Να ανατρέξουμε στο γνήσιο δημοτικό και κλέφτικο τραγούδι, του Θεόφιλου Κολοτούρου

Μια ενδιαφέρουσα πρόταση  του γνωστού ερμηνευτή των παραδοσιακών τραγουδιών Θεόφιλου Κολοτούρου, με καταγωγή από Βυτίνα, ενόψει του εορτασμού των 200 χρόνων, όπως δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδος Γορτυνία: 

“Αποτελεί ευλογία και τιμή για όλους εμάς, να αξιωθούμε να ζήσουμε και να γιορτάζουμε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Εθνική μας Παλιγγενεσία.

Ένας σημαντικότατος σταθμός στην ιστορία της νεότερης της Ελλάδας που αναγεννήθηκε μέσα από της στάχτες 400 χρόνων «μαύρης σκλαβιάς και φυλακής», σαν τον φοίνικα που υπήρξε και το πρώτο της νόμισμα.

Μια αναγέννηση που δεν έγινε από την μια στιγμή στην άλλη αλλά με ένα αδιάκοπο και αιματηρό αγώνα που ξεκίνησε την επόμενη της άλωσης και συνεχίστηκε μέχρι την οριστική απελευθέρωση του γένους μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες γνωστοί και άγνωστοι αγωνιστές θυσιάστηκαν στο βωμό της ελευθερίας και ποταμοί αίματος πότισαν και την πιο μικρή γωνιά της πολύπαθης πατρίδας. Αγώνες και θυσίες που είναι χρέος των ιστορικών να καταγράψουν, χρέος της πολιτείας να τιμά διαρκώς, και χρέος δικό μας να μελετάμε και να μεταφέρουμε από γενιά σε γενιά.

Από το δικό μου μετερίζι, ως υπηρέτη της δημοτικής παραδοσιακής μουσικής, η μικρή μου συνεισφορά στους εορτασμούς αυτούς, ως ελάχιστος φόρο τιμής, είναι μια αναδρομή στο κλέφτικο και δημοτικό τραγούδι και στην συμμέτοχή του στον αγώνα των Ελλήνων, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.  Επίσης στην συνδρομή του για την διατήρηση της Εθνικής μας ταυτότητας και παράδοσης, μέσα από αναφορές για την καθημερινή ζωή των Ελλήνων, στις χαρές στους έρωτες, στην λύπη αλλά και στον θάνατο.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε, ότι ο Κολοκοτρώνης χαρακτήριζε «στρατιωτικές εφημερίδες» τα κλέφτικα τραγούδια που ακούγονταν στα βουνά, αυτά τα οποία σε κατοπινή εποχή αποκλήθηκαν ιστορικά. Τόσο σημαντική θεωρούσε την συμβολή τους στην εμψύχωση και ενδυνάμωση του ηθικού των αγωνιζομένων Ελλήνων για την απελευθέρωση.

Αυτή η αναδρομή είναι ένα αφιέρωμα, που ετοίμαζα με την ομάδα μου εδώ και πάρα  πολλούς μήνες, στο γνήσιο δημοτικό και κλέφτικο τραγούδι, έτσι όπως αυτό ξεκίνησε από τα ακριτικά βυζαντινά τραγούδια, διαμορφώθηκε στα προεπαναστατικά και στα χρόνια της επανάστασης, και εξελίχθηκε διαχρονικά μέχρι την απελευθέρωση.

Το αφιέρωμα αυτό πέραν του μουσικού προγράμματος θα περιλαμβάνει θεματική ενότητα και ιστορική αφήγηση για την διαδρομή των κλέφτικων και δημοτικών τραγουδιών από την περίοδο των ακριτικών τραγουδιών μέχρι την σημαντική συμβολή τους στην επανάσταση του 1821.

Το πρόγραμμα αποτελείται από τέσσερις χρονικές ενότητες,32 συνολικά χαρακτηριστικά τραγούδια, ιστορική αφήγηση ανά ενότητα και σύντομο ιστορικό κάθε τραγουδιού.

Η πρόταση αυτή απευθύνεται σε Δήμους, φορείς και συλλόγους που προγραμματίζουν αντίστοιχες εορταστικές εκδηλώσεις και θα επιθυμούσαν να εντάξουν κάτι σχετικό στις εκδηλώσεις τους αυτές.

Ενημερωτικά το συνολικό πρόγραμμα υπολογίζεται σε 160 λεπτά περίπου και μπορεί να διαμορφωθεί ή/και να εμπλουτιστεί έτσι ώστε να εκφράζει απόλυτα και τα ντόπια μουσικά ακούσματα.

Δεδομένων των τωρινών συνθηκών λόγω πανδημίας το αφιέρωμα μπορεί να υλοποιηθεί ως συναυλία τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ελπίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλω και εγώ στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πατρίδας μας, είμαι στην διάθεση κάθε ενδιαφερομένου για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση.

Θεόφιλος Κολοτούρος”