Μεγάλη Ημερίδα για τον Περιφερειακό & Κλαδικό Τύπο! (ph, vd)

 

  • Απούσα η Κυβέρνηση
  • Για πρώτη φορά όλες οι Ενώσεις μαζί

Για πρώτη φορά διοργανώθηκε από τις Ενώσεις που εκπροσωπούν το σύνολο του Περιφερειακού, Τοπικού και Κλαδικού Τύπου της χώρας, ημερίδα για τα θέματα του κλάδου. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλέον των 200  ιδιοκτητών και δημοσιογράφων, το Σάββατο 30/9/2017 στη Λάρισα, υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και τη στήριξη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας.

Σε αυτή τη διαδικασία η Κυβέρνηση, αλλά και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης επέλεξε να απέχει αδυνατώντας για άλλη μια φορά να αντιληφθεί το ρόλο και τη σημασία του κλάδου για τη δημοκρατία, την αξιόπιστη ενημέρωση και την πολυφωνία. Σύσσωμες οι Ενώσεις και τα Μέλη τους με ανακοίνωσή τους επεσήμαναν ότι θεωρούν τη στάση αυτή της κυβέρνησης εχθρική απέναντι στις εκδοτικές επιχειρήσεις, το σύνολο των εργαζόμενων τους, καθώς και τους συναφείς κλάδους που πλήττονται.

Στην Ημερίδα μίλησαν γνωστά ονόματα του πολιτικού και δημοσιογραφικού χώρου όπως είναι οι ευρωβουλευτές Γιώργος Κύρτσος, Κώστας Χρυσόγονος και Νότης Μαριάς, οι καθηγητές Πανεπιστημίου Μιχάλης Μεϊμάρης, Αντώνης Σκαμνάκης και Ανδρέας Βέγλης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Αθανάσιος Παπανδρόπουλος, το μέλος της Δ.Ε. της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Πέτρος Καραχάλιος κ.α. Οι ομιλητές στάθηκαν περισσότερο στα προβλήματα και τις νέες προκλήσεις καθώς και στην ανάγκη στήριξης του τύπου της περιφέρειας. Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος περιγράφοντας γλαφυρά την κατάσταση δεν δίστασε να επισημάνει πως «δεν μένει κόκαλο για τους επαρχιώτες που τραβάνε το κουπί της ενημέρωσης».

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν πολλά Μέλη των τεσσάρων Ενώσεων του Τύπου: την Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου, την Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου, τον Σύνδεσμο Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και την Ένωση Ιδιοκτητών Τοπικών Ημ. και Εβδομ. Εφημερίδων Αττικής. Την εφημερίδα “Γορτυνία” εκπροσώπησαν η εκδότρια Πέννυ Καλύβα, Γεν.Γραμματέας της ΕΔΙΠΤ καθώς και ο ιδρυτής της Κώστας Καλύβας, πρώην Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ταμείου των Δημοσιογράφων (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ).

Η Πέννυ Καλύβα ακόμα ήταν εισηγήτρια στην θεματική ενότητα με τίτλο «Βιωσιμότητα & Ανάπτυξη του έντυπου Τύπου στα χρόνια της κρίσης». Αναφέρθηκε στη μεγάλη δυναμική και διείσδυση του περιφερειακού, τοπικού και κλαδικού τύπου της χώρας μέσα από τα αποτελέσματα της τελευταίας πανελλήνιας έρευνας της Focus Bari για τα μέλη της ΕΔΙΠΤ. Επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι έντυπος τύπος και κυρίως ο περιφερειακός, παρά την κρίση και τα προβλήματα, παραμένει στο επίκεντρο της ενημέρωσης, καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και την στήριξη του αναγνωστικού του κοινού, που τον επιλέγει ως αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης.

Το 2ο πάνελ της Ημερίδας με ομιλητές τους Αθ. Παπανδρόπουλο Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, Μιχάλη Σαββάκη Πρόεδρο ΕΔΙΠΤ και Πέννυ Καλύβα Γεν.Γραμματέα ΕΔΙΠΤ

Μεταξύ άλλων το παρόν έδωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, οι ευρωβουλευτές Κώστας Χρυσόγονος, Γεώργιος Κύρτσος και Νότης Μαριάς, οι βουλευτές Συμεών Μπαλής, Νίκος Παπαδόπουλος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Αχιλλέας Κέλλας, Κωνσταντίνος Μπαριώτας, Γεώργιος Λαμπρούλης, Γεώργιος Κατσιαντώνης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΙΠΤ μαζί με τον Κ.Αγοραστό, Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Βίντεο από Ρεπορτάζ του Astra TV από το Δελτίο Ειδήσεων για την Ημερίδα Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου στη Λάρισα