Ν.Ζενέτος: Δημιουργία Παραρτήματος του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» Ζάτουνας στο Ίλιον

Σε “ΜΙΚΗΣ ΘΕOΔΩΡΑΚΗΣ” ονομάστηκε το Πολυδύναμο Κέντρο Πολιτιστικών, Αθλητικών και Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, το παλαιό εργοστάσιο της ΒΙΟΦΙΑΛ, σε ένδειξη τιμής για το έργο και την ιστορία του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. Η απόφαση για την ονοματοδοσία του χώρου ελήφθη ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιλίου, μετά από πρόταση του επί σειρά ετών Δημάρχου Ιλίου Νίκου Ζενέτου, από Καλυβάκια Γόρτυνος. Ο ίδιος μάλιστα ποτέ δεν ξεχνά τις ρίζες του και το αποδεικνύει έμπρακτα!

Παράλληλα, ο δραστήριος συμπατριώτης μας κ. Ζενέτος εξέφρασε την πρόθεση του Δήμου να λειτουργήσει παράρτημα του Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» της Ζάτουνας στο Ίλιον, όπου θα εγκατασταθεί και Ψηφιακό Μουσείο. Έχει ήδη κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιχορήγηση υλικοτεχνικής υποδομής και τη δημιουργία ψηφιακών αρχείων.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος, μέσα στον συγκεκριμένο πολυχώρο που ονομάστηκε “Μίκης Θεοδωράκης” , το πνεύμα το έργο, οι αξίες και η συνολική προσφορά του σπουδαίου αυτού Έλληνα θα μεταλαμπαδεύονται και θα οδηγούν τις επόμενες γενιές της πόλης μας. “Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα και από τους τελευταίους Έλληνες που μας ενώνουν. Η μουσική και η τέχνη του είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον άνθρωπο και τους αγώνες του. Η απόφαση του Δ.Σ να τον τιμήσει εν ζωή, καταδεικνύει τη θέληση όλων για την καλλιέργεια της Τέχνης και των Γραμμάτων στο Δήμο μας. Το Πολυδύναμο Κέντρο “ΜΙΚΗΣ ΘΕOΔΩΡΑΚΗΣ” θα γίνει ένα ζωντανός χώρος τέχνης, εφάμιλλος της βαρύτητας του ονόματός του, λίκνο πολιτισμού από όπου θα αναδεικνύονται νέοι καλλιτέχνες”.

Την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ για την ονοματοδοσία του χώρου χαιρέτισε ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση, εκφράζοντας την αμέριστη χαρά του, ενώ ο πρόεδρος του Μουσείου Ζάτουνας Παρ. Παρασκευόπουλος μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη για την τιμητική αυτή πρόταση. Επίσης, επισήμανε ότι αποτελεί επιθυμία του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη η δημιουργία παραρτήματος φυσικού και ψηφιακού Μουσείου «Μίκης Θεοδωράκης» της Ζάτουνας στο Ίλιον καθώς επίσης και η μεταφορά της έδρας της Λαϊκής Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» ως συνεισφορά προς την κοινωνία της δυτικής Αθήνας και στην προσπάθεια του Δήμου για την πολιτιστική της ανάπτυξη.

* Παρακολουθήστε τη συζήτηση του θέματος ονοματοδοσίας κατά την Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: https://youtu.be/hiDDdo5IelM