Μια μοναδική εκκλησία στην καρδιά του Μαινάλου!

Η Ελάτη, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι ένας ονειρεμένος παραδοσιακός οικισμός μέσα στην καρδιά του Μαινάλου, πνιγμένος στο έλατο. Παλαιότερο το χωριό ήταν γνωστό και ως Γαρζενίκος ή Δίρρεμα, που σημαίνει «χωριό μέσα στο δάσος». Ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Βυτίνας του Δήμου Γορτυνίας και βρίσκεται 7 χιλιόμετρα από τη Βυτίνα, μέσα στο δάσος του Δυτικού Μαινάλου, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό, 6 χιλιόμετρα από το χωριό και παραπλεύρως του δρόμου που οδηγεί στο Λιμποβίσι- Σπίτια Κολοκοτρωναίων, Στεμνίτσα κ.λ.π. υπάρχει ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα. Πρόκειται για τον Ι. Ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που ξεπροβάλλει μέσα από τα έλατα. Εορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου, δηλαδή την εβδομάδα που ακολουθεί αμέσως μετά το Πάσχα.

Ο Ι. Ναός θεμελιώθηκε στις 5 Μαΐου 2000 και ολοκληρώθηκε δύο χρόνια μετά. Από πέτρες της περιοχής δημιουργήθηκε ένα πραγματικό κόσμημα Αρχιτεκτονικής κατασκευής, μοναδικό στην περιοχή. Και όσοι έχουν την ευκαιρία να σταματήσουν και να απολαύσουν τα κρύα νερά της εκεί πηγής («Τρανή» Βρύση), θα μείνουν έκθαμβοι από το κομψοτέχνημα αυτό και τη φυσική ομορφιά του τοπίου. 

Η ιδέα και πρωτοβουλία ανέγερσης του Ναού ανήκε σε πατριώτες, γεννημένους ή με ρίζες από την Ελάτη και η σχετική απόφαση ελήφθη από τη Γεν. Συνέλευση του Συλλόγου των το 1998. Επιθυμία τους ήταν η ανέγερση Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής, στα ερείπια παλαιού, στη θέση «Παλαιοχώρι». Εκεί την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήκμαζε το χωριό Γαρζενίκος, που εγκαταλείφθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και δημιουργήθηκε στη σημερινή του θέση.

Το έργο ανέλαβε να υλοποιήσει συσταθείσα 12μελή Επιτροπή Αναστήλωσης αποτελούμενη από τους: Αγγελόπουλο Κώστα, Γιαννακοπούλου Τρισεύγενη, Παπαβασιλείου Γιώργο, Παπαβασιλείου Μιχάλη, Παπαναστασίου Τριαντάφυλλο, Σκουφά Σωτήρη, Σταθοπούλου – Κωστάκη Μαρία, Σταθόπουλο Ι. Γιώργο, Σταθόπουλο Ι. Κώστα, Σταθόπουλο Θ. Κώστα, Σταθόπουλο Θ. Παναγιώτη και Σταθόπουλο Α. Τάκη. Τα σχέδια του Ι.Ναού έγιναν από τον Αρχιτέκτονα καθηγητή Αργύρη Πετρονώτη, από Στεμνίτσα, που μαγεύτηκε από το τοπίο. Ο ίδιος σχεδίασε ρυθμό σταυρεπίστεγου Ναού, που είναι γνωστός στην Αρκαδία, από την υστεροβυζαντινή εποχή έως την Τουρκοκρατία.

Η επίσκεψη στην Ελάτη κρύβει στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία και μια αυθεντική φιλοξενία. Στο χωριό μπορεί κανείς να μείνει στο παραδοσιακό πέτρινο συγκρότημα “Σαλέ Ελάτη”, που προσφέρει ζεστή ατμόσφαιρα μέσα στην ησυχία του ελατοδάσους αλλά και να απολαύσει υπέροχες νοστιμιές με αυθεντικές τοπικές συνταγές στην ταβέρνα το «Καταφύγιο».

π.κ.