Μεταφορά των οστών του Π.Π. Γερμανού στην Πάτρα από τη Δημητσάνα

Τον Δεκέμβριο του 2019, είχαμε επισκεφτεί με την Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Δημητσάνας Αγγελική Μπίρη, την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας,. Στη συζήτησή μας με τον Ηγούμενο της Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο, είχαμε συμφωνήσει να πραγματοποιήσουμε από κοινού, στις 30 Μαΐου 2021, το μνημόσυνο του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Αγία Λαύρα.
Στα πλαίσια του μνημόσυνου είχαμε συμφωνήσει να εξετάσουμε τη δυνατότητα μεταφοράς της λάρνακας με τα οστά του Δημητσανίτη Ιεράρχη στην Αγία Λαύρα, -όπως είχε γίνει και το 1930- και την επιστροφή τους στη Δημητσάνα μαζί με αντίγραφο του Λάβαρου που είχε ευλογήσει ο Π.Π. Γερμανός, κατά την έναρξη της Επανάστασης.
Το Λάβαρο επρόκειτο να τοποθετηθεί στο σπίτι του Π. Π. Γερμανού στη Δημητσάνα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να το δούν και να το προσκυνήσουν όλοι οι Δημητσανίτες και οι επισκέπτες της Δημητσάνας.
Η πανδημία μας άλλαξε μεν τα σχέδια αλλά…
…χθες το πρωί πληροφορηθήκαμε με χαρά, ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κκ. Ιερεμίας συμφώνησε με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσόστομο να γίνει η μεταφορά των οστών του Π.Π. Γερμανού, στον Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα, στις 11 Ιουνίου.
Έτσι, θα τιμηθεί ο Π.Π. Γερμανός, αυτή η πολύ μεγάλη προσωπικότητα του ’21, με 4-ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις στην Πάτρα.
Τα σχέδια μας άλλαξαν αλλά η τιμή που οφείλαμε να απονείμουμε στον μεγάλο Ιεράρχη θα αποδοθούν έτσι και αλλιώς.
Για τον λόγο αυτόν καλούμε όσους Δημητσανίτες μπορούν, να συνοδεύσουν τον κιλλίβαντα πυροβόλου επί του οποίου θα μεταφερθεί η λάρνακα με τα οστά του Π.Π. Γερμανού στην Πάτρα και να παραστούν στις εκεί εκδηλώσεις.
Εφόσον το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας αποφασίσει να δρομολογήσει πούλμαν από τη Δημητσάνα ή και από την Αθήνα για την Πάτρα θα σας ενημερώσουμε έγκαιρα.
Κώστας Λάμπρου
Πρόεδρος Διασυνεδριακού Κέντρου Δημητσάνας