχύουν ως έχουν.

  • Όλοι οι άλλοι χώροι, μη εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως εκάστοτε έχουν ανακοινωθεί, καθώς όλα αυτά θα επαναξιολογηθούν στην απλοποίηση και ομαδοποίηση των μέτρων.

  • Ανοιχτοί χώροι: Όσοι επιλέξουν να είναι μόνο για εμβολιασμένους θα ισχύουν τα αυτά μέτρα, δηλαδή θα έχουμε πλήρη λειτουργία.

Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πάρα πολύ αυστηρό το πλαίσιο σε όσα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν άτομα εντός αυτών των χώρων, τα οποία είτε δεν είναι εμβολιασμένα είτε δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Ε.Μ.