Ο Σεβ. κ.Ευστάθιος χοροστάτησε στον Ι.Ν.Αγ.Γεωργίου Στεμνίτσας (φωτό)

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Στεμνίτσας, ανήμερα της μνήμης του Αγίου, ετελέσθη πανηγυρική Αρχιεαρατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης και Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ευσταθίου.

Με έντονα αισθήματα τιμής, αγάπης και σεβασμού οι Στεμνιτσιώτες υποδέχθηκαν τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη.

Με θρησκευτική κατάνυξη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία πολλοί συμπατριώτες. Μεταξύ αυτών ο πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων και Πρόεδρος του Συλλόγου Στεμνιτσιωτών Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας, ο Αντιδήμαρχος Γορτυνίας Νεκτάριος Μπαρούτσας κ.α.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Σεβασμιότατο προσφώνησε συναισθηματικά φορτισμένος ο πρώην Δήμαρχος Τρικολώνων Γιώργος Μπαρούτσας, επισημαίνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τον Σεβασμιότατο με την περιοχή και τονίζοντας ότι οι Στεμνιτσιώτες τον νιώθουν δικό τους άνθρωπο. Συγκεκριμένα ο κ.Μπαρούτσας ανέφερε:

“Σεβασμιώτατε Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιε, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ Αίνον, δόξα και τιμή πρέπει στον Αναστάντα Κύριο Ιησού Χριστό και στον εορτάζοντα μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο τον τροπαιοφόρο, που σήμερα, ανήμερα της εορτής Του, σας οδηγήσαν εδω.

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ μας ευλόγησαν να είστε μαζί μας, στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, την ιστορική Στεμνίτσα και στον ιστορικό Ναό του πολιούχου μας Αγίου, τον οποίο κοσμούν αυθεντικές αγιογραφίες του βαθύ μύστη της ορθοδόξου εικονογραφίας, Φώτη Κόντογλου.

«Ανέτειλε το έαρ, δεύτε ευωχηθώμεν, εξέλαμψεν η Ανάστασις Χριστού, δεύτε ευφρανθώμεν» έψαλλαν σήμερα οι ιεροψάλτες. Ήρθε η ώρα της άνοιξης, είναι καιρός να το γλεντήσουμε! Έλαμψε η Ανάσταση του Χριστού, ελάτε να χαρούμε όλοι μαζί! Και η χαρά μας, ΥΠΕΡπολλαπλασιάζεται με την δική Σας παρουσία Σεβασμιώτατε. 

Η τιμή και η ευλογία είναι μεγάλη για όλους εμάς και προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη διάσταση και αξία, διότι αφήσατε την επαρχία Σας, την Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης ΧΑΡΙΝ ΗΜΩΝ.

 Ήλθατε εδώ στην ταπεινή και ορφανή, εκκλησιαστικά, Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, για να εορτάσετε μαζί μας τον μεγάλο Άγιο της Εκκλησίας μας, που η μνήμη του χαροποιεί και ενδυναμώνει κάθε πιστό, αλλά και να μας αποδείξετε, για μια ακόμη φορά, ότι είστε όχι μόνο ο πνευματικός πατέρας μας αλλά και αδελφός και φίλος και γείτονας και συνεργάτης. Είστε  ένας από εμάς.

Θέλω να γνωρίζετε ότι Σας νιώθουμε δικό μας άνθρωπο. Και αυτό δεν αποτελεί μια απλή συγκυριακή διαπίστωση λόγω της εορτίου ημέρας και της τιμής που μας κάνατε. Αποτελεί ριζωμένη πίστη και ασάλευτη πεποίθηση όλων μας.

Υπηρετήσατε τα χωριά μας, στα χρόνια της νιότης Σας, υπό τον Σεβαστό Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως μακαριστό Ευστάθιο Ευσταθόπουλο, ο οποίος διαποίμανε τον τόπο μας, επί 14 συναπτά έτη, από το 1955 έως το 1969.

Και μαζί με την σφραγίδα, που άφησε εκείνος στην εκκλησιαστική ιστορία και την κοινωνική ταυτότητα της πατρίδας μας, έμειναν  ανεξίτηλα και τα ίχνη της δικής Σας διαβάσεως, από τα ιστορικά μέρη μας, θα έλεγα, σαν δρόσος Αερμών σε καιρούς ξηρασίας, μοχθήσατε νυχθημερόν για την πνευματική  αναγέννηση του λαού μας.

Μας ξυπνάτε σήμερα με την παρουσία Σας, ιδιαίτερα στους παλαιότερους, ευχάριστες αναμνήσεις από τα χρόνια εκείνα. Κηρύττατε το λόγο του Θεού και βιώναμε την αλήθεια του κηρύγματος σας, αφού  παράλληλα γινόσαστε τα πάντα τοις πάσι, σε καιρούς δύσκολους για αυτήν την διψασμένη Επαρχία.  Ποιος μπορεί να το ξεχάσει αυτό; Και σήμερα με την πάνσεπτη παρουσία σας  το ανακαλέσατε στη μνήμη μας και ανανεώσατε την ευλογημένη εμπειρία μας εκείνων των χρόνων.

Και επειδή «γνωστός τοις Ιουδαίοις ο Κύριος» – Ξέρουμε ποιος είστε Άγιε Σπάρτης!

Δεν είστε απλώς ο περιστασιακός  Τοποτηρητής, που η Ιερά Σύνοδος Σας όρισε για να μας ποιμαίνετε, μέχρις ότου εκλεγεί ο νέος Μητροπολίτης, που θα διαδεχθεί τον μειλίχιο γέροντα και δεσπότη μας, τον μακαριστο Ιερεμία.

Είστε ο κατ΄εικόνα και καθ ομοίωσιν χριστιανός, αλλά και ο δικός μας άνθρωπος. Αυτός που όργωσε πνευματικά τα χωριά μας, που καλλιέργησε το Γεώργιο του Θεού και που λευκασμένος Λευϊτης τώρα, μας έχει στην καρδιά του, για να θερμαίνει τις δικές μας, με τις προσευχές του και τον εμπνευσμένο λόγο του.

Με όλες Σας τις δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, αγωνιστήκατε για να ανυψώσετε το πνευματικό και θρησκευτικό επίπεδο του λαού μας και  καταφέρατε τα μέγιστα!

Γι΄ αυτό και αποτυπωθήκατε  στις καρδιές μας.

Άριστος θεολόγος και γνώστης των αναγκών της ανθρώπινης ψυχής. Ανεπιτήδευτος πατριώτης και φιλόστοργος πνευματικός πατέρας. Μα πάνω απ΄ όλα, διάκονος της πίστης  του καθήκοντος, της θυσίας. Με δύο λέξεις: άνθρωπος του Θεού.

Με τρόπο θαυμαστό και δεξιότεχνο προσφέρατε και συνεχίζετε να προσφέρετε τις σκέψεις σας πάντα στους ακροατές των κηρυγμάτων σας. Με γλώσσα απλή, καθαρή που πηγάζει από την αληθινή ζωή.

Με τη γλώσσα του Χριστού, με τον οποίον προσπαθείτε, με κάθε τρόπο, να γεμίσετε τις καρδιές των πιστών, ώστε να τις απαλλάξετε από τα μικρά και πρόσκαιρα που τις βαραίνουν και τις τραβουν στην απώλεια.

Με παραδείγματα από τη ζωή, αυθεντικά.

Με σκέψεις συνυφασμένες με το πεδίο της κοινωνικής ανάγκης. Και κυρίως, με το προσωπικό Σας βίωμα. Έτσι μιλούσατε πάντα και εξακολουθείτε! Άγνωστοι για σας οι επικίνδυνοι ακροβατισμοί στο θείο κήρυγμα.

Διότι είστε ένας άνθρωπος, που έχει επίγνωση του λειτουργήματος της Αρχιεροσύνης και που ζει και ακτινοβολεί τον Χριστό.

Σας θυμόμαστε να μας απευθύνεστε με ύφος αγαπητικό και ιλαρό, με λόγο που στα αυτιά μας ηχούσε σαν  κελάρυσμα από ανεξάντλητη πηγή μιας πίστης ολοζώντανης, λόγο που εσπερνε στην καρδιά μας τη διδασκαλία του Ιησού Χριστού γεννώντας αισθήματα αγαλίασης και λύτρωσης. Έχετε το χαρισμα να συγκινείτε  διδάσκωντας  και να διδάσκετε συγκινώντας το ακροατήριο σας.

Τα νοήματά Σας καθαρά. Ο κόσμος Σας αφειδώλευτα  συναισθηματικός. Αναπαριστάτε δια του λόγου και του ιερού κηρύγματος, τις ευαγγελικές και εκκλησιαστικές μορφές με τρόπο ανάγλυφο, απλό, παραστατικό.

Ως ακροατές των κηρυγμάτων Σας, θα θυμόμαστε πάντοτε τη φωνή σας, τη βαθειά εκείνη φωνή, με έντονο συναισθηματικό παλμό. Φωνή άλλοτε τρυφερή, ποτέ ειρωνική, ενίοτε βροντερή, Να ερμηνεύει το Ιερό Ευαγγέλιο και να παιδαγωγεί!! Ένα απλό και μαζί δυνατό μήνυμα καρδίας.

Ασφαλώς Σεβασμιώτατε, γιατί πιστεύετε και σεις αυτό, που είπε ο Γκαίτε: «κανενός δεν θ΄ αγγίξεις την καρδιά, αν ο  λόγος σου δεν βγαίνει από την καρδιά σου».

Με την παρουσία σας κοσμείτε την ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Με τη σεμνότητα που Σας διακρίνει εκπέμπετε ήθος. Και αυτό Σας κάνει ξεχωριστό και σπάνιο!

Με τον χαρακτήρα που έχετε και την εν γένει στάση σας, δε διεκδικείτε δι’ εαυτόν, αλλά διαμορφώνετε κλίμα συναίνεσης και ενότητας, που είναι απαραίτητα στην εποχή μας.

Και να πω εν κατακλείδι μίαν αλήθεια, η οποία είναι χαρακτηριστική της ποιότητάς Σας ως ανθρώπου και της ανωτερότητάς Σας ως Ιεράρχη. Χάρη σε Σας και τη διοικητική ικανότητα που Σας διακρίνει, καταφέρατε να μας λύσετε ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε τη Στεμνίτσα: τοποθετήσατε μόνιμο ιερέα, τον πατέρα Ιωσήφ, έναν εκλεκτό λειτουργό του Υψίστου, ο οποίος επιτελεί ευσυνείδητα τα καθήκοντά του και Σας διαβεβαιώνω, ότι θα έχει την αμέριστη στήριξη όλων μας στο έργο του, αλλά και την αγάπη μας.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εμπνεόμενος από την ευλογητή παρουσία Σας στον τόπο μας, στον ιστορικό οικισμό της Στεμνίτσας, μέσα στην αναστάσιμη χαρά, εύχομαι από καρδιάς, τα έτη Σας να είναι πολλά, άλυπα και καρποφόρα πνευματικά.

Θα σας παρακαλέσω, εκ μέρους των συμπατριωτών μου, που είχα την τιμή να τους υπηρετήσω επί 15 συναπτά έτη από τη θέση του Δημάρχου, εκ μέρους των φορέων της Στεμνίτσας αλλά και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου, να δεχθείτε το συμβολικό αυτό δώρο, που είναι ένα ιερό Εγκόλπιο, το οποίο θα φέρετε εις τα τιμημένα Αρχιερατικά στήθη Σας και θα Σας θυμίζει τον τόπο μας!

Το Εγκόλπιο αυτό, όπως βεβαίως και άλλα πολλά, θα Σας συνδέει εσαεί με τη Στεμνίτσα.  Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι υπάρχει πάντα για σας μια ανοιχτή πρόσκληση στο φιλόξενο τόπο μας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ, εκ μέρους όλων των συγχωριανών μου, ο Θεός να Σας δίνει δύναμη και έτη πολλά να συνεχίσετε το σπουδαίο έργο, το οποίο επιτελείτε στην Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΕΓΕΡΣΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ. . . Άξιος!”

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.Ευστάθιος καταφανώς συγκινημένος ευχαρίστησε τον κ.Μπαρούτσα για τα θερμά του λόγια.