Ο Δημητσανίτης Άγιος Γρηγόριος Ε’ στο Μετάλλιο της Εκκλησία της Ελλάδος

Τον περασμένο μήνα έγινε από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο , η παρουσίαση του Μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το μετάλλιο αφιερώθηκε στους Αγίους Νεομάρτυρες της Εκκλησίας,  τις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον σταυρό  και τα χώματά μας,  για την γαλανόλευκη και για την Παναγία μας για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ.κ. Ιερώνυμος.

Το επετειακό αυτό έτος αφιερώθηκε από την Εκκλησία μας στους Αγίους Νεομάρτυρες. Αφιερώθηκε στις καθαγιασμένες αυτές μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χώματά μας, για τη γαλανόλευκη και για την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την Ελευθερία. Σ’ εκείνους, λοιπόν, που πριν από διακόσια χρόνια έφτασαν στη θέωση την ψυχή τους και την Ελλάδα, αφιερώνουμε και το επετειακό αυτό έμβλημα.

Στο έμβλημα αποτυπώνονται  η Υπεραγία Θεοτόκος και είκοσι περίπου νεομάρτυρες με πρώτο τον δικό μας Άγιο Γρηγόριο τον Ε’,  Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως,  από Δημητσάνα,  που απαγχονίστηκε από τους Τούρκους στις 10 Απριλίου 1821 στην πύλη του Πατριαρχείου. 

Στην εκδήλωση παρέστη  και ο πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος,  Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.  Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος  και με τους δύο γονείς από Γορτυνία ( Καλλιάνι,  Δόξα και  Λουτρά).  Επίσης παρών ήταν και ο Αρκάς Μητροπολίτης Ιλίου-  Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

Το μετάλλιο αυτό φιλοτέχνησε με απαράμιλλη μαεστρία για την Εκκλησία μας ο χρυσοχοϊκός οίκος “ Μιχαλάς” και θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο έθνος. Σε εκείνους δηλαδή, που εκπροσωπούν επάξια ανάμεσά μας τη συνέχεια της ανιδιοτέλειας και της αξιοσύνης που εμφύσησε ο Τριαδικός Θεός στους κτήτορες και πατέρες του νεοελληνικού κράτους.

**Από την έντυπη έκδοση της εφ.”Γορτυνία”