Κορωνοϊός: Ποιες ομάδες πληθυσμού θα εμβολιαστούν μέσα στις επόμενες ημέρες

Διευκρινίσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών έδωσε τη Δευτέρα ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής 30.000 εμβολιασμοί και έχουν διενεργηθεί από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε τους εμβολιασμούς, περισσότεροι από 1.120.000 εμβολιασμοί.

747.000 συμπολίτες μας εμβολιάστηκαν και έκαναν τουλάχιστον μια δόση, 373.000 έχουν κάνει και τις δυο δόσεις και έχουμε ως χώρα ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 7,12%.

Στην ηλικιακή κατηγορία 85 και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57% σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στην ηλικιακή κατηγορίας 80- 84 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79, 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνάει το 75%.

Στην ηλιακή ομάδα 60 – 64 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνάει ήδη το 50%. Να θυμίσω ότι αυτή ήταν η τελευταία ηλικιακή ομάδα την οποία έχουμε ανοίξει.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η συμμετοχή- ακόμη και στις ομάδες που έχουμε ανοίξει εδώ και αρκετό καιρό- συνεχίζεται να αυξάνεται και να κλείνουν ραντεβού και οι συμπολίτες μας που ίσως είχαν εκφράσει κάποια διστακτικότητα στην αρχή.

Σε σχέση με το θέμα της Astra Zeneca και στη συνέχεια των όσων έχει πει η κυρία Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη διενέργεια εμβολιασμού με το εμβόλιο της Astra Zeneca σε όλο τον πληθυσμό.

Η εξέλιξη αυτή στηρίζεται στη δημοσίευση επιστημονικών δεδομένων. Ήταν αναμενόμενη σε εμάς που ασχολούμαστε με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και είναι μια τακτική που ακολουθείται τις τελευταίες μέρες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η διενέργεια εμβολιασμών με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα βοηθήσει σημαντικά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό, θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε με την ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές, και μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων, έτσι ώστε πλέον να έχουμε κάλυψη για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Σε επικοινωνία που είχαμε τις τελευταίες μέρες με τη Pfizer, μας απεστάλη πλάνο παραδόσεων για τον Απρίλιο και αναμένουμε από τη συγκεκριμένη εταιρεία 1.071.000 δόσεις εμβολίων.

Τις επόμενες μέρες αναμένουμε το πλάνο παραδόσεων και από τις άλλες εταιρείες. Σε επικοινωνία μας με την εταιρεία Johnson and Johnson, η εταιρεία επιβεβαίωσε και εμάς, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη δέσμευσή της να παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το 2ο τρίμηνο του 2021 με τις παραδόσεις να ξεκινούν μετά τα μέσα Απριλίου.

Με βάση αυτά, το επόμενο διάστημα, εντός του Μαρτίου, θα ανοίξουμε την επόμενη ομάδα, που είναι οι ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου- η ομάδα Α- και τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 και ακολούθως η ηλικιακή ομάδα 65 – 69.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου.”