Ο Δήμος Γορτυνίας για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης

🇬🇷 200 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23.03.1821 🇬🇷
⚔ Η Επανάσταση ξεκινάει το 1821 από την Πελοπόννησο καθώς ήταν μια περιοχή με σημαντικό όγκο συμπαγών ελληνικών πληθυσμών και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
⚔ Το 1806, μετά την δολοφονία του αδελφού του, Γιάννου Κολοκοτρώνη και μιας ομάδας κλεφτών στο ληνό των Κολοκοτρωναίων λίγο έξω από τη Μονή των Αιμυαλών στη Γορτυνία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατέφυγε στη Ζάκυνθο για να σωθεί από τη μανία των Τούρκων και κατετάγη στον βρετανικό στρατό όπου έλαβε εκπαίδευση.
⚔ Στις 23 Μαρτίου 1821, ο Κολοκοτρώνης συνεπικουρεί τους Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και μαζί απελευθερώνουν την πόλη της Καλαμάτας, ύστερα απο 400 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας. Με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κηρύσσοντας επίσημα την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.
⚔ Στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα όπου βρισκόταν και ευλογεί τα όπλα τους.
⚔ Μετά τη νίκη στην Καλαμάτα ο Κολοκοτρώνης, βάζει σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στο Μωριά, γιατί πίστευε πως μόνο έτσι θα καθιερωνόταν η Επανάσταση.
🇬🇷 Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Τιμή και Δόξα στους Ελευθερωτές του Γένους! 🇬🇷