Ο μεγαλοπρεπής Ι.Ναός του Αγ. Τρύφωνα δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας!

Η κεντρική εκκλησία της Βυτίνας, η οποία ευρίσκεται στη πλατεία της κωμόπολης είναι αφιερωμένη στον Άγιο Τρύφωνα προστάτη των  αμπελουργών, η οποία εορτάζει την πρώτη Φεβρουαρίου. Σε αυτήν βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα του Αγίου «ιστορημένη» το 1500 περίπου στη Μικρά Ασία και μεταφέρθηκε, σύμφωνα με την παράδοση στη Βυτίνα σε μία επιδημία πανώλους.

Ο σημερινός ναός κτίστηκε το 1846 στη θέση του πυρποληθέντος από τον Ιμπραήμ ναού και στηρίχθηκε στις εισφορές των Βυτιναίων και άλλων ευσεβών με πρώτο το βασιλιά Όθωνα που πρόσφερε το ποσόν των 1.000δρχ. Ο μεγαλοπρεπής ναός, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ολοκληρώθηκε μετά τριάντα περίπου χρόνια με συνεχείς εισφορές των Βυτιναίων και φίλων της Βυτίνας.

Στην εκκλησία φυλάσσεται η εικόνα του Αγίου διαστάσεων 42χ34 σε ξύλο καρυδιά που μεταφέρθηκε από τη Μικρά Ασία. Παρουσιάζει τον Άγιο από τη μέση και άνω να κρατά στο ένα χέρι (δεξί) «μήλη» (ιατρικό εργαλείο) και στο αριστερό «πηξίον» ( μικρό κουτί). Είναι επάργυρη με μόνο γυμνό το πρόσωπο του Αγίου. Αξιόλογο το ξύλινο τέμπλο το οποίο  κατασκευάσθηκε από ντόπιους τεχνίτες . ( στη πράξη ΜΘ΄/ 12-6-1855 του Δημοτικού συμβουλίου Νυμφασίας το έργο ανετέθη στο Γεώργιο Χριστοδούλου αντί 2.500 δρχ.). Η αγιογράφηση του ναού ολοκληρώθηκε πρόσφατα με ενέργειες του εκκλησιαστικού συμβουλίου. Αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της Βυτίνας και ο επισκέπτης πρέπει να το δει και να θαυμάσει τη μεγαλοπρέπειά  του.

Πηγη: http://www.vytina.info/

***Πριν 3 χρόνια:

Τέτοια ημέρα πριν 3 χρόνια η Βυτίνα είχε ζήσει ιστορικές στιγμές με την κοινή παρουσία του τότε Π.τ.Δ. Πρ. Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου και την ανακήρυξη του ΠτΔ σε Επίτιμου Δημότη του Δήμου Γορτυνίας

Δείτε περισσότερα: https://wp.me/p8jxZ7-LO