Κυριακή της Τυρινής: Το Γορτυνιακό έθιμο με τα αυγά στη χόβολη!

Η Κυριακή, πριν από την έναρξη της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, είναι γνωστή και ως Κυριακή της Τυρινής ή Τυροφάγου. Είναι μια ημέρα πλούσια σε λαογραφικά δρώμενα. Την ημέρα αυτή κορυφώνονται οι καρναβαλικές εκδηλώσεις και αναβιώνουν αποκριάτικα έθιμα.

Η παράδοση στη Γορτυνία προστάζει γαλακτοκομικά και κυρίως τυρόψωμο, αλλά και το έθιμο με το αυγό της Τυροφάγου! Οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από το τζάκι και γίνεται το ψήσιμο των αυγών. Συγκεκριμένα ανακατεύουν αρκετή στάχτη με λίγα κάρβουνα και τοποθετούν στη χόβολη ένα αυγό για κάθε μέλος της οικογένειας. Τα αφήνουν να ψηθούν και περιμένουν να δουν ποιανού αυγό θα «ιδρώσει» πρώτο.

Σύμφωνα με την παράδοση όποιου το αυγό «ίδρωνε» λέγανε ότι είναι «δουλευταράς». Το αυγό εκείνου που «έσκαγε» σήμαινε ότι «σκάσανε οι εχθροί του από το κακό τους».

Το αυγό έχει όμως το συμβολισμό του. Είναι το τελευταίο αρτύσιμο έδεσμα που σφραγίζει τη νηστεία, την οποία θα αποσφραγίσει το κόκκινο αυγό της Λαμπρής. Έτσι με αυτό τον τρόπο στη Γορτυνία καλωσορίζουν την Σαρακοστή.